Kočner je v kauze motákov nevinný. Podľa súdu sa nedopustil trestného činu

NETKY.SK • 2 December 2021, 12:40 • 2 min
Kočner je v kauze motákov nevinný. Podľa súdu sa nedopustil trestného činu

BRATISLAVA - Senát poukázal na logické nezrovnalosti vo výpovedi Petra Tótha, ktorý svedčil proti Kočnerovi.

slovakia

left justify in out

Senát Okresného súdu (OS) Bratislava I vo štvrtok oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby v kauze motákov. Podľa súdu skutok nebol trestným činom. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš sa voči nemu odvolalKočnerov obhajca sa práva na opravný prostriedok vzdal.

 

Kočner nespáchal trestný čin

Senát uznal, že autorom motákov bol Kočner. Preukázalo sa tiež, že k písomnostiam sa dostal bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

 

img

 

Posielanie správ však súd nepovažuje za trestný čin. "Fakt, že Marian K. nejakým spôsobom poslal z väzby správu, nie je podľa predsedu senátu ešte marením spravodlivosti," uviedol predseda senátu Marek Filo. Dôvodom bolo, že už odsúdený bývalý podnikateľ nebol v čase posielania motákov v kolúznej väzbe.

 

Nesedela Tóthova výpoveď

Podľa súdu sa vo veci preukázali viaceré logické nezrovnalosti. Filo tiež poukázal na to, že výpoveď Tótha úplne nekorešpondovala s obsahom motákov.

 

img

 

"Preto súd v súlade so zásadou v pochybnostiach v prospech veci nemal inú možnosť na rozhodnutie," argumentoval predseda senátu. Zdôraznil, že o trestný čin by šlo v prípade, ak by sa preukázalo, že Kočner chcel donútiť svedka, aby v kauze zmeniek televízie Markíza vypovedal nepravdivo. "To sa však nepreukázalo," dodal Filo. 

 

Ovplyvňovanie svedkov

Prokurátor pôvodne žiadal pre obžalovaného Mariana Kočnera v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek.

 

OS Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba voči obvinenému v kauze motákov posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy.

 

img

 

Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusuKočner mal motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď bol vo väzbe pre kauzu zmeniek TV Markíza. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek.

 

Súvisiaci článok: Súd dnes rozhodne v prípade Kočnerových motákov. Prokurátor pre neho žiada 22 rokov väzenia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies