Trump vetoval rezolúciu USA, obmedzovala by jeho právomoci voči Iránu

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 06:58 • 2 min
Trump vetoval rezolúciu USA, obmedzovala by jeho právomoci voči Iránu

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vetoval v stredu rezolúciu Kongresu zameranú na obmedzenie jeho možnosti nariadiť vojenskú akciu proti Iránu bez súhlasu Kongresu.

slovakia

left justify in out

Kongres aj Senát súhlasili 

Príslušnú rezolúciu schválila v marci Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu a ešte predtým, vo februári, ju odsúhlasil Senát. Išlo o reakciu na Trumpovo nariadenie z 3. januára týkajúce sa zabitia iránskeho generála Kásema Solejmáního.

 

img

 

Politická hra pred voľbami? 

"Toto je veľmi urážlivá rezolúcia, s ktorou prišli demokrati ako súčasť stratégie ako zvíťaziť v (prezidentských) voľbách 3. novembra rozdelením Republikánskej strany," uvádza sa v Trumpovom vyhlásení, ktoré zverejnil Biely Dom. Trump zdôraznil, že akcia na eliminovanie Solejmáního bola úplne opodstatnená.

 

Obhajoba útoku 

"Žijeme v nepriateľskom svete pribúdajúcich hrozieb a ústava uznáva, že prezident musí byť schopný predvídať ďalšie kroky našich protivníkov a prijať rýchle a rozhodné opatrenia ako zareagovať," vyhlásil s tým, že presne to aj spravil.

 

 

Napätie medzi USA a Iránom 

Zabitie Solejmáního a následné odvetné akcie Iránu, ktorý vypálil rakety na základne v Iraku, kde sa nachádzali aj americkí vojaci, vyvolali medzinárodnú krízu a obavy z eskalácie konfliktu. Keďže nedošlo k vážnejším zraneniam amerických vojakov, Trump vyhlásil víťazstvo a odmietol podniknúť voči Teheránu odvetu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona