Vláda dnes rozhodla, že kontroly na hraniciach sa predĺžia do konca mája

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 10:52 • 2 min
Vláda dnes rozhodla, že kontroly na hraniciach sa predĺžia do konca mája

BRATISLAVA - Kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom sa predĺžia do 27. mája. Vláda dnes schválila nariadenie z dielne rezortu vnútra, podľa ktorého bude vstup na územie SR naďalej možný na vybraných hraničných priechodoch a letiskách. „Pôjde o druhé predĺženie dočasného obnovenia kontroly hraníc na vnútorných hraniciach SR za účelom zníženia rizika šírenia koronavírusu," konštatuje predkladacia správa nariadenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ďalšie témy rokovania

Ministri sa na rokovaní oboznámia aj so stavom väzníc, v ktorých sú pre financie ohrozené podmienky výkonu väzby, trestu odňatia slobody a niektorých činností Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Ministri by sa mali zaoberať aj výsledkami hospodárenia kancelárie prezidenta SR, Slovenskej akadémie vied, Úradu pre reguláciu sieťových odvetí za rok 2019. Takisto sa budú informovať aj o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva, ktorý v porovnaní s rokom 2018 klesol o 122,75 miliónov eur.

 

img

 

Zajtrajším dňom nariadenie vyprší
Kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a s Maďarskom by sa mali predĺžiť do 27. mája. Štáty Európskej únie, ktoré sú členmi schengenského priestoru, môžu obnoviť kontroly na vnútorných hraniciach najviac na desať dní. Následne je možné ich predĺžiť o ďalších 20 dní, a to aj opakovane. Podmienkou je pretrvávanie závažného ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti. Vláda raz rozhodla o predĺžení kontrol na hraniciach, pričom toto nariadenie vyprší 8. mája.

 

K vstupu do SR bude podľa nariadenia možné využiť nasledovné hraničné priechody:

Rakúsko

Bratislava – Jarovce – Kittsee (diaľnica), Bratislava – Jarovce - Kittsee (stará cesta), 

Bratislava – Petržalka – Berg a Moravský Svätý Ján - Hohenau s Rakúskom,

 

Česká republika

Trstená – Chyžné a Vyšný Komárnik - Barwinek s Poľskom

Svrčinovec – Mosty u Jablunkova, Makov – Bílá-Bumbálka, Horné Srnie – Brumov-Bylnice, Drietoma – Starý Hrozenkov, Moravské Lieskové – Strání, Lysá pod Makytou – Střelná, Vrbovce – Velká nad Veličkou, Brodské – Břeclav (diaľnica), Holíč – Hodonín a Skalica – Sudoměřice (nová cesta) s ČR.

 

Na hranici SR s Maďarskom je zase možné využiť priechody Bratislava Čunovo – Rajka (diaľnica), Medveďov – Vámosszabadi, Komárno – Komárom, Štúrovo – Esztergom, Šahy – Parassapuszta, Slovenské Ďarmoty – Balassagyarmat, Šiatorská Bukovinka – Salgótarján, Kráľ – Bánréve, Milhosť – Tornyosnémeti (cesta I/17), Milhosť – Tornyosnémeti cesta (cesta R4), Hosťovce - Tornanádaska a Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely (cestný prechod).

 

img

 

Za účelom príchodu na Slovensko je tiež možné využiť letiská v Bratislave, Košiciach, Poprade, Piešťanoch, Sliači, Žiline, Prievidzi, Nitre alebo v Jasnej.

 

Potrebné financie 
Podľa správy o plnení úloh v oblasti väzenstva, ktorú predloží na vládu Ministerstvo spravodlivosti SR, ciele zadané na rok 2020 nesplnia pre výrazný investičný dlh väzenstva a nízky objem investičných zdrojov zo štátneho rozpočtu. Väzenia potrebujú nové eskortné autobusy, ktoré neboli zabezpečené v rokoch 2018 a 2019. Taktiež je nutné dokončiť aj prezbrojenie príslušníkov ZVJS, ktorým chýbajú púzdra na nové zbrane, v dôsledku čoho k výmene zbraní nedošlo.

 

img

 

Situácia v zdravotníctve 
Podľa správy o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva na konci roka 2019 bol stav záväzkov spolu na úrovni istiny 1,39 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2018 došlo k poklesu záväzkov o 122,75 milióna eur. Na celkovom objeme dlhu sa najvýznamnejšie podieľajú najmä zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, a taktiež zariadenia delimitované na obce a vyššie územné celky a transformované na neziskové organizácie. Najväčší pokles záväzkov zaznamenali zariadenia MZ SR, predovšetkým v univerzitných a fakultných nemocniciach, kde záväzky spolu na úrovni istiny poklesli v roku 2019 o 68,61 milióna eur, pričom v roku 2018 narástli o 46,66 milióna eur a v roku 2017 o 131,56 milióna eur.

 

img

 

"Zníženie stavu záväzkov, ako aj zmena tempa rastu záväzkov v aktuálnom období je výsledkom realizácie oddlžovania zdravotníckych zariadení, v rámci ktorého si univerzitné a fakultné nemocnice zo svojho účtovníctva reálne odpísali v roku 2019 záväzky vo výške 273,48 milióna eur," vysvetlilo ministerstvo vo vládnom materiáli, ktorý predloží na vládu.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies