Ministerstvo spravodlivosti plánuje stavať väznice a zabezpečiť nový IT systém

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 13:00 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti plánuje stavať väznice a zabezpečiť nový IT systém

BRATISLAVA - Do konca roka 2020 chce Ministerstvo spravodlivosti rekonštruovať niektoré väzenské zariadenia, vybudovať informačný systém Zboru väzenskej a justičnej stráže, ale aj nakúpiť nové autobusy či zbrane.

slovakia

left justify in out

Inovácie vo väzenstve

Vzhľadom na viazanie výdavkov rozpočtu pre väzenstvo sú však podľa rezortu spravodlivosti ohrozené podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby, trestu odňatia slobody a niektorých činností zboru. Vyplýva to zo správy o plnení úloh z aktualizovanej koncepcie väzenstva, ktorú vláda SR vzala na vedomie na svojom štvrtkovom rokovaní.

 

Väzenia by mali byť zrekonštruované

Rezort spravodlivosti avizuje ambíciu stavať a rekonštruovať vo viacerých väzniciach. Medzi ne patrí aj rekonštrukcia havarijnej časti ústavu Nitra-Chrenová. Okrem toho plánuje rezort ukončiť všetky prípravné práce potrebné na začatie výstavby väzenského zariadenia v Rimavskej Sobote-Sabovej, čo bol projekt, ktorý schválila ešte niekdajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Za dôležitú považuje ministerstvo aj rekonštrukciu vývarovne pre väzňov v Leopoldove.

 

img

Väzenie Leopoldov

 

Nový IT systém pre ZVJS

Ďalšou z priorít väzenstva bude do konca roka aj zabezpečenie budovania komplexného informačného systému ZVJS. Ten by mal byť schopný zabezpečiť požiadavky služobných úradov vrátane možnosti medzirezortnej elektronickej komunikácie. To by sa malo diať v súlade s technologickými trendmi a vznikajúcimi rizikami v oblasti kyberbezpečnosti.

 

Koronavírus ovplyvnil plány vo výstavbe

Čo sa zrealizovať tento rok nestihne, je rekonštrukcia signálno-bezpečnostnej techniky v ústavoch Želiezovce a Sučany. Pôvodne sa mal projekt skončiť v júni tohto roku, avšak nový koronavírus spôsobí pravdepodobne predĺženie výstavby, na ktorú ostáva dofinancovať viac ako štyri milióny eur.

 

img

Väzenie v Justičnom paláci Bratislava

 

Podľa rezortu nie je predpoklad na splnenie koncepcie navrhnutné na rok 2020

Rezort spravodlivosti by chcel zabezpečiť pre ZVJS do konca roka aj nové autobusy a zbrane. Eskortné autobusy, ktoré sa v súčasnosti používajú, sú z roku 2004 a 2006. Rovnako tak sa zabezpečia príslušníkom ZVJS nové pištole aj s puzdrami a plynové masky s filtrami pre členov zásahových skupín. Rezort varuje, že sú ohrozené podmienky zabezpečenia výkonu väzby a trestu odňatia slobody vzhľadom na viazania výdavkov rozpočtu pre väzenstvo. Rovnako tak nie sú vytvorené podmienky na čerpanie eurofondov, keďže ich treba spolufinancovať z rozpočtu. Vzhľadom na to tak rezort spravodlivosti konštatuje, že nie je predpoklad na splnenie aktualizovanej koncepcie väzenstva za celé obdobie do konca roku 2020 v plnom rozsahu.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies