EÚ pohrozila Slovensku súdom

NETKY.SK • 2 December 2021, 15:53 • 2 min
EÚ pohrozila Slovensku súdom

BRUSEL - Slovensko by malo zaviesť do svojej legislatívy revidovanú smernicu EÚ o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia (EK) v rámci pravidelného mesačného balíka právnych krokov, v ktorom reaguje na porušenie spoločnej legislatívy zo strany členských krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

V oblasti Energia a klíma zaslala odôvodnené stanovisko Bulharsku a Slovensku, na ktoré nalieha, aby zaviedli revidovanú smernicu o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov z roku 2018 do svojho vnútroštátneho práva.

 

img

 

Smernica poskytuje právny rámec pre rozvoj energie z obnoviteľných zdrojov vo všetkých odvetviach hospodárstva EÚ a stanovuje záväzný cieľ pre energiu z obnoviteľných zdrojov pre EÚ do roku 2030 vo výške aspoň 32 %. Okrem toho obsahuje nové ustanovenia, ktoré občanom umožnia zohrávať aktívnu úlohu pri rozvoji obnoviteľných zdrojov energie – najmä v komunitách obnoviteľných zdrojov energie a vlastnej spotrebe obnoviteľnej energie.

 

Prečítajte si tiež: Máme novú prírodnú rezerváciu Pralesy SR

 

Stanovuje zvýšený 14 % cieľ pre podiel obnoviteľných palív v doprave do roku 2030 a posilňuje kritériá na zabezpečenie udržateľnosti bioenergie. Členské štáty boli povinné uviesť do účinnosti zákony, iné právne predpisy a správne opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s touto smernicou do 30. júna 2021Bulharsko ani Slovensko neinformovali eurokomisiu o opatreniach prijatých na dosiahnutie súladu s touto smernicou.V dôsledku toho poslali obom členským štátom v júli 2021 formálnu výzvu a teraz posielajú odôvodnené stanoviská, keďže Bratislava ani Sofia zatiaľ neoznámili eurokomisii žiadne transpozičné opatrenia. V prípade neposkytnutia uspokojivej odpovede do 2 mesiacov, môže Komisia postúpiť prípady Súdnemu dvoru EÚ.

 

img

 

 

Možno vás zaujme: Satelitné snímky potvrdzujú úbytok našich lesov. Ktoré oblasti sú najviac postihnuté?

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies