Napätie medzi USA a Čínou sa stupňuje, Pompeo však zmiernil niektoré svoje tvrdenia

NETKY.SK • 6 Máj 2020, 21:01 • 2 min
Napätie medzi USA a Čínou sa stupňuje, Pompeo však zmiernil niektoré svoje tvrdenia

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas dnešných hodín opäť kritizoval údajné manipulácie Číny týkajúce sa epidémie infekčnej choroby COVID-19. Zmiernil však svoje predchádzajúce sporné tvrdenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Časová postupnosť 

Tie sa mali týkať "veľkého množstva dôkazov" svedčiacich o tom, že koronavírus SARS-CoV-2 unikol z čínskeho laboratória. Pompeo začal svoj brífing tým, že načrtol časovú postupnosť krokov čínskej vlády.

 

img

 

Viacero štátov sa prikláňa k USA 

Vyhlásil, že Peking umlčal včasné varovania čínskych lekárov o víruse. Zopakoval tvrdenie USA, že Čína stále odmieta zdieľať vzorky vírusov alebo podrobnosti o začiatku pandémie, ako aj o "pacientovi nula", prvej obeti epidémie. Vyhlásil tiež, že aj ďalšie štáty začínajú tieto fakty o Číne vnímať podobne ako v USA.

 

"Naša pravda a požiadavka transparentnosti nemajú nič spoločné s politikou, nejde o šikanovanie, nejde o vinu," uviedol Pompeo. "Je to pretrvávajúca potreba zachrániť americké životy. Toto je pokračujúca hrozba," vyhlásil minister zahraničia USA na margo Číny.

 

img

 

Nemá dôkazy, no nepopiera to 

Šéf americkej diplomacie sa vrátil aj k svojím veľmi sporným obvineniam z minulej nedele, že koronavírus SARS-CoV-2 pochádza z čínskeho laboratória. Uznal však, že Spojené štáty nemajú istotu, že to tak bolo. "Nemáme istotu, ale je tu významný dôkaz, že to pochádza z (tohto) laboratória (v čínskom meste Wu-chan). Obe tieto vyhlásenia môžu byť pravdivé," vyhlásil Pompeo v rozhovore pre novinárov.

 

img

 

Pompeo už koncom minulého týždňa vyhlásil, že existuje "veľké množstvo" dôkazov o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa do sveta rozšírila súčasná pandémia infekčnej choroby COVID-19. Súčasne však odmietol odpovedať na otázku, či podľa jeho názoru šlo o zámer Pekingu.

 

Kto bude niesť zodpovednosť?

Agentúra Bloomberg konštatovala, že najnovšie vyjadrenia ministra zahraničných vecí USA predstavujú ďalšiu eskaláciu doterajšej slovnej prestrelky medzi vládou USA a Čínou, ktorá sa týka zodpovednosti za pandémiu i toho, ktorá z týchto dvoch najväčších svetových ekonomík prevezme vedenie a zastaví šírenie koronavírusu. V rámci výmeny názorov sa Pompeo stal terčom osočovania zo strany čínskych médií, ktoré o ňom píšu napr. ako o "diablovi" a "klamárovi".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies