Koalícia diskutovala o ďalších zmenách volebného zákona. S čím nesúhlasí hnutie Sme rodina?

NETKY.SK • 2 December 2021, 13:46 • 2 min
Koalícia diskutovala o ďalších zmenách volebného zákona. S čím nesúhlasí hnutie Sme rodina?

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady Ondrej Dostál víta zjednotenie moratória na 48 hodín pred voľbami. Diskutovali aj o ďalších zmenách. Napríklad o otázke, či sa nevrátiť k dvojkolovej voľbe v komunálnych voľbách. V súvislosti s nezávislými kandidátmi načrtli vytváranie komunálnych a regionálnych politických strán.

slovakia

left justify in out

Dostál by bol rád, ak by sa lehota úplne zrušila, prípadne sa zverejňovanie prieskumov obmedzilo v deň volieb. Avizoval tiež diskusiu k ďalším zmenám vo volebných zákonoch. Predložil pozmeňujúci návrh, ktorým chce zmeniť pojem "kandidát bez politickej príslušnosti" na "nezávislý kandidát". Účinnosť tejto zmeny navrhol od 1. apríla 2022.

 

img

 

"Vo volebných zákonoch je viacero ďalších vecí, ktoré sú na diskusiu, ktoré by si zaslúžili zmenu. Snažil som sa prísť s podnetmi v rámci MPK, zatiaľ to nebolo akceptované, hoci niektoré z podnetov boli vyhodnotené tak, že sú vecou politickej dohody, respektíve sa budú riešiť v budúcnosti, pretože táto novela nemá ambíciu všetko pokryť a vyriešiť všetky problémy volebnej legislatívy na Slovensku," povedal Dostál.

 

Koalícia diskutovala o ďalších zmenách

V súvislosti s novelou podľa jeho slov diskutovali v koalícii o ďalších zmenách. Spomenul napríklad otázku, či sa nevrátiť k dvojkolovej voľbe v komunálnych voľbách, no nenašli zhodu v koalícii.

 

Poukázal i na to, že v obciach a mestách okrem politických strán, hnutí či samostatne kandidujúcich osobností, fungujú aj skupiny nezávislých kandidátov. V tejto súvislosti mali diskutovať aj o tom, či umožniť vytváranie komunálnych a regionálnych politických strán. Podľa Dostálových slov to však vetovalo hnutie Sme rodina.

 

"Verím, že do budúcnosti táto téma nie je uzatvorená," dodal a poukázal na Českú republiku, kde je možnosť kandidovania združení nezávislých kandidátov.

 

img

 

Okrem toho mali v koalícii diskutovať o rozšírení možnosti voliť poštou aj v komunálnych voľbách, eurovoľbách či prezidentských voľbách. Ozrejmil, že ide o širšiu a komplikovanú zmenu, ktorú nepovažovali za vhodné riešiť pozmeňujúcim návrhom. "Mali by sme si v najbližších týždňoch sadnúť za rokovací stôl a začať riešiť aj ďalšie otázky, ktoré považujeme za dôležité, o ktorých si ale myslíme, že by mali ísť riadnou cestou."

 

Predloženú novelu z dielne rezortu vnútra kritizoval nezaradený poslanec Miroslav Kollár. Na štvrtkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že sa ňou "pod pláštikom boja proti pandémii navrhuje upraviť prekážky volebného práva neadekvátnym a ľahko zneužiteľným spôsobom, ktorý by mohol z volebného procesu vyradiť tisícky občanov". Avizoval, že požiada o jej stiahnutie a prepracovanie.

 

img

 

Návrh podľa poslanca vytvára proces, ako zapísať prekážku výkonu volebného práva do okrskových komisií. Orgány verejného zdravotníctva majú totiž poslať komisiám zoznamy, kde budú uvedené údaje o osobe, ktorej bola obmedzená sloboda z dôvodu ochrany verejného zdravia. Pri takomto opatrení sa podľa Kollára musí uvažovať nad miernejšími opatreniami. Pripomenul, že v Českej republike vytvorili vo voľbách možnosť hlasovania cez drive-in stanice a občania mohli na krajskom úrade požiadať aj o prenosnú urnu. V Nemecku sa dalo voliť prostredníctvom listov.

 

Podčiarkol, že ak sa upravuje legislatíva, má sa upraviť tak, aby aktívne volebné právo občanov nebolo obmedzené.

 

Možno vás zaujme: Hlas-SD vyzval prezidentku zvolať okrúhly stôl strán k zmene ústavy a referendu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies