Archív článkov za December 2021, strana 2

Otvor článok

ROZHOVOR s autorom Tomášom Galierikom o snoch, fantázii a ľuďoch, ktorí sú pri mori a nekúpu sa v ňom, a o malých i veľkých prekvapeniach

2.12 2021 09:40

V rozmanitosti sa zrejme nič nevyrovná literatúre. No dobre, možno svet ako taký, ten skutočne dýcha pre všeličo, ale predsa len... Tam, kde sa rodí príbeh, je to o čosi viac, čoho dôkazom je i autor Tomáš Galierik. Je všestranný, pretože nie je pripútaný len k jedinému žánru a ako sa na umelca patrí, aj dosť výrečný, žiadna otázka mu nie je cudzia. Pravdepodobne jeho najvýraznejšie dielo nesie názov Linda a kľúč od Andary, v ktorom sa s fantáziou zahráva viac ako kedykoľvek predtým. Nebudem však predbiehať, nech sa čitatelia článku dozvedia všetko postupne. V rozhovore prezradil niečo z minulosti, prítomnosti a budúcnosti.

Otvor článok

Súd dnes rozhodne v prípade Kočnerových motákov. Prokurátor pre neho žiada 22 rokov väzenia

2.12 2021 10:11

BRATISLAVA - Motáky z väznice mal Kočner posielať svojej spojke na slobode – Petrovi Tóthovi. Išlo o inštrukcie, ako ho dostať na slobodu prostredníctvom spriaznených osôb.

Otvor článok

Ruská FSB zadržala troch Ukrajincov. Údajne agentov tajnej služby

2.12 2021 10:37

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala troch agentov ukrajinskej tajnej služby, z ktorých jeden údajne plánoval teroristický útok v Rusku.

Otvor článok

Oceňovaná japonská zápasníčka otvorila 24-hodinové fitnescentrum. Chce motivovať ľudí

2.12 2021 10:58

JAPONSKO – Fenomén tzv. nonstopov je v poslednom období populárny aj medzi majiteľmi fitnescentier, ktoré tak ponúkajú zákazníkom možnosť zacvičiť si prakticky neustále. Rovnaký model sa rozhodla zvoliť aj japonská zápasníčka Kairi Sane, ktorá chce zo svojej posilňovne urobiť miesto s pozitívnym vplyvom na mentálne zdravie ľudí.

Otvor článok

Prokurátor ÚŠP žiada väzbu pre štyroch obvinených z utorkovej akcie NAKA u diaľničiarov

2.12 2021 11:02

BRATISLAVA - Štyri osoby by mohli skončiť v kolúznej väzbe pre podozrenia páchania ekonomickej trestnej činnosti u diaľničiarov.

Otvor článok

Serie A: Zlatan sa z priameho kopu trafil parádne, Neapol premrhal dvojgólový náskok

2.12 2021 11:20

JANOV – Milánske AC si po 2 ligových prehrách v rade konečne zlepšilo náladu. Neapol neudržal dvojgólové vedenia nad Sassuolom a nakoniec bol vďačný za remízu.

Otvor článok

Kandráčovci vydávajú vianočný album Pod Tatrami spí Ježiško

2.12 2021 11:27

BRATISLAVA - Na novom albume nájdu fanúšikovia tejto košickej kapely trinásť piesní s vianočnou tématikou. Ide o mix ľudových a autorských hitov.

Otvor článok

Vážne zistenie vedcov! Čo je spúšťačom výskytu zrazenín po podaní AstraZenecy?

2.12 2021 12:11

Vedci z Cardiffskej univerzity sú na základe výskumu presvedčení, že objavili spúšťač, ktorý po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca spôsobuje zriedkavý výskyt krvných zrazenín. Tím vedcov podrobne popísal, ako na seba kľúčová zložka tejto vakcíny v krvnom obehu viaže bielkovinu podieľajúcu sa na zrážaní krvi.

Otvor článok

Lukašenko odhalil informáciu, kto v roku 2014 požiadal Putina o záchranu Krymu pred NATO

2.12 2021 12:36

MINSK – Krym prešiel do Ruska v roku 2014 bez boja, pretože ukrajinskí vojaci, ktorí slúžili na polostrove, v obave z nasadenia jednotiek NATO sami ponúkli svojim ruským kolegom, aby prevzali región pod kontrolu. Povedal to bieloruský prezident Alexander Lukašenko v rozhovore pre RIA Novosti.

Otvor článok

Kočner je v kauze motákov nevinný. Podľa súdu sa nedopustil trestného činu

2.12 2021 12:40

BRATISLAVA - Senát poukázal na logické nezrovnalosti vo výpovedi Petra Tótha, ktorý svedčil proti Kočnerovi.

Otvor článok

AKTUALIZÁCIA: Strana SAS podáva trestné oznámenie týkajúce sa billboardov ĽSNS!

2.12 2021 12:49

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo šírenia poplašnej správy. Strana ĽSNS reagovala!

Otvor článok

Progresívne Slovensko vládu vyzvalo, aby zaviedla povinné očkovanie proti koronavírusu

2.12 2021 13:06

BRATISLAVA - Progresívci vzali iniciatívu do vlastných rúk. Spúšťajú online petíciu za povinné očkovanie antivaxerov.

Otvor článok

Koalícia diskutovala o ďalších zmenách volebného zákona. S čím nesúhlasí hnutie Sme rodina?

2.12 2021 13:46

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady Ondrej Dostál víta zjednotenie moratória na 48 hodín pred voľbami. Diskutovali aj o ďalších zmenách. Napríklad o otázke, či sa nevrátiť k dvojkolovej voľbe v komunálnych voľbách. V súvislosti s nezávislými kandidátmi načrtli vytváranie komunálnych a regionálnych politických strán.

Otvor článok

SIS poukázala na podozrivé aktivity funkcionárov i predražený obchod!

2.12 2021 13:49

BRATISLAVA - Aktivity niektorých funkcionárov štátnej správy podľa SIS viedli k podozreniam, že dochádza k porušovaniu ich povinností pri správe cudzieho majetku v súvislosti s účelovou spoluprácou s finančnou skupinou.

Otvor článok

Slovenský lockdown prospieva zahraničným obchodníkom. Maďarsko nám takto poďakovalo!

2.12 2021 14:20

Lockdown na Slovensku, v rámci ktorého sú otvorené iba obchody s esenciálnym tovarom, generuje zisky nákupným centrám v Győri, Budapešti a v Miškovci. Nákupná turistika v Maďarsku sa totiž opäť zobudila vďaka tomu, že značná časť slovenských nákupných turistov nakupuje vianočné darčeky práve tam.

Otvor článok

Branislav Gröhling: Posledné rozhodnutia RÚVZ ignorujú stav v jednotlivých školách

2.12 2021 14:36

Posledné rozhodnutia regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v súvislosti so zatváraním škôl idú podľa Branislava Gröhlinga proti pravidlám, ktoré sa nastavili.

Otvor článok

Eduard Heger: Väčšina nákladov na liečbu hospitalizovaných ide na neočkovaných

2.12 2021 15:51

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger skonštatoval, že náklady na liečbu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 tvorili od 1. septembra 40 miliónov eur, z toho 37,5 milióna eur bola liečba hospitalizovaných nezaočkovaných pacientov.

Otvor článok

EÚ pohrozila Slovensku súdom

2.12 2021 15:53

BRUSEL - Slovensko by malo zaviesť do svojej legislatívy revidovanú smernicu EÚ o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia (EK) v rámci pravidelného mesačného balíka právnych krokov, v ktorom reaguje na porušenie spoločnej legislatívy zo strany členských krajín EÚ.

Otvor článok

Kedy prevezme Olaf Scholz úrad po Angele Merkelovej?

2.12 2021 16:34

BERLÍN - Scholzova Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) ohlásila minulý týždeň koaličné spojenie so Zelenými a liberálnou Slobodnou demokratickou stranou (FDP), čím sa po prvý raz za uplynulých 16 rokov dostanú k moci stredoľavicové subjekty.

Otvor článok

Slovenský pavilón získal na Expo Dubaj výborné hodnotenia. Koho sme predbehli?

2.12 2021 17:03

BRATISLAVA - V hodnotení sme získali lepšie skóre ako napríklad Francúzsko, Poľsko, Austrália, USA, Južná Kórea, Rusko, Čína, Omán, Švajčiarsko či susedná Česká republika.

Otvor článok

Putin vystúpil na fóre Rusko volá, kde urobil prekvapivé vyhlásenia

2.12 2021 17:10

MOSKVA – Vladimir Putin sa zúčastnil na investičnom fóre prostredníctvom video prenosu a vo svojom prejave urobil dôležité vyhlásenia o novom kmeni vírusu omikron, o situácii na Ukrajine, vzťahoch s NATO a svojom novom prezidentskom období.

Otvor článok

Zuzana Čaputová vyzvala premiéra, aby riešil pandémiu a reformy

2.12 2021 18:00

BRATISLAVA - Prezidentka poukázala na to, že Slovensko je už 2. týždeň najhoršie vo svete, čo sa týka počtu infikovaných na počet obyvateľov. Stále pritom nie je schválený štátny rozpočet a zvyšovanie platov zdravotníkov je podľa hlavy štátu podmienené ďalšími zmenami. Eduard Heger na jej slová už reagoval.

Otvor článok

AKTUALIZÁCIA: Alexander Schallenberg odstúpi z funkcie rakúskeho kancelára

2.12 2021 18:07

VIEDEŇ - Schallenberg, dovtedajší minister zahraničných vecí, sa stal kancelárom 11. októbra po demisii šéfa vlády Sebastiana Kurza v súvislosti s vyšetrovaním korupcie.

Otvor článok

Igor Matovič chce pridať seniorom ďalších 100 eur

2.12 2021 19:37

BRATISLAVA - Minister financií navrhol v Národnej rade (NR) SR, že k poukazu v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov by mohli pridať bonus 100 eur na energie pre dôchodcov bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní.

Otvor článok

SaS chce uvoľniť obmedzenia. OĽaNO viní liberálov z populizmu

2.12 2021 20:19

BRATISLAVA - Strana SaS bude trvať na uvoľnení opatrení pre očkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Zároveň považuje tieto 2 týždne za chybu v zmysle zatvorených prevádzok naháňajúcich zisk obchodom za hranicami.

Otvor článok

Joe Biden a Vladimir Putin budú rokovať o Ukrajine

2.12 2021 21:03

MOSKVA/ŠTOKHOLM - Predstavitelia Ukrajiny a krajín Západu majú obavy z hromadenia ruských vojakov a techniky neďaleko rusko-ukrajinských hraníc, ktoré môže podľa nich byť predzvesťou možného ruského útoku na Ukrajinu. Ruskí diplomati však reagujú vlastnými obavami zo zhromažďovania ukrajinských vojsk neďaleko oblastí na východe krajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

Otvor článok

​​Európska lieková agentúra posudzuje novú vakcínu. Má presvedčiť skeptikov

2.12 2021 21:32

AMSTERDAM - ​Táto očkovacia látka na báze inaktivovaného vírusu preukázala v doterajších laboratórnych testoch, že vyvoláva žiadanú reakciu – produkciu protilátok proti koronavírusu SARS-CoV-2, priblížila EMA.

Otvor článok

Andrej Babiš: Pokúsil sa ma napadnúť ozbrojený muž!

3.12 2021 06:06

PRAHA - Polícia útočníka spacifikovala na Úrade vlády. Pri sebe mal viacero útočných zbraní.

Otvor článok

Kurz ohlásil, že končí v politike a premiér ponúkol svoju funkciu. Odchodom šokoval aj minister z ÖVP

3.12 2021 06:38

VIEDEŇ - Minister financií Blümel, ktorý bol označovaný za Kurzovho dôverníka, zavesil politiku na klinec.

Otvor článok

Toto je najdrahšie mesto na život! Pokorilo dokonca Paríž či Singapur

3.12 2021 07:09

TEL AVIV - Izraelská metropola Tel Aviv je najdrahším mestom na život na svete.

Otvor článok

Poslanec Suja označil Benčíka za vraha. V pléne sa mu musí ospravedlniť!

3.12 2021 07:26

BRATISLAVA - Mandátový výbor nezaradeného poslanca rieši aj v prípade, kedy Matoviča oblial pohárom vody a Tabák obvinil, že predávala zápasy.

Otvor článok

Vo veku 102 rokov zomrela cestovateľská ikona Miroslav Zikmund

3.12 2021 07:47

ZLÍN - Dvojica dobrodruhov Zikmund a Hanzelka precestovali Afriku na aute Tatra 87, dokonca ním pokorili aj Núbijskú púšť.

Otvor článok

Alec Baldwin prehovoril po prvýkrát od smrti kameramanky. Nestlačil som spúšť, tvrdí

3.12 2021 08:23

NEW YORK - Herec v rozhovore tiež uviedol, že si nevie vysvetliť, ako sa v replike zbrane ocitli ostré náboje.

Otvor článok

Joe Biden ohlásil zimnú kampaň proti COVID-19! V boji proti pandémii chce pritvrdiť

3.12 2021 09:20

WASHINGTON - Americká administratíva zároveň povzbudila rodičov, aby neváhali a proti ochoreniu Covid-19 nechali zaočkovať aj svoje deti.

Otvor článok

Budú si musieť nezaočkovaní spolufinancovať svoju liečbu? Vláda zvažuje aj takúto možnosť!

3.12 2021 10:06

BRATISLAVA - Liečba nezaočkovaných pacientov s Covid-19 vyšla štát na vyše 37,5-milóna eur.

Otvor článok

Na Slovensku pribudlo viac ako 15-tisíc infikovaných! Ochoreniu Covid-19 podľahlo 90 ľudí

3.12 2021 10:50

BRATISLAVA - V nemocniciach je hospitalizovaných 3 404 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19.