Cestovky by mohli navrhnúť odloženie zájazdu až do konca augusta 2021

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 13:56 • 2 min
Cestovky by mohli navrhnúť odloženie zájazdu až do konca augusta 2021

BRATISLAVA – Cestovné kancelárie by mohli navrhnúť klientom odloženie zájazdu až do konca augusta 2021. Ministerstvo hospodárstvo (MH) SR predložilo návrh legislatívneho znenia tohto opatrenia zúčastneným stranám.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň rezort definoval skupiny osôb, ktoré môžu požiadať o okamžité vyplatenie peňazí za zájazd. Oznámil to na štvrtkovom brífingu štátny tajomník MH SR Ján Oravec.

 

Práva klientov

"Ide o to, aby cestovná kancelária mala právo navrhnúť klientovi zmenu pôvodne dohodnutej zmluvy a zašle mu oznámenie o tejto zmene a klient má 14 dní na to, aby sa dohodol s cestovnou kanceláriou na zmenených parametroch zájazdu," priblížil Oravec.

 

Nemá to teda mať formu poukazov alebo voucherov, ale oznámenia o zmene zájazdu. Podľa Oravca je to však v podstate to isté. S týmto riešením podľa neho prišli po týždňoch rokovaní s ministerstvom dopravy a s predstaviteľmi cestovných kancelárií, spotrebiteľskými organizáciami a zástupcami poisťovní.

 

Cestovanie po pandémii? Na letisko s veľkým predstihom

 

Zároveň sa priklonili aj k tzv. českému riešeniu, keďže v Českej republike pred časom prijali podobný zákon. MH definovalo skupiny, ktoré s dohodou nemusia súhlasiť a môžu požiadať rovno o vyplatenie peňazí, a to v závislosti od toho, ako sa im zmenila sociálna situácia v súvislosti s koronakrízou.

 

Malo by sa to týkať ľudí, ktorí sa po 13. marci tohto roka dostali na úrady práce, teda v súvislosti s koronakrízou prišli o zamestnanie.

 

Zahŕňať to má aj podnikateľov, živnostníkov, ktorých prevádzky boli uzavreté alebo tým podstatne utrpeli a mohli čerpať peniaze z opatrení vlády.

 

Chorvátsko v lete otvorí svoje pobrežie turistom

 

Vrátenie peňazí

Týkať sa to má aj osamelých rodičov, ktorí čerpali tzv. karanténne OČR, a tehotných matiek. Tieto skupiny by mali mať právo na vrátenie peňazí do 14 dní.

 

Rezort myslel aj na situáciu, ak by cestovná kancelária medzitým skrachovala. "Poistenie proti insolventosti, ktoré dnes cestovné kancelárie majú uzavreté, sa vzťahuje aj na tú modifikovanú dohodu, ktorú oni uzatvoria," ozrejmil.

 

Na základe analýzy ministerstvo zároveň zistilo, že približne jedna tretina cestoviek prakticky nemá žiadne prostriedky a balansuje na pokraji krachu.

 

Letná dovolenka v Chorvátsku? Počkáme si na verdikt ministerstva zahraničných vecí

 

Aké sú možnosti?

"Aj to nás trochu pomklo možno aj k tomu riešeniu, že ak by sme ešte nechali situáciu tak, aby sa to spontánne celé vyriešilo, tak potom by sme mohli dostať naozaj možno jednu tretinu, polovicu všetkých cestovných kancelárií na Slovensku do dominového efektu, keď by prišlo k veľkému počtu krachov," zdôraznil.

 

Jedna z možností, ktorú budú môcť cestovné kancelárie podľa Oravca použiť, ak by sa napriek tomu dostali do problémov, je zvýhodnená pôžička.

 

"V tej chvíli by mali prísť komerčné banky práve s peniazmi, ktoré dostanú od vlády, a kde tie parametre pôžičiek sú nadefinované tak, že sú to pôžičky, ktoré by mali byť na štyri alebo päť rokov, mali by byť buď bez úroku, alebo s veľmi nízkym úrokom a s 12-mesačným odkladom splátky istiny," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies