Putin vystúpil na fóre Rusko volá, kde urobil prekvapivé vyhlásenia

NETKY.SK • 2 December 2021, 17:10 • 2 min
Putin vystúpil na fóre Rusko volá, kde urobil prekvapivé vyhlásenia

MOSKVA – Vladimir Putin sa zúčastnil na investičnom fóre prostredníctvom video prenosu a vo svojom prejave urobil dôležité vyhlásenia o novom kmeni vírusu omikron, o situácii na Ukrajine, vzťahoch s NATO a svojom novom prezidentskom období.

slovakia

left justify in out

O kmeni omikron

Jedným z prvých problémov, ktoré ruský vodca nastolil, bol vznik nového kmeňa koronavírusu omikron. V tejto súvislosti hlava štátu poverila vládu, aby pripravila aktualizovaný akčný plán boja proti pandémii. „V najbližších týždňoch sa ukáže, aké vážne sú následky nového kmeňa. V prvom rade treba neustále monitorovať účinnosť testov a vakcín, používať jasné algoritmy na zníženie šírenia infekcie,“ povedal.

 

img

 

Prezident zároveň poznamenal, že žiadny štát nie je schopný poraziť pandémiu sám. „Účinne bojovať sa dá len koordináciou akcií celého svetového spoločenstva,“  je si istá hlava štátu. „Mám na mysli vzájomné uznávanie vakcín a očkovacích preukazov, dostupnosť očkovania pre všetky regióny planéty, spoločnú prácu na nových liekoch.“

 

O inflácii

Putin upozornil na infláciu a zdôraznil dôležitosť tohto problému. „Rast spotrebiteľských cien sa u nás zrýchlil, ide o vážny problém, ktorý je citlivý pre občanov, najmä pre rodiny s nízkymi príjmami,“ povedal prezident. Hlava štátu avizovala potrebu zvýšiť objem výroby potravín na domácom trhu.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Alexander Schallenberg odstúpi z funkcie rakúskeho kancelára

 

O nezamestnanosti

Prezident tiež uviedol, že miera nezamestnanosti v Rusku sa vrátila na úroveň spred pandémie.

 

O situácii na Ukrajine a vzťahoch s NATO

V odpovedi na otázky účastníkov fóra sa prezident dotkol aj konfliktu v Donbase. Pripomenul, že médiá písali o hrozbe vstupu ruských vojsk už začiatkom tohto roka, no ich správy sa nepotvrdili.

 

img

 

 

Ruský líder sa dotkol aj témy spolupráce medzi NATO a Ukrajinou. Pripomenul, že v 90. rokoch boli vzťahy medzi Moskvou a Bruselom takmer idylické, pokazilo ich však rozšírenie aliancie na východ. Práve na tieto akcie bol podľa neho odpoveďou vývoj hypersonických zbraní.

 

„Dospelo to do bodu, že systémy protiraketovej obrany sú rozmiestnené v Poľsku a Rumunsku. A na odpaľovacích zariadeniach Mk-41, ktoré sú tam, môžu byť inštalované Tomahawky – útočné systémy. A to pre nás predstavuje hrozbu – veď to je zjavný fakt. Na všetky naše presviedčania a žiadosti, aby to nerobili, čo sa stalo? To, čo vidíme teraz. V reakcii na to sme boli nútení, to chcem zdôrazniť, nútení, začať vyvíjať hypersonické zbrane. Toto je naša odpoveď,“ povedal.

 

Možno vás zaujme: Rusko a USA sa dohodli na spoločnej vesmírnej misii!

 

Hlava štátu zdôraznila, že Kremeľ znepokojujú vojenské manévre v blízkosti ruských hraníc a pripomenul nedávne cvičenia v Čiernom mori. „Ak sa na území Ukrajiny objavia bojové komplexy, čas doletu do Moskvy bude 7-10 minút a v prípade umiestnenia hypersonických zbraní – 5 minút. Čo máme robiť? Viete si to predstaviť? Budeme musieť vytvoriť niečo podobné vo vzťahu k tým, ktorí nás takto ohrozujú. Môžeme to urobiť už teraz,“ poznamenal Putin.

 

Pripomenul, že Rusko tento rok testovalo nové nadzvukové rakety odpaľované z mora, čas doletu ktorých „pre tých, ktorí dávajú rozkaz“ je asi 5 minút. „Dúfam, že k tomu nedôjde. Dúfam, že zmysel pre zdravý rozum a zodpovednosť za krajinu a za svetové spoločenstvo bude stále prevládať,“ zhrnula hlava štátu.

 

img

 

O ďalšom prezidentskom období

Putin v komentári k možnosti znovuzvolenia na ďalšie obdobie poznamenal, že sa ešte nerozhodol, či bude kandidovať v ďalších voľbách. „Myslím si, že toto nie je cieľ Ruska – moje znovuzvolenie. Trik je v tom, že v súlade s ústavou mám právo byť zvolený na nové obdobie. Urobím to alebo nie, sám som sa ešte nerozhodol. Ale už samotná existencia tohto práva stabilizuje vnútropolitickú situáciu,“ poznamenal.

 

O svete, v ktorom by chcel Putin žiť

Generálny riaditeľ investičného fóra Andrej Kostin informoval prezidenta o správe Credit Suisse o zodpovednom životnom štýle. Uvádza sa v ňom, že zodpovední spotrebitelia, ktorí chcú zachovať klímu Zeme, sa budú musieť vzdať mäsa, piva, kávy, dlhého cestovania, videohier, len dvakrát denne splachovať záchod, raz za týždeň sa okúpať a kúpiť si iba 5 tričiek ročne. Spýtal sa, či by ruský líder chcel žiť v takomto svete. „Chcel by som žiť vo svete, v ktorom by prostriedky osobnej hygieny nepoškodzovali životné prostredie, lietali by sme v lietadlách, ktoré by neznečisťovali ovzdušie,“ odpovedal prezident. Putin dodal, že ak sa všetkým krajinám sveta podarí skonsolidovať úsilie v tejto oblasti, potom je možné dosiahnuť takýto výsledok.        

 

K téme: Americké námorníctvo našlo spôsob, ako obísť zákon a zostať v Čiernom mori

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies