Podľa Trumpa je koronavírus horší, než bol 11. september alebo útok na Pearl Harbor

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 12:37 • 2 min
Podľa Trumpa je koronavírus horší, než bol 11. september alebo útok na Pearl Harbor

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump označil pandémiu koronavírusu za doteraz "najhorší útok" na Spojené štáty, pričom nezabudol ukázať prstom na Čínu.

slovakia

left justify in out

Horšie ako ktorýkoľvek útok na USA 

Prezident USA poznamenal, že pandémia zasiahla USA tvrdšie než japonský útok na Pearl Harbor počas druhej svetovej vojny alebo teroristické útoky z 11. septembra 2001. Jeho administratíva v tejto súvislosti zvažuje trestné opatrenia voči Číne, pretože podľa nich na začiatku nekonala dosť rýchlo a umožnila tak rozšírenie vírusu do sveta. Peking zas tvrdí, že Spojené štáty sa len snažia odvrátiť pozornosť od vlastnej reakcie na pandémiu.

 

img

 

Obvinenie Číny 
Odkedy sa vírus v decembri objavil v čínskom meste Wu-chan, potvrdili nákazu u 1,2 milióna Američanov a vyše 73-tisíc ich zomrelo. "Toto je horšie ako Pearl Harbor, toto je horšie ako World Trade Center. Ešte nikdy tu nebol útok ako tento," vyhlásil Trump pred novinármi v Oválnej pracovni Bieleho domu. "A nikdy sa to nemalo stať. Mohlo sa to na začiatku zastaviť. Mohlo sa to zastaviť v Číne. Nestalo sa tak," dodal.

 

Dalo sa to zastaviť už v Číne 

Na otázku, či považuje pandémiu v podstate za "nepriateľský čin", Trump naznačil, že nepriateľom USA je skôr samotná epidémia než Čína. "Tohto neviditeľného nepriateľa (koronavírus) vnímam ako vojnu. Nepáči sa mi, ako sa sem dostal, pretože sa to dalo zastaviť," vysvetlil.

 

img

 

Pompeo sa vyjadril už včera 

Prehlbujúci sa rozpor medzi Washingtonom a Pekingom počas včerajšieho dňa ešte zdôraznil vo svojom príhovore minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.

 

Koronavírus oslabil "jeho" sektor 

Prezident Trump čelil ešte v novembri impeachmentu, no americké hospodárstvo, o ktoré sa vtedy mohol "oprieť",  pretože bolo donedávna jeho hlavným tromfom, je v súčasnosti v kóme vyvolanej koronavírusom.

 

img

 

V negatívnom svetle nie je len Čína 

Prieskum verejnej mienky spoločnosti Pew navyše zistil, že dve tretiny Američanov vnímajú Čínu v negatívnom svetle, ide o historicky najvyššie číslo. Ale zhruba rovnaký počet respondentov uviedol, že Trump podľa nich konal príliš pomaly, keď sa koronavírus začal šíriť. Nepriamo ho tak obviňujú z vypuknutia pandémie v USA.

 

Politická hra 

K obvineniu Číny za spustenie globálnej epidémie sa pripája aj Trumpov súper v prezidetských voľbách Joe Biden. Tak sa zdá, že v USA sa stane táto téma súčasťou prezidentskej kampane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies