Kurz ohlásil, že končí v politike a premiér ponúkol svoju funkciu. Odchodom šokoval aj minister z ÖVP

NETKY.SK • 3 December 2021, 06:38 • 2 min
Kurz ohlásil, že končí v politike a premiér ponúkol svoju funkciu. Odchodom šokoval aj minister z ÖVP

VIEDEŇ - Minister financií Blümel, ktorý bol označovaný za Kurzovho dôverníka, zavesil politiku na klinec.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo vo štvrtok napoludnie ohlásil odchod z politiky bývalý rakúsky kancelár a šéf ľudovcov (ÖVP) Sebastian Kurz, oznámil večer rovnaký krok aj minister financií Gernot Blümel. Informovala o tom agentúra DPA.

 

"Rozhodol som sa opustiť politiku," povedal 40-ročný minister, ktorý bol považovaný za Kurzovho dôverníka. Svoj krok zdôvodnil okrem iného vyhrážkami smrťou, ktoré údajne dostáva jeho rodina. Pripustil však, že ho ovplyvnil aj Kurzov krok.

 

img

 

Schallenberg sa vzdá funkcie premiéra

Ide o tretí veľký odchod na rakúskej politickej scéne ohlásený v priebehu jedného dňa. Kancelár Alexander Schallenberg oznámil taktiež vo štvrtok večer, že dáva k dispozícii svoju funkciu a odíde z nej, akonáhle na to vo vnútri strany ÖVP "nastavia výhybku".

 

"Nemám v úmysle – a nikdy to nebolo mojím cieľom – prevziať funkciu predsedu Novej ľudovej strany (ÖVP)," vyhlásil 52-ročný Schallenberg na margo Kurzovho odchodu z postu predsedu strany.

 

img

 

Ako pokračoval: "Som pevne presvedčený, že tieto funkcie – predsedu vlády a tiež najsilnejšej strany v Rakúsku – by mali byť čoskoro opäť v jedných rukách. Takže týmto dávam k dispozícii funkciu spolkového kancelára."

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Alexander Schallenberg odstúpi z funkcie rakúskeho kancelára

 

Podozrenia z korupcie

Kurz (35) odstúpil z postu šéfa kabinetu pred dvomi mesiacmi v súvislosti s vyšetrovaním korupcie. Presunul sa do parlamentu, kde sa stal predsedom poslaneckého klubu ľudovcov. Teraz oznámil úplné stiahnutie sa z politiky, údajne súvisiace s minulotýždňovým narodením syna.

 

img

 

V piatok sa má zísť predsedníctvo ÖVP, aby prerokovalo, kto sa postaví do čela strany a vlády. Podľa rakúskych médií je najhorúcejším kandidátom na tieto funkcie minister vnútra Karl Nehammer (49).

 

Mohlo by vás zaujíjmať: Bývalý kancelár Sebastian Kurz prišiel o poslaneckú imunitu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona