Vo veku 102 rokov zomrela cestovateľská ikona Miroslav Zikmund

NETKY.SK • 3 December 2021, 07:47 • 2 min
Vo veku 102 rokov zomrela cestovateľská ikona Miroslav Zikmund

ZLÍN - Dvojica dobrodruhov Zikmund a Hanzelka precestovali Afriku na aute Tatra 87, dokonca ním pokorili aj Núbijskú púšť.

slovakia

left justify in out

Vo veku 102 rokov zomrel český cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund. S odvolaním sa na jeho rodinu o tom vo štvrtok informoval Český rozhlas.

 

Miroslav Zikmund sa narodil 14. februára 1919 v Plzni. Za jeho prvé dlhšie cestovateľské dobrodružstvo možno považovať cestu na Podkarpatskú Rus, ktorú podnikol ako 16-ročný.

 

img

 

Po maturite v roku 1938 začal študovať na Vysokej obchodnej škole, z dôvodu nacistickej okupácie a vojny však štúdium ukončil až v roku 1946. Pri zápise na vysokú školu sa zoznámil s Jiřím Hanzelkom, ktorému sa zmienil o svojom pláne cestovať po svete.

 

Prvá výprava na Tatre 87

Na svoju prvú cestu do Afriky sa dvojica vydala v roku 1947 osobným automobilom Tatra 87, ktorý je vystavený v Národnom technickom múzeu v Prahe.

 

img

 

Zikmund a Hanzelka dorazili do marockej Casablancycez Egypt a Sudán prešli do Etiópie. Autom ako prví na svete pokorili Núbijskú púšť. Po prekonaní Afriky sa presunuli do Južnej Ameriky, kde sa z Argentíny dopravili do Mexika. Československý rozhlas z ich ciest odvysielal viac ako 700 reportáží.

 

Získali množstvo ocenení

Sláva cestovateľov medzitým v Československu veľmi vzrástla, o ich 44 precestovaných krajinách vzniklo niekoľko kníhNasledovali cesty do Ázie a Oceánie, potom sa dvojica pripravovala navštíviť Austráliu, prišlo však obdobie normalizácie. Ich výpravy a verejný život ukončil rok 1968.

 

img

 

Znovu vyjsť za hranice a vydávať knihy mohli až o 21 rokov neskôr, po páde komunistického režimu. Hanzelka ochorel a Zikmund sám navštívil Japonsko, Austráliu, Nový Zéland, ale aj Sibír alebo Srí Lanku. Cestovatelia za svoje dielo získali Cenu E. E. Kischa, ako aj českú Medailu Za zásluhy.

 

Rok po smrti Hanzelku v roku 2003 udelila Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne Zikmundovi čestný doktorát. V roku 2014 prezident ČR Miloš Zeman vyznamenal Zikmunda Radom Tomáša Garrigua Masaryka

 

Zikmund zomrel v stredu v Prahe, kde bol  hospitalizovaný pre vysoký vek. Posledná rozlúčka bude v súkromí v Zlíne, kde žil so svojou životnou družkou. Súkromný pohreb bol jeho prianím.

 

Do Číny sa nedostal

Na Zikmunda spomínajú aj slovenskí čitatelia, ktorí v detstve listovali v cestopisoch Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelku. "Naučili ma milovať knihy a túžiť po svete. Odpočívajte v pokoji, Miroslav Zikmund," lúčia sa fanúšikovia na sociálnych sieťach s českým cestovateľom a spisovateľom. 

 

"Ich knižky, ktoré boli nasiaknuté nielen príbehmi, ale aj čiernobielymi fotografiami, nás pred rokom 1989 premiestňovali do vzdialených končín, o ktorých sme len snívali. Vyslovene sme hltali každé slovo, príbeh a kilometer tejto legendárnej dvojice," reagujú fanúšikovia. 

 

 

Mimoriadne pracovitý a disciplinovaný cestovateľ a spisovateľ v rozhovore pre TASR v marci  2015 v Bratislave pri príležitosti uvedenia dokumentárneho filmu Století Miroslava Zikmunda priznal, že predsa existuje krajina, ktorú nenavštívil. Je ňou Čína. Cestovateľská dvojica H + Z sa tam v čase svojej druhej cesty (1959 - 1964) pre politickú roztržku medzi Pekingom a Moskvou nedostala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies