Guterres: Počas pandémie koronavírusu pamätajme na ľudí s postihnutiami

NETKY.SK • 6 Máj 2020, 10:54 • 2 min
Guterres: Počas pandémie koronavírusu pamätajme na ľudí s postihnutiami

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v stredu vlády krajín sveta, aby pri reakcii na pandémiu koronavírusu mysleli aj na milióny ľudí s telesnými postihnutiami. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"Aj za normálnych okolností majú postihnutí ľudia menší prístup k vzdelaniu, zdravotníctvu, zárobkovým činnostiam či účasti v miestnej komunite," uviedol Guterres vo vyhlásení, ktorým podporil najnovšiu štúdiu OSN o invalidoch.

 

Nové hrozby

"Pandémia zvýrazňuje tieto nerovnosti a vytvára nové hrozby," pokračoval.

 

"Vyzývam vlády, aby ľudí s postihnutiami brali pri reakcii voči pandémii do úvahy, aby ich zapojili a komunikovali s nimi," dodal.

 

 

"Musíme ľuďom s postihnutiami garantovať aj v čase pandémie rovnaké právo prístupu k zdravotníctvu a život zachraňujúcim úkonom."

 

Odkedy sa koronavírus SARS-CoV-2 koncom vlaňajška prvýkrát objavil v čínskom meste Wu-chan, nakazilo sa ním celkovo už viac ako 3,7 milióna ľudí a usmrtil vyše 250.000 na celej planéte. Vyliečilo sa viac ako 1,2 milióna nakazených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona