Súd dnes rozhodne v prípade Kočnerových motákov. Prokurátor pre neho žiada 22 rokov väzenia

NETKY.SK • 2 December 2021, 10:11 • 2 min
Súd dnes rozhodne v prípade Kočnerových motákov. Prokurátor pre neho žiada 22 rokov väzenia

BRATISLAVA - Motáky z väznice mal Kočner posielať svojej spojke na slobode – Petrovi Tóthovi. Išlo o inštrukcie, ako ho dostať na slobodu prostredníctvom spriaznených osôb.

slovakia

left justify in out

Pred Okresným súdom (OS) Bratislava I pokračuje vo štvrtok hlavné pojednávanie v kauze motákov, kde figuruje ako obžalovaný podnikateľ Marian Kočner. Súd by mal na pojednávaní ukončiť oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a očakáva sa aj verdikt.

 

Na pojednávaní je prítomný aj Kočner spolu so svojimi dvomi advokátmi. Pred senát ho predviedla eskorta. Na odročený decembrový proces si mali tiež procesné strany pripraviť záverečné reči.

 

Senát ukončil dokazovanie a zároveň odmietol vypočuť bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Podľa nej Makó v zápisnici uvádzal skutočnosti, ktoré znižujú významným spôsobom dôveryhodnosť svedka, exsiskára Petra Tótha, ktorý svedčí proti Kočnerovi. Súd návrh na vypočutie svedka odmietol, vyhlásil dokazovanie za ukončené a pristúpil k záverečným rečiam.

 

img

 

Naposledy koncom októbra pred súdom vypovedal advokát Andrej Šabík, ktorý v minulosti zastupoval odsúdeného podnikateľa za falšovanie zmeniek televízie Markíza. Šabík vtedy odmietol, že by mal od neho prebrať motáky, keď ho navštevoval vo väzbe. Zároveň v tejto veci vypovedal aj samotný obžalovaný Marian Kočner.

 

OS Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba voči Marianovi Kočnerovi v tejto kauze posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy.

 

img

 

Prokuratúra pôvodne  navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. Marian Kočner mal motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď za mrežami skončil práve pre podozrenia z falšovania zmeniek.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Marian Kočner spochybnil výpoveď Petra Tótha: "Sú za tým peniaze!"

 

Inštrukcie spoza mreží

Lístočky s odkazmi z väzby mal posielať byvalému novinárovi a členovi SIS Petrovi Tóthovi. Dlhé roky udržiavali dobré a úzke kontakty. Tóth začal s políciou spolupracovať po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018 a pred vyšetrovateľmi vypovedal, že lístočky od Kočnera mu nosil právny zástupca Šabík

 

Kočner svoju spojku na slobode inštruoval, koho má osloviť, prípadne to, ako má zabezpečiť falošné dôkazy, aby sa mu podarilo dostať na slobodu. 

 

img

 

Ako píše portál Aktuality.sk, prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš dnes v záverečnej reči navrhol uznať Kočnera vinným a vymerať mu súhrnný trest 22 rokov, v ktorých by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek. Zároveň požaduje zaplatiť 10-tisíc eur ako peňažný trest.

 

Kočner opakovane odmieta vynášanie motákov z väznice. "Môj výkon väzby bol vysoko neštandardný. Bol som kontrolovaný a predvádzaný k advokátom, prebiehala osobná prehliadka," tvrdí.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Proces s Marianom Kočnerom v kauze motákov pokračuje! Očakáva sa verdikt




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies