Budú si musieť nezaočkovaní spolufinancovať svoju liečbu? Vláda zvažuje aj takúto možnosť!

NETKY.SK • 3 December 2021, 10:06 • 2 min
Budú si musieť nezaočkovaní spolufinancovať svoju liečbu? Vláda zvažuje aj takúto možnosť!

BRATISLAVA - Liečba nezaočkovaných pacientov s Covid-19 vyšla štát na vyše 37,5-milóna eur.

slovakia

left justify in out

Poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková v relácii televízie Joj Na hrane uviedla, že vláda rozmýšľa o spoluúčasti neočkovaných COVID pacientov na financovaní ich liečby. 

 

Dôvodom je, že liečba nezaočkovaných covidových pacientov je veľmi drahá a výrazným spôsobom zaťažuje štátny rozpočet. Zároveň tak reagovala na informácie zverejnené Ministerstvom zdravotníctva SR o tom, koľko stála za posledné tri mesiace liečba zaočkovaných a nezaočkovaných covidových pacientov. Suma pri nezaočkovaných pacientoch sa vyšplhala na 37,5 milióna eur, zatiaľ čo liečba zaočkovaných stála 2,53 miliónov eur.

 

img

„Je úplne na mieste baviť sa o spoluúčasti. Ja som to dnes navrhovala klubu SaS v spojitosti aj s ministerským klubom, aby sme toto navrhli koalícii,” povedala Cigániková. Potvrdila, že takýto krok by bol právne vymáhateľný.

 

img

 

Tiež ľudí ubezpečila, že by si nezaočkovaný pacient s covidom musel zaplatiť celú sumu, dokonca ani značnú časť nákladov na liečbu, ktorá by mohla byť pre jednotlivca likvidačná. Doplnila, že koalícia by sa v tomto prípade inšpirovala už zaužívaným modelom pri dopravných nehodách, kedy účastníci musia zaplatiť za svoj podiel viny vo forme spoluúčasti. Cigániková považuje takúto diskusiu za férovú.

 

Mohlo by vás zaujímať: Koaličný poslanec kritizuje kroky vlády. Tvrdí, že nezaočkovaní zamestnanci si majú za testy platiť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies