Vážne zistenie vedcov! Čo je spúšťačom výskytu zrazenín po podaní AstraZenecy?

NETKY.SK • 2 December 2021, 12:11 • 2 min
Vážne zistenie vedcov! Čo je spúšťačom výskytu zrazenín po podaní AstraZenecy?

Vedci z Cardiffskej univerzity sú na základe výskumu presvedčení, že objavili spúšťač, ktorý po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca spôsobuje zriedkavý výskyt krvných zrazenín. Tím vedcov podrobne popísal, ako na seba kľúčová zložka tejto vakcíny v krvnom obehu viaže bielkovinu podieľajúcu sa na zrážaní krvi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Toto má podľa nich spúšťať reťazovú reakciu, do ktorej sa zapája aj imunitný systém, a celý proces môže viesť k vzniku nebezpečných zrazenín.

 

img

 

Obavy zo zriedkavých krvných zrazenín však ovplyvnili spôsob, akým sa vakcína používa na celom svete, vrátane alternatívy ponúkanej osobám mladším ako 40 rokov v Spojenom kráľovstve.

Začalo to aj vedeckú detektívnu honbu, aby sa zistilo, prečo sa to deje a či sa tomu dá zabrániť. Cardiffský tím dostal finančnú dotáciu, aby našiel odpovede.

 

Hovorkyňa spoločnosti AstraZeneca uviedla, že zrazeniny sú s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené ochorením COVID-19 a nie samotnou vakcínou. Úplné objasnenie výskytu zrazenín podľa jej slov ešte stále nie je k dispozícii.

 

„Aj keď výskum nie je definitívny, ponúka zaujímavé poznatky a AstraZeneca skúma spôsoby, ako využiť tieto zistenia ako súčasť nášho úsilia o odstránenie tohto extrémne zriedkavého vedľajšieho účinku,“ dodala.

 

Možný spúšťač

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca využíva adenovírus (konkrétne šimpanzí), ktorý je "nosičom" genetického materiálu koronavírusu SARS-CoV-2.  Ich štúdia, publikovaná v časopise Science Advances, odhaľuje, že vonkajší povrch adenovírusu k sebe priťahuje bielkovinu s názvom doštičkový faktor 4 (PF4), ktorá sa zúčastňuje na zrážaní krvi. 

 

img

 

Profesor Alan Parker z Cardiffskej univerzity povedal, že tento adenovírus má mimoriadne negatívne nabitý povrch a PF4 je nabitý pozitívne, čo spôsobuje ich spájanie. Tento objav označil za "spúšťač", za ktorým ešte nasleduje "množstvo krokov".

 

Ďalším stupňom by mohla byť porucha imunity, keď imunitný systém považuje doštičkový faktor 4 za cudzí adenovírus a začína naň útočiť. Organizmus do krvi vypúšťa protilátky, ktoré sa spájajú s doštičkovým faktorom 4 a môžu vzniknúť zrazeniny. Tieto tvrdenia však ešte musí potvrdiť výskum.

 

"Nemohli sme predvídať, že sa to stane... Musíme pamätať skôr na počty životov, ktoré táto vakcína zachránila," povedal profesor Parker.

 

img

 

Tím vedcov z Cardiffskej univerzity verí, že ich zistenia môžu byť použité pri vylepšení vakcín využívajúcich technológiu adenovírusu s cieľom znížiť v budúcnosti riziko výskytu zriedkavých zrazenín.

 

Hematológ Will Hester z univerzitnej nemocnice v Birminghame "podrobný výskum" tímu z Cardiffu pochválil a povedal, že môže pomôcť vysvetliť "najpravdepodobnejší prvý krok vzniku zrazenín". Dodal však, že v spojitosti s výskytom zrazenín je ešte potrebný čas a ďalší výskum.

 

Možno vás zaujme: Farmaceutické spoločnosti začali boj s novým variantom Omikron!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona