SaS chce uvoľniť obmedzenia. OĽaNO viní liberálov z populizmu

NETKY.SK • 2 December 2021, 20:19 • 2 min
SaS chce uvoľniť obmedzenia. OĽaNO viní liberálov z populizmu

BRATISLAVA - Strana SaS bude trvať na uvoľnení opatrení pre očkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Zároveň považuje tieto 2 týždne za chybu v zmysle zatvorených prevádzok naháňajúcich zisk obchodom za hranicami.

slovakia

left justify in out

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) okrem toho uviedol, že otázkou zostáva, čoho všetkého sa uvoľnenia po 8. decembri budú týkať. "Tieto 2 týždne považujeme za chybu, že sme zavreli (obchody a prevádzky, pozn. TASR). Bol to ústupok z našej strany a len sa ukazuje, že keď má jeden z koaličných partnerov príliš veľkú snahu robiť kompromisy, tak to nevedie k dobrým riešeniam," komentoval Sulík. To, že sú obchody teraz zatvorené pre všetkých, považuje za ich likvidáciu a za naháňanie ziskov zahraničným reťazcom.

 

 

Pokračoval, že pri dobre myslených plánoch by mali dbať na to, aby nerozvrátili verejné financie. Reagoval tak na 500-eurové poukazy pre seniorov pri očkovaní. "Minulý pondelok na koaličnej rade došiel Igor Matovič (OĽaNO) s návrhom 300 eur, tam sme sa dohodli na 150 eurách. Potom neplatilo ani 300, ani 150 eur, ale 500 eur. Neviem, kde došiel na tú sumu," povedal. SaS podľa jeho slov ponúkla 150 eur, aby došlo ku kompromisu a k pokoju v rodine, čiže v koalícií.

 

Prečítajte si tiež: Igor Matovič chce pridať seniorom ďalších 100 eur

 

Zároveň dodal, že je proti povinnému očkovaniu. "Je to môj názor. Ako strana budeme na túto tému čoskoro diskutovať, potom sa vyjadríme a zaujmeme stanovisko," konštatoval Sulík. Šéfa strany dnes podporil aj Miroslav Žiak, ktorý na sociálnej sieti vyhlásil, že lockdown pre zaočkovaných nie je fér. 

 

 

OĽaNO dnes obvinilo stranu SaS z populizmu v súvislosti so zatváraním škôl, čo liberáli neschválili. OĽaNO víta stanovisko konzília odborníkov k zatváraniu škôl Regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva (RÚVZ). Zároveň odsúdilo správanie SaS. "Konzílium a regionálni hygienici sú kvalifikovaní na to, aby posudzovali stav epidémie, navrhovali širšie opatrenia a bezodkladne sami prijímali tie operatívne. Stav v nemocniciach sa už vymkol z rúk a hrozí ešte zúfalejšia situácia. Každá infikovaná časť triedy generuje aj ďalšie pozitívne prípady v okolí detí, ktoré sa stávajú superšíriteľmi koronavírusu," uviedla členka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Eva Horváthová (OĽaNO). Vyhlásila, že minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) by mal miesto tvrdošijného postoja spojiť sily s verejnými zdravotníkmi a regionálnymi hygienikmi.

 

K téme: Kedy prehodnotia lockdown?

 

Na nemocničných lôžkach podľa nej končia nielen učitelia či rodičia a ďalší dospelí, ale niekedy aj samotné deti. Tvrdí, že ide aj o ich zdravie. Zmeškané vzdelávanie sa dá podľa poslankyne do istej miery dohnať, zničené zdravie však nie.

 

Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) vyzýva SaS, aby prestala bojovať s expertmi. V aktuálnej situácii to považuje nielen za nezodpovedné, ale aj mimoriadne nebezpečné. "Videli sme pred rokom, kam tento populizmus viedol. Neúctivé označovanie porád s odborníkmi za tliachanie a chronické napádanie prijímaných opatrení viedlo k zneisteniu verejnosti a oslabeniu celého vládneho úsilia," uviedol.

 

img

 

Dodal, že napriek jasným upozorneniam o ohniskách výskytu nového koronavírusu v školách strana SaS pred týždňom vetovala ich dočasné uzatvorenie. "Stačilo populizmu, treba počúvať hlas rozumu a uprednostniť verejný záujem pred percentami v prieskumoch," uzavrel. SaS uviedla, že na slová koaličného partnera nebude reagovať.

 

Možno vás zaujme: Zuzana Čaputová vyzvala premiéra, aby riešil pandémiu a reformy

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies