Archív článkov za Máj 2020, strana 3

Otvor článok

Hygienička radí ako si šetrne dezinfikovať ruky na ochranu pred koronavírusom

6.5 2020 09:38

BRATISLAVA - Pre ochranu pred novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, by všetci ľudia mali mať doma tekuté mydlo a čistiaci prostriedok na umývanie domácnosti.

Otvor článok

V utorok potvrdili osem nových prípadov ochorenia Covid-19, otestovali vyše 4 700 ľudí

6.5 2020 09:54

BRATISLAVA - V utorok potvrdili osem nových prípadov ochorenia Covid-19. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Otvor článok

Guterres: Počas pandémie koronavírusu pamätajme na ľudí s postihnutiami

6.5 2020 10:54

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v stredu vlády krajín sveta, aby pri reakcii na pandémiu koronavírusu mysleli aj na milióny ľudí s telesnými postihnutiami. Informovala o tom agentúra AFP.

Otvor článok

Slováci podporujú najmä otváranie obchodov prístupných z ulice, naopak najmenej hromadné podujatia

6.5 2020 11:20

BRATISLAVA - Viac ako polovica Slovákov je v súčasnej situácii pandémie na Slovensku za otváranie obchodov a prevádzok služieb prístupných z ulice.

Otvor článok

Peter Pellegrini: Smer nepodporí novelu zákona o štátnej službe, žiada jej stiahnutie

6.5 2020 11:35

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD nepodporí v pléne Národnej rady (NR) SR novelu zákona o štátnej službe ani návrh na jej prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní.

Otvor článok

Chorvátsko v lete otvorí svoje pobrežie turistom

6.5 2020 11:45

ZÁHREB - Chorvátsko otvorí pobrežie Jadranského mora turistom - leto však bude iné ako pred pandémiou koronavírusu, oznámil v stredu hlavný chorvátsky epidemiológ Krunoslav Capak, ktorého citovala agentúra DPA.

Otvor článok

Hackeri sa snažia získať dokumenty o výskume COVID-19

6.5 2020 12:35

Kybernetickí špióni napojení na štáty sa zameriavajú na zdravotnícky sektor a snažia sa okrem iného získať informácie o ochorení COVID-19 a výskume vakcíny proti nemu. V spoločnom vyhlásení pred tým varujú americké a britské orgány pre kybernetickú bezpečnosť. Britské zdroje zaznamenali rozsiahlu aktivitu, ale nepredpokladajú, že by zatiaľ došlo ku krádeži dát.

Otvor článok

Biológ uchvátil internet zábermi medúzy v benátskom kanále

6.5 2020 12:49

Užívateľov internetu, ktorí sú v čase koronavírusovej krízy hladní po pozitívnych správach, uchvátil taliansky biológ, ktorý zverejnil uhrančivé zábery medúzy prechádzajúce jedným z benátskych kanálov.

Otvor článok

Akademik Ruskej akadémie vied oznámil neobvyklý scenár epidémie COVID-19 v Rusku

6.5 2020 13:04

MOSKVA – V Rusku sa vyskytuje nezvyčajný scenár – nie taliansky, nie čínsky, ale výlučne ruský. Uviedol to akademik Ruskej akadémie vied, virológ Felix Ershov.

Otvor článok

Iba päťročný chlapec šoféroval na diaľnici auto, zastavila ho polícia

6.5 2020 13:10

WASHINGTON - Polícia v americkom štáte Utah zastavila na diaľnici auto, ktoré šoféroval iba päťročný chlapec. Maloletý vodič chcel autom svojich rodičov odísť až do Kalifornie, keďže jeho mama mu odmietla kúpiť športové auto Lamborghini, uviedla na twitteri v utorok diaľničná hliadka z Utahu.

Otvor článok

Bol nákup zdravotníckeho materiálu v rozpore so zákonom?

6.5 2020 13:38

Na Generálnu prokuratúru (GP) boli v stredu doručené výsledky kontroly Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) vo veci nákupu zdravotníckeho materiálu Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR).

Otvor článok

V USA bol zastrelený vedec skúmajúci COVID-19, ktorý mal na dosah významný objav

6.5 2020 13:40

V sobotu bol vo svojom byte v Pensylvánii zastrelený 37-ročný profesor čínskeho pôvodu Ping Liou, ktorý pôsobí na Pittsburskej univerzite. Vrah, neskôr identifikovaný ako 46-ročný Chao Ku, bol nájdený mŕtvy vo svojom aute.

Otvor článok

Rozhovor medzi Slovenskom a Čínou sa týkal aj boja proti koronavírusu

6.5 2020 14:07

BRATISLAVA - Vysvetlenie príčiny pôvodu a rozšírenia koronavírusu je kľúčové pre obnovenie dôvery. Vyjadril sa tak minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) po telefonáte so svojim čínskym náprotivkom Wang Yi-om.

Otvor článok

V prvom celovečernom filme nakrútenom vo vesmíre si zahrá Tom Cruise

6.5 2020 14:11

Americký herec Tom Cruise bude podľa všetkého nakrúcať film na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Spoluprácu s hercom v utorok oznámil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter šéf amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír Jim Bridenstine.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Pellegrini sa vyjadril, že ak došlo k pochybnému nákupu, treba to vyšetriť

6.5 2020 15:05

BRATISLAVA - Ak Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR pochybila pri nákupe zdravotníckych pomôcok, mala by sa vyvodiť zodpovednosť. Povedal to expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s konštatovaním Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), že pri nákupe došlo k porušeniu zákona.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Minister vnútra ubezpečuje, že počas štátnej karantény nedošlo k porušovaniu ľudských práv

6.5 2020 15:48

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ubezpečil verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú, že jej obavy z možného porušovania základných ľudských práv v súvislosti s povinnou štátnou karanténou v rámci opatrení na zabránenie šíreniu nového koronavírusu nie sú opodstatnené.

Otvor článok

Český minister zahraničia mal v noci autonehodu, vodič to neprežil

6.5 2020 16:13

Šéf českej diplomacie Tomáš Petříček sa v noci druhýkrát narodil. Taxi, ktorý ho prevážal pražskými ulicami havaroval. Privolaná pomoc sa na mieste pokúšala vodiča taxíku oživiť, avšak neúspešne.

Otvor článok

Bundesliga začína v polovici mája, v Anglicku sa o reštarte bude hlasovať

6.5 2020 17:20

BERLÍN/LONDÝN - Najvyššiu nemeckú futbalovú súťaž by mali po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu obnoviť v polovici mája. Reštart prvej i druhej bundesligy dostal zelenú. V Anglicku je však situácia odlišná.

Otvor článok

Taxislužby už prevážajú aj ľudí, obmedzenia však platia pre vodičov aj cestujúcich

6.5 2020 18:11

BRATISLAVA - Vozidlá taxislužby môžu od dnešného dňa prepravovať už aj ľudí, ale za sprísnených hygienických podmienok.

Otvor článok

Otváranie hraníc SR závisí od situácie v okolitých štátoch, tvrdí premiér

6.5 2020 19:10

BRATISLAVA - Slovensko môže otvárať hranice vtedy, keď bude v okolitých krajinách stav pandémie nového koronavírusu taký priaznivý ako u nás. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na požiadavku predstaviteľov Slovákov v zahraničí na postupné uvoľňovanie režimu na hraniciach.

Otvor článok

Gröhling uviedol, ako to bude s otváraním škôl

6.5 2020 19:47

BRATISLAVA - V súvislosti s možným otváraním škôl sa pôjde postupne. Najskôr by sa mali vrátiť do škôl deti v materských školách (MŠ) a žiaci prvého stupňa základných škôl spolu s piatakmi. Následne sa bude zvažovať, či sa do škôl vrátia aj ostatní žiaci.

Otvor článok

Napätie medzi USA a Čínou sa stupňuje, Pompeo však zmiernil niektoré svoje tvrdenia

6.5 2020 21:01

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas dnešných hodín opäť kritizoval údajné manipulácie Číny týkajúce sa epidémie infekčnej choroby COVID-19. Zmiernil však svoje predchádzajúce sporné tvrdenia.

Otvor článok

List podpísaný slovenskými a českými osobnosťami vyzýva vlády na otvorenie spoločných hraníc

7.5 2020 06:14

PRAHA - Skupina slovenských a českých osobností vyzvala vlády svojich štátov, aby pre svojich občanov otvorili spoločné hranice. Oznámil to riaditeľ knižnice Václava Havla Michael Žantovský, ktorého citoval iROZHLAS.cz, spravodajský portál Českého rozhlasu.

Otvor článok

Tieto knihy vám pomôžu žiť lepšie

7.5 2020 06:53

Motivačná literatúra je populárna čoraz viac. Hľadá sa v nej nejaká záchrana, niečo, o čo by sa dalo zachytiť, keď sa padá a padá a na dosah je iba dno. A je to pomoc. Problém je v tom, že to funguje na určitý okamih - deň, týždeň, možno mesiac. Keď sa potom pominie to prvotné nadšenie a opakovanie si nejakého povzbudzujúceho citátu, človek musí ísť ďalej. Kto mu poradí a kto sa o neho postará? Nemôže na to byť predsa sám.

Otvor článok

Trump vetoval rezolúciu USA, obmedzovala by jeho právomoci voči Iránu

7.5 2020 06:58

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vetoval v stredu rezolúciu Kongresu zameranú na obmedzenie jeho možnosti nariadiť vojenskú akciu proti Iránu bez súhlasu Kongresu.

Otvor článok

Boj o olympiádu čaká našich hokejistov až o rok, dejiskom ostáva Bratislava

7.5 2020 07:58

BRATISLAVA - Slovenskí hokejisti prišli aj o posledný vrchol koronavírusom doráňanej sezóny. Po predčasnom konci klubových súťaží v jednotlivých krajinách a stopke pre majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku pandémia koronavírusu definitívne zrušila aj augustovú olympijskú kvalifikáciu o postup na ZOH 2022 do Pekingu.

Otvor článok

Uzavreté hranice medzi štátmi sa odzrkadľujú aj na zvyšovaní cien za drogy

7.5 2020 08:40

VIEDEŇ - Hraničné kontroly, karanténne opatrenia a obmedzenie premávky letov v dôsledku pandémie nového koronavírusu majú vplyv na zvyšovanie cien nelegálnych drog a zároveň je ťažšie sa k nim dostať. Uviedol to v správe zverejnenej vo štvrtok Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC).

Otvor článok

Slovensko eviduje 16 nových prípadov

7.5 2020 09:43

BRATISLAVA - Počas stredy (6. 5.) pribudlo na Slovensku 16 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak Slovensko má 1445 prípadov.

Otvor článok

Vláda dnes rozhodla, že kontroly na hraniciach sa predĺžia do konca mája

7.5 2020 10:52

BRATISLAVA - Kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom sa predĺžia do 27. mája. Vláda dnes schválila nariadenie z dielne rezortu vnútra, podľa ktorého bude vstup na územie SR naďalej možný na vybraných hraničných priechodoch a letiskách. „Pôjde o druhé predĺženie dočasného obnovenia kontroly hraníc na vnútorných hraniciach SR za účelom zníženia rizika šírenia koronavírusu," konštatuje predkladacia správa nariadenia.

Otvor článok

Bulharsko v čase koronakrízy usporiadalo vojenskú prehliadku

7.5 2020 11:47

SOFIA - Aj napriek koronavírusovej pandémii oslávilo Bulharsko v stredu vojenskou prehliadkou svoj Deň ozbrojených síl, známy tiež ako Deň odvahy. Ukážky vzdušných a námorných síl sa zároveň uskutočnili na oslavu svätého Juraja, patróna ozbrojených síl.

Otvor článok

Podľa Trumpa je koronavírus horší, než bol 11. september alebo útok na Pearl Harbor

7.5 2020 12:37

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump označil pandémiu koronavírusu za doteraz "najhorší útok" na Spojené štáty, pričom nezabudol ukázať prstom na Čínu.

Otvor článok

Ministerstvo spravodlivosti plánuje stavať väznice a zabezpečiť nový IT systém

7.5 2020 13:00

BRATISLAVA - Do konca roka 2020 chce Ministerstvo spravodlivosti rekonštruovať niektoré väzenské zariadenia, vybudovať informačný systém Zboru väzenskej a justičnej stráže, ale aj nakúpiť nové autobusy či zbrane.

Otvor článok

KHL pre túto sezónu nespozná víťaza

7.5 2020 13:24

Predčasne ukončená sezóna Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) 2019/2020 nebude mať šampióna, teda držiteľa Gagarinovho pohára. Vedenie súťaže vyhlásilo, že by to nebolo v súlade s pravidlami a športovými princípmi druhej najprestížnejšej hokejovej ligy na svete.

Otvor článok

Vedci objavili čiernu dieru najbližšiu k našej Zemi

7.5 2020 13:35

Európski astronómovia objavili čiernu dieru, ktorá je dosiaľ najbližšia k Zemi. Objekt, ktorý sa nachádza v súhvezdí Ďalekohľad, je od našej planéty vzdialený zhruba 1000 svetelných rokov. Je súčasťou systému, ktorého ďalšie dve hviezdy možno z južnej pologule sledovať voľným okom.

Otvor článok

Vedci identifikovali stovky nových mutácií nového vírusu

7.5 2020 13:50

Vedci v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii identifikovali stovky mutácií nového vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Nikto však zatiaľ nezistil, čo to bude znamenať pre jeho šírenie medzi ľuďmi a aká efektívna by mohla byť v závislosti od toho potenciálna vakcína.

Otvor článok

Cestovky by mohli navrhnúť odloženie zájazdu až do konca augusta 2021

7.5 2020 13:56

BRATISLAVA – Cestovné kancelárie by mohli navrhnúť klientom odloženie zájazdu až do konca augusta 2021. Ministerstvo hospodárstvo (MH) SR predložilo návrh legislatívneho znenia tohto opatrenia zúčastneným stranám.