Hackeri sa snažia získať dokumenty o výskume COVID-19

NETKY.SK • 6 Máj 2020, 12:35 • 2 min
Hackeri sa snažia získať dokumenty o výskume COVID-19

Kybernetickí špióni napojení na štáty sa zameriavajú na zdravotnícky sektor a snažia sa okrem iného získať informácie o ochorení COVID-19 a výskume vakcíny proti nemu. V spoločnom vyhlásení pred tým varujú americké a britské orgány pre kybernetickú bezpečnosť. Britské zdroje zaznamenali rozsiahlu aktivitu, ale nepredpokladajú, že by zatiaľ došlo ku krádeži dát.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odkiaľ hackeri pochádzajú?

Varovanie nemenovalo konkrétnych aktérov, no predpokladá sa, že medzi nich patria Čína, Rusko a Irán, píše spravodajský portál BBC. Tieto krajiny, ktoré veľmi zasiahol nový koronavírus, však popierajú účasť na takejto činnosti.

 

Orgány vyšetrujú viacero incidentov
Veľká Británia a Spojené štáty v súčasnosti vyšetrujú viacero incidentov, pri ktorých sa hackeri zamerali na farmaceutické spoločnosti, zdravotnícke výskumné organizácie a univerzity. Útočníci tam hľadajú informácie a citlivé dáta vrátane výskumu o víruse.

 

img

 

Ako funguje sprejovanie hesiel?
Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) a americká Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúr (CISA) vo vyhlásení varovali, že sa kybernetickí špióni zameriavajú na dodávateľské siete a prostredníctvom techniky známej ako sprejovanie hesiel, pri ktorej sa s pomocou bežne používaných hesiel dostávajú do účtov, zneužívajú ľudí pracujúcich na diaľku. Kyberzločinci by sa mohli zamerať aj na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, pretože by mohli byť v súčasnosti ochotnejší zaplatiť výkupné výmenou za ukradnuté dáta, upozorňujú tiež organizácie.

 

Kybernetická špionáž sa rozrastá
Ako pripomína BBC, informácie o tom, ako ostatné krajiny riešia koronakrízu a ako postúpil výskum, sa dostali medzi hlavné priority spravodajských služieb po celom svete. Vzhľadom na rozsiahle obmedzenia pohybu je kybernetická špionáž oveľa praktickejšia, ako tradičná, čo naznačujú aj zistenia analytikov. Tí si všimli mimoriadny nárast agresívnych operácií z rôznych štátov.

 

img

 

"V dnešnom svete nie je nič hodnotnejšie ako akýkoľvek druh biomedicínskeho výskumu, ktorý pomôže vytvorením vakcíny proti koronavírusu," uviedol pre agentúru BBC člen amerického vedeckého tímu Bill Evanina.

Minister zahraničných vecí Dominic Raab povedal: "Spojené kráľovstvo bude okrem poskytovania praktických rád aj naďalej čeliť tým, ktorí vykonávajú počítačové útoky."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies