Archív článkov za Júl 2019, strana 2

Otvor článok

NASA otestovala únikový systém kozmickej lode Orion

2.7 2019 17:08

MYS CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v utorok úspešne otestoval únikový systém pre vyvíjanú kozmickú loď Orion, ktorá má v budúcnosti dopravovať astronautov na Mesiac. Informovala o tom agentúra AFP.

Otvor článok

Podnikateľská misia Andreja Danka pokračuje v tatárskej Kazani

2.7 2019 18:19

KAZAŇ - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) sa v utorok s delegáciou a zástupcami podnikateľov presunul z Moskvy do Tatárskej republiky.

Otvor článok

Je to "veľká strata", reagoval Putin na tragický požiar v ponorke

2.7 2019 20:54

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby odletel do Severomorska a zabezpečil dôkladné vyšetrenie príčin požiaru na palube ponorky ruského námorníctva. Informovala o tom agentúra TASS.

Otvor článok

V Južnej Amerike práve nastáva úplné zatmenie Slnka

2.7 2019 21:43

Ľudia najmä na južnej zemskej pologuli môžu v utorok sledovať úplné zatmenie Slnka. Týka sa to napríklad Čile či Argentíny, čiastočné zatmenie potom uvidí aj zvyšok Južnej Ameriky.

Otvor článok

Kanada sa postará o dodávky zbraní na Ukrajinu

3.7 2019 06:50

OTTAWA - Druhá najväčšia krajina sveta zaradila Ukrajinu do zoznamu krajín, kde je možné dodávať zbrane. Počas dnešných hodín to oznámil premiér Kanady Justin Trudeau po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Otvor článok

Brazília sa stala prvým finalistom Copa America

3.7 2019 07:05

BELO HORIZONTE - Národný futbalový tím Brazílie sa dočkal veľkého úspechu. Od roku 2007 sa "kanárikom" po prvýkrát podarilo prebojovať sa do finále Copa America.

Otvor článok

VIDEO Požiar elektrárne v Žilinskom kraji dostali pod kontrolu až 3 hasičské jednotky

3.7 2019 07:50

BYTČA - Hasiči z hasičských staníc Žilina, Bytča a zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline likvidovali počas utorkových večerných hodín požiar vodnej elektrárne Mikšová v Bytči-Mikšovej.

Otvor článok

EÚ si počas dnešného dňa volí svoje nové vedenie

3.7 2019 08:40

BRUSEL - Politické frakcie v EP už dali najavo svoju nespokojnosť s dohodou, ktorá sa zrodila po trojdňovom mimoriadnom summite, kde sa hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ dohodli na obsadení štyroch kľúčových pozícií v orgánoch EÚ.

Otvor článok

Rusko požiaduje od Gruzínska vrátenie dlhu o výške 800 tisíc dolárov

3.7 2019 08:55

MOSKVA – Moskva žiada od Tbilisi, aby okamžite splatila svoje dlhy za letecké navigačné služby.

Otvor článok

NATO je na spoluprácu s novým vedením EÚ už pripravené

3.7 2019 09:33

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa počas včrajších hodín vyjadril, že aliancia je pripravená spolupracovať s novým vedením EÚ.

Otvor článok

Ruská raketa Artemij Panarin bude v Rangers nosiť dres s číslom 10

3.7 2019 10:39

NEW YORK - Rangers sa vo vyraďovacích bojoch o Stanleyho pohár neukázali už v druhej sezońe po sebe. Len pred nedávnom sa však mužstvu z východného pobrežia Spojených štátov podarilo získať do svojich radov ruské eso Artemija Panarina.

Otvor článok

Podľa poslanca Fedora ešte nie je Bezpečnostná stratégia SR plne schválená

3.7 2019 11:34

BRATISLAVA - Podľa exministra obrany Martina Fedora (Most-Híd) parlament SR ešte do dnešného dňa neschválil Bezpečnostnú stratégiu SR, a na základe tejto skutočnosti obviňuje koalíciu, že si neplní svoje úlohy. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým však nesúhlasí. Tvrdí, že stratégie boli schválené vládou a sú pre ňu záväzné.

Otvor článok

Požiar v Nemecku, na území bývalého vojenského cvičiska, sa ešte stále nepodarilo uhasiť

3.7 2019 12:54

BERLÍN - Tisíce hasičov, vojakov a pracovníkov civilnej ochrany sa snažia dostať pod kontrolu požiar lesného a krovinatého porastu, ktorý vypukol v bývalom vojenskom výcvikovom priestore pri obci Lübtheen.

Otvor článok

Členovia opozície Venezuely, ktorí plánovali uskutočniť štátny prevrat, sú už za mrežami

3.7 2019 13:32

CARACAS – Venezuelský prezident Nicolas Maduro informoval o zatknutí účastníkov posledného sprisahania s cieľom zvrhnúť legitímnu vládu krajiny. Okrem iného sa vyjadril, že všetci účastníci posledného pokusu o prevrat boli zadržaní a uväznení.

Otvor článok

Pre Mariánsku púť obnovia železničné spojenie so Spišskou Novou Vsou

3.7 2019 16:11

POPRAD – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aj tento rok počas konania Mariánskej púte v Levoči posilní dopravu. Cez víkend 6. a 7. júla vypraví celkovo 28 spojov, ktoré sú zapracované v platnom cestovnom poriadku.

Otvor článok

Agrorezort zverejnil priemerné výšky nájomného poľnohospodárskej pôdy

3.7 2019 16:26

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v spolupráci s okresnými úradmi zverejnilo priemerné výšky nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy. Údaje o obvyklej výške nájomného sú zverejnené podľa jednotlivých katastrálnych území. Informoval o tom Michal Feik Z MPRV SR.

Otvor článok

Paríž chce zakázať turistom autobusy: Chce aby boli ekologickejší

3.7 2019 16:36

PARÍŽ - Paríž má v pláne zakázať autobusom s turistami vjazd do centra mesta a prinútiť návštevníkov mesta k prechádzkam, jazde na bicykli alebo verejnej doprave.

Otvor článok

V Nemecku sa začala v stredu žatva, úroda obilnín bude vyššia než vlani

3.7 2019 16:59

DALLOW – Nemeckí farmári počítajú aj tento rok so slabšou úrodou obilia v dôsledku sucha. V porovnaní s minuloročnou nízkou úrodou obilia sa ale teraz odhaduje asi o 9 miliónov ton vyššia.

Otvor článok

Polícia stíha na slobode organizovanú skupinu, ktorá na DPH zarobila 4 milióny

3.7 2019 17:06

BRATISLAVA – Polícia obvinila z daňového podvodu dvoch mužov a dve ženy. Niektorí z nich už boli v minulosti trestne stíhaní za podobné skutky.

Otvor článok

V Japonsku pre dažde evakuovali vyše 1,1 milióna ľudí: Pomáhať má armáda

3.7 2019 17:11

KAGOŠIMA - Viac než 1,1 milióna ľudí dostalo v stredu pokyn opustiť svoje príbytky na japonskom ostrove Kjúšu v súvislosti s prudkými dažďami, ktoré môžu vyvolať povodne a zosuvy. Uviedla to agentúra DPA.

Otvor článok

Šefčovič v eurokomisii dočasne povedie portfólio jednotného digitálneho trhu

3.7 2019 17:15

ŠTRASBURG - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič bol v stredu poverený dočasným riadením agendy jednotného digitálneho trhu, ktorú doteraz zastával estónsky eurokomisár Andrus Ansip. Ten je od 2. júla členom Európskeho parlamentu (EP).

Otvor článok

Tokio bude mať najvyššiu drevenú stavbu na svete

3.7 2019 17:21

Najvyšší drevený mrakodrap má podľa plánov japonskej spoločnosti Sumitomo Forestry vyrásť v roku 2041 v japonskom Tokiu. Jeho výška 350 metrov bude oslavou 350-ročného výročia (v roku dokončenia) od založenia firmy v roku 1691.

Otvor článok

V novom Spider-Manovi znejú aj slovenské a české piesne

3.7 2019 17:45

BRATISLAVA - V komiksovom filme Spider-Man: Ďaleko od domova, ktorý má premiéru dnes, je počuť niekoľko českú a slovensú hudbu (inštrumentálnu i spievanú). Je tomu tak, pretože sa časť deja odohráva v Prahe.

Otvor článok

Von der Leyenová je pripravená na úzku spoluprácu s Európskou komisiou

4.7 2019 06:53

BRUSEL - Nominantka na funkciu predsedníčky Európskej komisie (EK) a súčasná nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová počas včerajšieho dňa v Bruseli uviedla, že si nechá poradiť a bude úzko spolupracovať s Európskym parlamentom (EP).

Otvor článok

Prezidentka Čaputová ocenila prácu slovenských diplomatov v zahraničí

4.7 2019 07:12

BRATISLAVA - Počas včerajšieho dňa prijala prezidentka SR veľvyslancov v Prezidentskom paláci. Na stretnutí ocenila prácu, ktorou sa snažia Slovensko v zahraničí zviditeľniť. Zdôraznila, že chce, aby slovenská diplomacia bola aj naďalej kvalitná a rešpektovaná.

Otvor článok

Na Copa America spoznáme po dvoch rokoch nového śampióna, Čile si zahrá o tretie miesto

4.7 2019 07:55

PORTO ALEGRE - Futbalisti Čile sa nestanú tretí raz po sebe majstrami turnaja Copa America. V semifinálovom súboji na štadióne v Porto Alegre nestačili na Peru a podľahli jej s jasným skóre 0:3.

Otvor článok

BR OSN nedokázala nájsť spoločnú cestu za odsúdenie náletov v Líbyi

4.7 2019 08:42

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) nedokázala nájsť spoločné riešenie na odsúdenie útoku v Líbyi, pri ktorom si bombardovanie zadržiavacieho centra pre migrantov vyžiadalo životy vyše 40 osôb.

Otvor článok

Rusko prebralo riadenie svetového trhu s ropou

4.7 2019 09:22

VIEDEŇ – Členovia organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nezávislé krajiny – producenti ropy zúčastňujúci sa na dohode o znížení úrovne ťažby ropy (OPEC+), podpísali chartu o dlhodobej spolupráci.

Otvor článok

Pred odchodom na dovolenku je dobré si preveriť podmienky vstupu cudzincov do cieľovej krajiny

4.7 2019 09:54

BRATISLAVA - Rezort diplomacie SR pripomína Slovákom, ktorý sa chystajú na dovolenku do zahraničia, že je dobré si v dostatočnom predstihu preveriť, aké sú podmienky na vstup zahraničných návštevníkov tej danej krajiny. Niektoré totiž nevyžadujú len víza, ale aj potvrdenie o vakcinácii v medzinárodnom zdravotnom preukaze.

Otvor článok

V prípade dvojičiek môžu materské poberať obaja rodičia súčasne

4.7 2019 10:45

BRATISLAVA - Rodičia dvojičiek, ktorí využijú možnosť poberať materské súčasne, na tom nebudú tak ako matky, ktoré sú na materskej s jedným dieťaťom.

Otvor článok

Cyprus nesúhlasí s USA, svoje prístavy necháva pre lode z Ruska aj naďalej otvorené

4.7 2019 11:04

NIKÓZIA – Cyprus odmietol uzavrieť svoje prístavy pre ruské lode, hoci Washington na tom trval, a vyzýva krajiny východného Stredozemia, aby Ruskej federácii odmietli poskytovať prístavné služby pre jej lode a plavidlá. Európske krajiny čoraz menej rešpektujú pozíciu Spojených štátov voči Rusku.

Otvor článok

Turistov v Malých Karpatoch vystrašili medvede

4.7 2019 11:53

BRATISLAVA - Na sociálnych sieťach sa v posledných dňoch šíri informácia o výskyte medveďov v Malých Karpatoch. Viacero hlásení je z Malokarpatského regiónu, ale aj zo Záhoria. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty predpokladá pohyb dvoch až troch medveďov.

Otvor článok

Buffon sa vracia do talianskej Serie A

4.7 2019 12:35

TURÍN - Majster sveta z roku 2006 a legenda Juventusu Turín Gianluigi Buffon sa vracia do svojho bývalého klubu. Počas dnešného dňa by mal ešte taliansky brankár podstúpiť sériu lekárskych testov.

Otvor článok

Frank Lampard sa vracia na Stamford Bridge

4.7 2019 12:51

LONDÝN - Novým trénerom anglického futbalového klubu Chelsea Londýn sa stal jeho bývalý dlhoročný hráč Frank Lampard. V dnešných hodinách podpísal bývalý člen anglickej reprezentácie trojročnú zmluvu s klubom, kde zažil najlepšie okamihy svojej futbalovej kariéry.

Otvor článok

Pápež František prijal vo Vatikáne Vladimira Putina

4.7 2019 15:42

RÍM - Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol vo štvrtok vo Vatikáne s pápežom Františkom. Hlava katolíckej cirkvi prijala šéfa Kremľa v knižnici Apoštolského paláca.

Otvor článok

SAV vytvorila strategické dokumenty smerovania vedy na Slovensku

4.7 2019 15:50

BRATISLAVA – Slovenská akadémia vied (SAV) vytvorila štyri strategické dokumenty smerovania vedy na Slovensku, na ktorých pracovali desiatky špičkových vedeckých pracovníkov a reprezentantov podnikateľského sektora.