Kedy prevezme Olaf Scholz úrad po Angele Merkelovej?

NETKY.SK • 2 December 2021, 16:34 • 2 min
Kedy prevezme Olaf Scholz úrad po Angele Merkelovej?

BERLÍN - Scholzova Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) ohlásila minulý týždeň koaličné spojenie so Zelenými a liberálnou Slobodnou demokratickou stranou (FDP), čím sa po prvý raz za uplynulých 16 rokov dostanú k moci stredoľavicové subjekty.

slovakia

left justify in out

Nemeckého ministra financií Olafa Scholza oficiálne zvolia za nového kancelára 8. decembra, čím na tomto poste nahradí Angelu Merkelovú, oznámil to vo štvrtok parlament. "Deň zvolenia kancelára sa očakáva v stredu 8. decembra 2021," uviedol podľa tlačovej agentúry AFP vo vyhlásení Spolkový snem (Bundestag). Zvolenie sociálneho demokrata Scholza oficiálne ukončí 16-ročné pôsobenie Angely Merkelovej v tomto úrade.

 

img

 

Scholz (63) pôsobil v rokoch 2007-2009 v Merkelovej prvej koaličnej vláde ako minister práce a sociálnych vecí, v roku 2015 prevzal úrad vicekancelára a ministra financiíScholz, známy svojou precíznosťou, ambicióznosťou a sebavedomím si upevnil povesť tzv. fiškálneho konzervatívca, čo ho občas dostáva do sporov s jeho stranou, hodnotí AFP.

 

Prečítajte si tiež: V Nemecku dnes padol zásadný verdikt o protipandemických opatreniach. Boli zákonné?

 

Scholz sa počas predvolebnej kampane snažil sám seba prezentovať ako kandidáta kontinuity a napodobňoval Merkelovú dokonca aj v niektorých jej gestáchMerkelová sa pred odovzdaním moci snažila zabezpečiť riadny prechod – vzala Scholza na októbrový summit skupiny G20 v Ríme, kde sa zúčastnil na kľúčových bilaterálnych stretnutiach vrátane toho s americkým prezidentom Joe Bidenom.

 

img

 

Scholz výrazne vystupoval aj v rozhovoroch o reakcii Nemecka na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. Samotná Merkelová podporuje Scholza ako nového kancelára, a to aj napriek skutočnosti, že pochádza z konkurenčnej politickej strany.

 

Možno vás zaujme: Lukašenko odhalil informáciu, kto v roku 2014 požiadal Putina o záchranu Krymu pred NATO

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies