​​Európska lieková agentúra posudzuje novú vakcínu. Má presvedčiť skeptikov

NETKY.SK • 2 December 2021, 21:32 • 2 min
​​Európska lieková agentúra posudzuje novú vakcínu. Má presvedčiť skeptikov

AMSTERDAM - ​Táto očkovacia látka na báze inaktivovaného vírusu preukázala v doterajších laboratórnych testoch, že vyvoláva žiadanú reakciu – produkciu protilátok proti koronavírusu SARS-CoV-2, priblížila EMA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

​​Európska lieková agentúra (EMA) začala posudzovať v zrýchlenom konaní vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od francúzsko-rakúskej spoločnosti Valnevaktorá už uzavrela zmluvu s EÚ o dodaní približne 60 miliónov dávok. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Schválenie novej vakcíny touto európskou agentúrou trvá väčšinou niekoľko mesiacov od prijatia žiadosti. EMA však očakáva, že vakcínu od firmy Valneva schváli rýchlejšie, pretože už nejaké hodnotenia vykonala v rámci predbežného posudzovania.

 

Prečítajte si tiež: Zavedie EÚ povinné očkovanie?

 

Zmluva medzi Európskou komisiou (EK) a Valnevou poskytne všetkým členským štátom EÚ možnosť nakúpiť v roku 2022 takmer 27 miliónov dávok tejto vakcíny. Zmluva zahŕňa možnosť prispôsobiť vakcínu novým variantom vírusu a umožňuje členským štátom v roku 2023 doobjednať až 33 miliónov ďalších dávok.

 

img

 

Hlavnou zložkou vakcíny od Valnevy je chemicky inaktivovaný vírus SARS-CoV-2. Je to tradičná technológia vývoja vakcín, ktorú používajú už 60 až 70 rokov s vysokou úrovňou bezpečnosti. Túto metódu používajú pri výrobe väčšiny očkovacích látok proti chrípke a mnohých detských vakcín. Predstavitelia európskych zdravotníckych úradov dúfajú, že táto skutočnosť presvedčí ľudí skeptických voči mRNA vakcínam od Pfizeru a Moderny, aby sa dali zaočkovať, približuje AFP.

 

Možno vás zaujme: Vážne zistenie vedcov! Čo je spúšťačom výskytu zrazenín po podaní AstraZenecy?

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies