Lukašenko odhalil informáciu, kto v roku 2014 požiadal Putina o záchranu Krymu pred NATO

NETKY.SK • 2 December 2021, 12:36 • 2 min
Lukašenko odhalil informáciu, kto v roku 2014 požiadal Putina o záchranu Krymu pred NATO

MINSK – Krym prešiel do Ruska v roku 2014 bez boja, pretože ukrajinskí vojaci, ktorí slúžili na polostrove, v obave z nasadenia jednotiek NATO sami ponúkli svojim ruským kolegom, aby prevzali región pod kontrolu. Povedal to bieloruský prezident Alexander Lukašenko v rozhovore pre RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

„Oni (ukrajinskí vojenskí dôstojníci) kontaktovali Rusov a nebolo to na najvyššej úrovni... len vojenský personál. Došlo k rozhovoru.... ako obvykle sa začal rozhovor a, samozrejme, dobre urobili Ukrajinci, že varovali ruských dôstojníkov, že Krym nebude ani ukrajinský, ani ruský, pokiaľ sa nepodniknú isté opatrenia. Ale potom čí bude? No pripravovali ho odovzdať NATO. Vtedy malo NATO cieľ usadiť sa na Kryme. A po ďalšom stretnutí s ruskými dôstojníkmi Ukrajinci navrhli: Povedzte svojmu prezidentovi, že otázka Krymu sa musí vyriešiť. Podľa mojich informácií bol prezident Ruska ihneď informovaný,“ povedal Lukašenko.

 

img

 

Podľa slov Lukašenka Američania už navrhovali kasárne v Sevastopole. „Preto tí Ukrajinci, ktorí slúžili na Kryme, bývalí sovietski generáli a dôstojníci, toto všetko videli, a preto varovali Rusov,“ povedala hlava štátu. Lukašenko poznamenal, že podľa jeho informácií Vladimír Putin „trval na právnom riešení problému“. „Bol absolútne za. Poznám Putinovu pozíciu – v žiadnom prípade by na Kryme nemali byť jednotky NATO,“ dodal prezident.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina stiahla na Donbas 125-tisíc vojakov. Ide o polovicu celého personálu ozbrojených síl

 

Bieloruský prezident zdôraznil, že „bolo to vopred dohodnuté“ – Krym treba zachrániť. Putin trval na referende. „Preto sa polostrov stal súčasťou Ruska bez jediného výstrelu,“ povedal. „Celoštátne hlasovanie legálne zjednotilo Krym s Ruskom,“ zhrnul Lukašenko.

 

img

 

Región sa stal ruským po referende usporiadanom v marci 2014, v ktorom 96,77% krymských voličov a 95,6% obyvateľov Sevastopolu podporilo jeho vstup do Ruskej federácie. Ruské vedenie opakovane vyhlásilo, že Krymčania demokraticky, v plnom súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN, hlasovali za znovuzjednotenie s krajinou. Podľa slov ruského prezidenta, je táto otázka definitívne uzavretá.

 

Možno vás zaujme: Lukašenko pohrozil rozmiestnením jadrových zbraní v Bielorusku




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies