List podpísaný slovenskými a českými osobnosťami vyzýva vlády na otvorenie spoločných hraníc

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 06:14 • 2 min
List podpísaný slovenskými a českými osobnosťami vyzýva vlády na otvorenie spoločných hraníc

PRAHA - Skupina slovenských a českých osobností vyzvala vlády svojich štátov, aby pre svojich občanov otvorili spoločné hranice. Oznámil to riaditeľ knižnice Václava Havla Michael Žantovský, ktorého citoval iROZHLAS.cz, spravodajský portál Českého rozhlasu.

slovakia

left justify in out

Podpis pod list 

Okrem neho sa pod text výzvy podpísali napríklad bývalá slovenská diplomatka Magda Vášáryová, bývalý slovenský minister kultúry Ladislav Snopko, novinár Milan Šimečka, český politik Libor Rouček alebo ekonóm Radek Špicar.

 

Postupná obnova  

Vo výzve píšu, že spoločný príklad vlád ČR a SR by pomohol dodať odvahu aj ďalším krajinám pri postupnom obnovovaní Európy bez hraníc - pre všetkých jej občanov.

 

img

 

Komu bol adresovaný? 

List poslal Žantovský premiérovi a ministrovi zahraničných vecí ČR, pričom list rovnakého znenia dostali aj slovenský premiér a minister zahraničia. Signatári v ňom uvádzajú, že Česko a Slovensko patria ku krajinám, ktoré sa s nákazou koronavírusu vyrovnali najúspešnejšie.

 

Obsah listu

"V oboch krajinách je teraz epidémia podľa vyjadrenia vládnych predstaviteľov a kvalifikovaných odborníkov pod kontrolou. Dlhodobým historickým, ekonomickým, kultúrnym i medziľudským vzťahom medzi oboma krajinami by zodpovedalo, keby to boli práve ony, ktoré si ako prvé navzájom otvoria svoje hranice pre občanov druhej krajiny, pochopiteľne pri dodržiavaní všetkých platných vnútroštátnych opatrení," píšu v liste.

 

Ďalšie osobnosti

K tomu sa podpisom pripojili tiež organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák, herec Milan Lasica, režisér Břetislav Rychlík, kazateľ Daniel Pastirčák, spisovateľ Jáchym Topol, psychoterapeutka Jitka Vodňanská či bývalý slovenský poslanec Samuel Zubo.

 

img

 

Opatrenia v ČR

Aktuálne nemôžu Česi cestovať do susedných krajín ako turisti či na nákupy, môžu však v niektorých prípadoch ísť za prácou či na návštevu svojej rodiny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies