Uzavreté hranice medzi štátmi sa odzrkadľujú aj na zvyšovaní cien za drogy

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 08:40 • 2 min
Uzavreté hranice medzi štátmi sa odzrkadľujú aj na zvyšovaní cien za drogy

VIEDEŇ - Hraničné kontroly, karanténne opatrenia a obmedzenie premávky letov v dôsledku pandémie nového koronavírusu majú vplyv na zvyšovanie cien nelegálnych drog a zároveň je ťažšie sa k nim dostať. Uviedol to v správe zverejnenej vo štvrtok Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozličná preprava 

Pandémia má rozličný dosah na produkciu drog, čo sa týka jednotlivých regiónov, ako aj na ich pašovanie leteckými, pozemnými či morskými cestami. Celkový trend v krajinách spojených s užívaním drog je však podľa UNODC relatívne jednotný.

 

img

 

"Mnohé krajiny vo všetkých regiónoch hlásili celkový nedostatok niektorých druhov drog na úrovni predaja v malom množstve, ako aj nárasty cien či zníženie čistoty drog," píše sa v správe. V dôsledku toho užívatelia drog prechádzajú na inú návykovú látku, ako napríklad z heroínu na syntetické opiáty. Stúpa aj počet ľudí, ktorí nastúpia na liečbu drogovej závislosti.

 

Zmena prepravy heroínu  

Zatiaľ čo opiáty ako heroín sa prevážajú takmer výlučne pozemnými trasami, kde môžu dodávky prerušiť zvýšené kontroly na hraniciach, kokaín sa zväčša vyváža cez more. Aktuálne zvýšenie zaistených zásielok heroínu v Indickom oceáne môže teda naznačovať, že heroín sa začal do Európy vo väčšom rozsahu posielať cez more.

 

img

 

Aktuálne znížený počet letov bude mať podľa UNODC pravdepodobne "mimoriadne drastický" dosah na pašovanie syntetických drog vrátane metamfetamínu do krajín, akými sú napríklad Južná Kórea, Japonsko či Austrália.

 

Afganistan čaká kríza 

V Afganistane, ktorý je najväčším producentom heroínu, môže dôjsť k narušeniu zberu maku na ópium v období od marca do júna, ak zberači nebudú môcť alebo nebudú chcieť cestovať za prácou. V provinciách na západe či juhu krajiny už zaznamenali nedostatok pracovných síl, a to najmä z dôvodu uzavretia hraničných priechodov s Pakistanom.

 

img

 

Nedostatok benzínu v Kolumbii 

V krajinách pestujúcich koku, ako napríklad v Kolumbii, majú zase výrobcovia kokaínu problémy so získavaním benzínu, ktorý predtým pašovali z Venezuely a ktorý je na produkciu kokaínu nevyhnutný.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies