Otváranie hraníc SR závisí od situácie v okolitých štátoch, tvrdí premiér

NETKY.SK • 6 Máj 2020, 19:10 • 2 min
Otváranie hraníc SR závisí od situácie v okolitých štátoch, tvrdí premiér

BRATISLAVA - Slovensko môže otvárať hranice vtedy, keď bude v okolitých krajinách stav pandémie nového koronavírusu taký priaznivý ako u nás. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na požiadavku predstaviteľov Slovákov v zahraničí na postupné uvoľňovanie režimu na hraniciach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Menšia chorobnosť 

Igor Matovič tieto slová vyslovil v reakcii na požiadavku predstaviteľov Slovákov v zahraničí na postupné uvoľňovanie režimu na hraniciach. "Čím skôr sa budú mať ostatné krajiny možno tak dobre ako my, tak o to skôr môžeme otvárať hranice," reagoval premiér a dodal, že chorobnosť v okolitých krajinách je dnes asi desaťkrát vyššia ako na Slovensku.

 

img

 

Povinná štátna karanténa 

Matovič tiež skonštatoval, že prioritou je ochrana ľudí na Slovensku, hoci ho mrzí, že občania vracajúci sa na Slovensko musia stráviť niekoľko dní v povinnej štátnej karanténe. Predstavitelia Slovákov v zahraničí, predovšetkým v Českej republike, sa obrátili na štátne orgány SR a ČR s požiadavkou na premyslené a opatrné, ale výrazné postupné uvoľňovanie režimu na vzájomných hraniciach.

 

img

 

Česi pre nás nepredstavujú hrozbu 

Upozorňujú, že situácia v oboch krajinách v súvislosti s výskytom nového koronavírusu je porovnateľná. Obyvatelia oboch krajín tak pre seba navzájom nepredstavujú hrozbu. O spoločnom vyhlásení k režimu na česko-slovenskej hranici informoval predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a riaditeľ Slovenského domu v Prahe Vladimír Skalský. Autori vyhlásenia upozorňujú na mimoriadnu previazanosť oboch štátov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona