Slovenský lockdown prospieva zahraničným obchodníkom. Maďarsko nám takto poďakovalo!

NETKY.SK • 2 December 2021, 14:20 • 2 min
Slovenský lockdown prospieva zahraničným obchodníkom. Maďarsko nám takto poďakovalo!

Lockdown na Slovensku, v rámci ktorého sú otvorené iba obchody s esenciálnym tovarom, generuje zisky nákupným centrám v Győri, Budapešti a v Miškovci. Nákupná turistika v Maďarsku sa totiž opäť zobudila vďaka tomu, že značná časť slovenských nákupných turistov nakupuje vianočné darčeky práve tam.

slovakia

left justify in out

Maďarský spravodajský denník napísal doslova toto: "Maďarský maloobchod ďakuje slovenskému skratu." Odvolal sa na vyjadrenie generálnej tajomníčky Maďarského národného obchodného združenia (MNKSZ) Kataliny Neubauerovej.

 

img

 

Podľa Neubauerovej väčšina slovenských turistov prichádza nakupovať vianočné darčeky, najmä oblečenie, drogériu, hračky a elektroniku, do prihraničných miest i hlavného mesta.

 

Výhodné nákupy

Nákupy sú pre Slovákov výhodné aj z toho hľadiska, že kurz forintu voči euru oslabol a pohybuje sa v rozmedzí od 360 do 370 forintov za jedno euro.

 

img

 

Oslabenie forintu posilňovalo cezhraničnú nákupnú turistiku susedných krajín aj pred koronavírusovou pandémiou. Spomedzi susedných krajín patriacich do eurozóny, ktorými sú Rakúsko, Slovinsko a Slovensko, však bola charakteristická iba pre občanov SR.

 

Sprísnené epidemiologické opatrenia v Rakúsku zapríčinili zvýšený záujem o nákupy v západomaďarských mestách taktiež zo strany Rakúšanov žijúcich pri maďarských hraniciach.

 

img

 

V maďarských obchodoch platia povinnosť nosenia rúška a dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi zákazníkmi, ktoré opätovne zaviedli 20. novembra. Maďarskí obchodníci teda majú šancu, že vďaka situácii v okolitých krajinách stihnú výrazne okresať straty spôsobené pandémiou do konca roka

 

Podľa Neubauerovej správne nosenie masky, dezinfekcia rúk a dodržiavanie vzdialenosti sa rýchlo vryje do povedomia ľudí, mnohí ho používali, aj keď to nebolo povinné. Bolesť hlavy spôsobuje skôr nedostatok pracovných síl, vysoká fluktuácia a nedostatok času na prípravu nových zamestnancov. 

 

Možno vás zaujme: Kedy prehodnotia lockdown?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona