Archív článkov za Máj 2020, strana 2

Otvor článok

Dnešné výročie smrti M. R. Štefánika si uctili viaceré politické elity

4.5 2020 15:35

BRATISLAVA - Pri príležitosti 101. výročia tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika si dnes predstavitelia rezortu obrany uctili jeho pamiatku počas pietnej spomienky na nábreží Dunaja v Bratislave a pri Mohyle M. R. Štefánika na Bradle.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Slovensko pokročilo do tretej fázy, viaceré prevádzky sa otvoria už tento týždeň

4.5 2020 16:17

BRATISLAVA - Slovensko urýchli otváranie prevádzok obchodu a služieb, ktoré boli obmedzené vplyvom opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu. Od stredy tak podľa premiéra Igora Matoviča preskočí rovno na tretiu fázu pôvodného plánu otvárania ekonomiky.

Otvor článok

Nemci uvoľňujú opatrenia, kontroly na hraniciach však zostávajú

4.5 2020 16:51

BERLÍN - Nemecko začalo s uvoľňovaním niektorých obmedzení zavedených s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. V krajine sa v priebehu dnešného dňa - za dodržania prísnych opatrení - začali znovu otvárať kaderníctva, múzea či kostoly a výrobu obnovili aj viaceré automobilky.

Otvor článok

Slovensko poskytne na vývoj vakcíny proti koronavírusu 750 tisíc eur

4.5 2020 17:35

BRATISLAVA - Slovensko podporuje spoločné snahy zvládnuť problém nového koronavírusu, preto sumou 750 000 eur prispeje na vývoj vakcíny proti SARS-CoV-2.

Otvor článok

Ruský zázrak Lada sa začala vyrábať pred 50-timi rokmi

4.5 2020 17:53

MOSKVA - V apríli sa oslávilo 50 rokov legendárneho VAZ 2101 Zhiguli, najznámejšieho modelu v histórii ruského automobilového priemyslu. Toto vozidlo, ktoré bolo vyvinuté na základe najlepšieho európskeho vozidla FIAT 124 z roku 1965, prinieslo revolúciu na domáci trh a získalo si fanúšikov po celom svete. RIA Novosti pripomínajú príbeh „Zhiguli“.

Otvor článok

Smoliar finále Ligy majstrov sa vracia na Anfield Road

4.5 2020 18:52

ISTANBUL - Futbalový brankár Loris Karius s okamžitou platnosťou rozviazal zmluvu s Besiktasom Istanbul, kde je na hosťovaní z Liverpoolu. Dvadsaťšesťročný Nemec tvrdí, že mu turecký klub dlhuje peniaze.

Otvor článok

PSA v Trnave pomaly obnovuje výrobu

4.5 2020 19:31

TRNAVA - Postupné a bezpečné spúšťanie výroby v kontexte obnovenia obchodných aktivít oznámila trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia. V tomto týždni bude realizovať niektoré prípravné práce s cieľom opätovného rozbehnútia produkcie a pokračovania výroby modelov Peugeot 208, jeho elektrickej verzie e-208 a modelu Citroën C3.

Otvor článok

Marian K. sa plánoval pred svojím uväznením stretnúť s ústavným sudcom

4.5 2020 20:37

BRATISLAVA - Obžalovaný z vraždy investigatívneho novinára a ekonomických trestných činov, plánoval krátko pred uväznením stretnutie s ústavným sudcom Mojmírom Mamojkom. Chystal tiež diskreditáciu vyšetrovateľa Jaroslava Lásku, ktorý riešil prípad zmeniek televízie Markíza.

Otvor článok

Letná dovolenka v Chorvátsku? Počkáme si na verdikt ministerstva zahraničných vecí

4.5 2020 20:45

Tohtoročná letná sezóna je neistá. Ešte pred pandémiou sa čakalo, že cestovný ruch tento rok prekoná minuloročný rekord. A hoci sa dá počítať s tím, že viacerí sa rozhodnú pre dovolenku na Slovensku namiesto cestovania do zahraničia, stále čakáme čo sa bude diať.

Otvor článok

Nie je nič také ako nešťastný koniec

5.5 2020 06:30

Koniec niečoho je taký definitívny.

Otvor článok

Z nemocničných okien vypadli v súvislosti s koronavírusom traja lekári

5.5 2020 08:08

MOSKVA - Za posledné dva týždne vypadli v Rusku za nevyjasnených okolností z nemocničného okna traja zdravotníci - dve lekárky prišli o život a ďalší lekár je vo vážnom stave hospitalizovaný. Incidenty, o ktorých informovala v pondelok spravodajská stanica CNN, vyvolali vášnivé diskusie v ruských médiách, ako aj na sociálnych sieťach.

Otvor článok

Finančné problémy počas pandémie zvyšujú pocity úzkosti

5.5 2020 08:18

LONDÝN - Takmer polovica obyvateľov Británie pociťovala "veľkú úzkosť", keď krajina prijala obmedzujúce opatrenia súvisiace s koronavírusom. Vyplýva to z údajov Národného štatistického úradu (ONS).

Otvor článok

Na Slovensku bude dnes oblačno s prehánkami a ojedinelými búrkami

5.5 2020 08:36

BRATISLAVA - Studený front postupuje z územia Slovenska na východ. Zároveň sa vo vyšších vrstvách ovzdušia presúva z južnej Škandinávie nad Poľsko stred tlakovej níže, uvádza na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav.

Otvor článok

Ceny ropy naďalej pokračujú v raste

5.5 2020 08:45

SINGAPUR - Ceny ropy pokračovali v utorok v raste, keď trhy podporilo postupné uvoľňovanie karanténnych opatrení vo viacerých veľkých ekonomikách. Cena ropnej zmesi Brent vzrástla nad 28 USD a cena americkej WTI prekročila nakrátko 22 USD za barel (159 litrov).

Otvor článok

Americké vojnové lode sú v Barentsovom mori, po prvý raz od 80-tych rokov

5.5 2020 09:19

WASHINGTON - Štyri lode Vojenského námorníctva Spojených štátov a jedna fregata britského Kráľovského vojenského námorníctva vstúpili v pondelok do vôd Barentsovho mora severne od pobrežia Ruska, kde uskutočnia arktické bezpečnostné operácie, oznámil Pentagón.

Otvor článok

Starí Rimania vynašli triedenie odpadu, ukazujú to vykopávky v Pompejách

5.5 2020 09:41

Triedenie odpadu a recyklácia nie sú výdobytkom našej doby a snáh o ochranu životného prostredia, ale patrili už k bežnému životu starých Rimanov.

Otvor článok

Na Slovensku pribudlo osem prípadov nákazy novým koronavírusom

5.5 2020 10:42

BRATISLAVA – Počas pondelka (4. 5.) pribudlo na Slovensku osem prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak Slovensko eviduje 1421 prípadov.

Otvor článok

Ronaldo sa vrátil do Turína, bude musieť podstúpiť karanténu

5.5 2020 11:27

TURÍN - Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo sa po spomalení šírenia koronavírusu vrátil z Madeiry späť za klubovými povinnosťami do Talianska. Súkromné lietadlo útočníka turínskeho Juventusu pristálo v pondelok o 22.20 SELČ na letisku v hlavnom meste regiónu Piemont, informovala agentúra SID.

Otvor článok

Francúzsko malo zrejme prvý prípad už v decembri

5.5 2020 11:33

BRATISLAVA - Pacient, ktorému 27. decembra neďaleko Paríža diagnostikovali zápal pľúc, mal v skutočnosti koronavírus. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na jeho lekára.

Otvor článok

Premiér: Od 6. mája sa spustí 2. aj 3. fáza otvárania prevádzok naraz

5.5 2020 11:55

BRATISLAVA - Vzhľadom na dobrý vývoj so šírením nového koronavírusu na Slovensku sa môžu od stredy 6. mája spojiť fázy 2 a 3 z plánu otvárania prevádzok.

Otvor článok

Belgičania si budú môcť kúpiť ochranné rúška v supermarketoch

5.5 2020 14:16

BRUSEL - Belgické úrady očakávali, že v priebehu tohto týždňa dôjde k prekročeniu osemtisícovej hranice obetí na chorobu Covid-19. Stalo sa tak už v priebehu pondelka, keď na nový typ koronavírusu zomrelo ďalších 97 pacientov, čo znamená, že krajina od vypuknutia nákazy eviduje 8016 úmrtí.

Otvor článok

Gröhling si v prípade otvorenia škôl uvedomuje veľkú zodpovednosť

5.5 2020 14:59

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) si v súvislosti s otváraním škôl a školských zariadení, ktoré sú momentálne z dôvodu koronakrízy zatvorené, uvedomuje zodpovednosť voči mladým ľuďom aj učiteľom.

Otvor článok

Aké dopady na vaše zdravie môže mať používanie plynového sporáku?

5.5 2020 15:21

Plynové sporáky vystavujú ľudí dva až päťnásobne vyššej úrovni znečistenia vzduchu v porovnaní s exteriérom. Nová štúdia tvrdí, že regulačné úrady vedia o tomto probléme, no nestanovili žiadne obmedzenia týkajúce sa kvality vzduchu v interiéri, ktorá sa najmä v období pandémie, keď je množstvo ľudí zatvorených doma, ešte zhorší.

Otvor článok

V Lotyšsku sa postaral o rozruch stratený dron

5.5 2020 16:47

RIGA - Lotyšské úrady pátrajú po drone, ktorý sa cez víkend stratil počas letu, pričom preň museli obmedziť aj leteckú dopravu. Dvadsaťšesťkilogramový stroj podľa nich pravdepodobne už pristál, no mal palivo až na takmer štyri dni letu.

Otvor článok

USA plánujú kúpiť zbrane z krajín bývalého Sovietskeho zväzu

5.5 2020 16:57

MOSKVA - Washington má v úmysle kúpiť zbraňové systémy, ktoré sú vyvinuté, a už aj používané krajinami bývalého ZSSR, uviedol RT kanál s odkazom na žiadosť vedenia Armády USA so zmluvnými stranami v Rok-Aylende.

Otvor článok

Kalou sa za zverejnené video ospravedlnil, zobral na seba všetku vinu

5.5 2020 17:53

BERLÍN - Salomon Kalou sa ospravedlnil za zverejnenie videa, na ktorom so spoluhráčmi v nemeckom futbalovom klube Hertha Berlín porušovali hygienické pravidlá v súvislosti s koronavírusom. Zobral na seba všetku vinu.

Otvor článok

Najstaršou hviezdou na titulke Vogue sa stala 85-ročná britská herečka

5.5 2020 18:39

LONDÝN - Britská herečka Judi Denchová sa stala najstaršou celebritou, ktorá sa objavila na titulnej strane britskej mutácie časopisu Vogue v jeho 104-ročnej histórii.

Otvor článok

Stane sa St. James Park domovom veľkých hviezd?

5.5 2020 21:20

Vyzerá to tak, že po Chelsea a Manchestri City sa v anglickej Premier League objaví ďalší klub, ktorý nebude mať problém zaplatiť za ktoréhokoľvek hráča na svete. Straky z Newcastlu United čaká v blízkej budúcnosti veľká prestavba. Nový majiteľ klubu je už takmer istý.

Otvor článok

Náhody neexistujú

6.5 2020 06:33

Ak sa niekto nachádza v trápení a osoba jemu blízka pátra po slovách útechy, nie je neobvyklé vravievať istú vetu. Všetko sa deje z nejakého dôvodu.

Otvor článok

Dnes začína 2. a 3. fáza otvárania prevádzok, otvoriť môžu aj malé nákupné centrá

6.5 2020 07:10

BRATISLAVA - Vzhľadom na dobrý vývoj so šírením nového koronavírusu na Slovensku sa od stredy spúšťajú naraz fázy 2 a 3 z plánu otvárania prevádzok.

Otvor článok

Experti varujú pred druhou vlnou koronavírusu

6.5 2020 07:14

RÍM - Talianski experti varujú pred druhou vlnou koronavírusu, ktorá bude podľa nich najpravdepodobnejšie sprevádzať postupné uvoľňovanie obmedzujúcich opatrení v krajine.

Otvor článok

Žiadateľom o štátne príspevky odišlo na účty vyše 16 miliónov eur

6.5 2020 07:20

BRATISLAVA - Žiadateľom o štátne príspevky v projekte Prvá pomoc odišlo na účty už vyše 16 miliónov eur.

Otvor článok

Na Madagaskare liečia koronavírus nezvyčajným spôsobom

6.5 2020 07:31

NIAMEY - Nigerská vláda v utorok dostala z Madagaskaru zásielku bylinného čaju, ktorú madagaskarský prezident Andry Rajoelina považuje za účinný prostriedok v boji proti novému koronavírusu. Uviedla to agentúra AFP.

Otvor článok

Veľká Británia má najvyšší oficiálny počet obetí koronavírusu v Európe

6.5 2020 08:05

LONDÝN - Veľká Británia má najvyšší oficiálny počet obetí nového koronavírusu v Európe.

Otvor článok

Rodičia môžu deti zapísať do materských škôl do 31. mája

6.5 2020 08:31

BRATISLAVA – Rodičia môžu v týchto dňoch podať žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2020/2021.

Otvor článok

V boji proti COVID-19 by mohli pomôcť protilátky lám

6.5 2020 09:11

Vedcom by v boji proti ochoreniu COVID-19 mohli pomôcť lamy. Naznačuje to štúdia odborníkov z University of Texas at Austin (UT Austin), amerického Národného zdravotníckeho inštitútu (NIH) a univerzity v belgickom Gente, podľa ktorých majú tieto párnokopytníky protilátky s potenciálom zabrániť koronavírusu pred infikovaním buniek.