V USA bol zastrelený vedec skúmajúci COVID-19, ktorý mal na dosah významný objav

NETKY.SK • 6 Máj 2020, 13:40 • 2 min
V USA bol zastrelený vedec skúmajúci COVID-19, ktorý mal na dosah významný objav

V sobotu bol vo svojom byte v Pensylvánii zastrelený 37-ročný profesor čínskeho pôvodu Ping Liou, ktorý pôsobí na Pittsburskej univerzite. Vrah, neskôr identifikovaný ako 46-ročný Chao Ku, bol nájdený mŕtvy vo svojom aute.

slovakia

left justify in out

Podľa polície spáchal po svojom čine samovraždu. Ping Liou bol na hrane významného objavu v súvislosti s ochorením COVID-19, uviedla univerzita. Vyšetrovatelia však uviedli, že nič zatiaľ nenasvedčuje, že by vražda s jeho výskumom súvisela.

 

Predčasné závery

Obaja mŕtvi muži boli nájdení v sobotu. Ping Liou vo svojom byte v pennsylvánskej aglomerácii Ross Township severne od Pittsburghu, jeho vrah v aute zaparkovanom neďaleko.

 

Chao Ku profesora strelil do hlavy, krku a hrudníka. Následne sa vrátil do svojho auta zaparkovaného zhruba 100 metrov od bytu a namieril zbraň proti sebe. Manželka profesora Liou v tú chvíľu nebola doma.

 

Vyšetrovatelia tvrdia, že sa vrah aj obeť poznali, je však predčasné vyvodzovať akékoľvek závery, pretože podrobnosti o ich vzťahu ešte nie sú jasné.

 

Liou s doktorátom z matematickej informatiky bol výskumníkom na oddelení Výpočtová a systémová biológia Pittsburskej univerzity. Šéfka oddelenia, doktorka Ivet Baharová, uviedla pre denník Post-Gazette, že Liou nedávno začal pracovať na výskume COVID-19 a jeho práca začala "vykazovať veľmi zaujímavé výsledky".

 

Vedecká výnimočnosť

"Ping bol na hrane veľmi zaujímavých poznatkov vedúcich k porozumeniu bunkovým mechanizmom odohrávajúcim sa počas infekcie SARS-ČOV-2 a podstate súvisiacich komplikácií na bunkovej úrovni," uviedli vo svojom vyhlásení jeho kolegovia z oddelenia.

 

"V tejto chvíli nemáme nič, čo by naznačovalo, že čin súvisel so zamestnaním pána Lioua či jeho výskumom," uviedol jeden z vyšetrujúcich, detektív Brian Kolhepp.

 

"Budeme sa snažiť dokončiť, čo začal, aby sme tým vzdali hold jeho vedeckej výnimočnosti. Jeho stratu pocíti celá vedecká komunita," uviedli jeho kolegovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies