Ruská FSB zadržala troch Ukrajincov. Údajne agentov tajnej služby

NETKY.SK • 2 December 2021, 10:37 • 2 min
Ruská FSB zadržala troch Ukrajincov. Údajne agentov tajnej služby

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala troch agentov ukrajinskej tajnej služby, z ktorých jeden údajne plánoval teroristický útok v Rusku.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom vo štvrtok ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na oznámenie tlačového odboru samotnej FSB.

 

img

 

Vo vyhlásení FSB sa neuvádza, kedy a kde presne boli údajní špióni zadržaní. Uvádza len, že dôstojníci zadržali troch ukrajinských občanov podozrivých z práce pre ukrajinské spravodajské služby.


Dvoch zo zadržaných identifikovali ako Ukrajincov Zinovija Kovala a jeho syna Ihora, ktorí údajne zbierali utajované informácie pre ukrajinskú domácu spravodajskú agentúru SBU.

 

img

Vo vyhlásení sa uvádza, že tretím Ukrajincom zadržaným v Rusku je Oleksandr Tsylyk z Kyjevskej oblasti.

Tsylyk sa údajne priznal, že bol agentom ukrajinskej vojenskej rozviedky GRU a že plánoval spáchať "teroristický čin" na ruskom území pomocou výbušnín.

Minulý mesiac ruský súd odsúdil údajného agenta GRU Serhija Shvydenka na 6,5 ​​roka väzenia za obvinenie z koordinácie a dohľadu nad činnosťou sabotážnej skupiny v Ruskom okupovanom Kryme, uviedla FSB v samostatnom vyhlásení. Ukrajinskí predstavitelia sa k obvineniam FSB bezprostredne nevyjadrili.

 

img

Kyjev a aktivisti za ľudské práva tvrdia, že Rusko uväznilo niekoľko Ukrajincov na základe vykonštruovaných, politicky motivovaných obvinení, odkedy Moskva v roku 2014 obsadila Krym a podporila ozbrojených separatistov na východe Ukrajiny, kde v prebiehajúcom konflikte zahynulo viac ako 13 200 ľudí.

 

Možno vás zaujme: Skupina 27 ruských diplomatov opustí Spojené štáty



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies