Paríž chce zakázať turistom autobusy: Chce aby boli ekologickejší

NETKY.SK • 3 Júl 2019, 16:36 • 2 min
Paríž chce zakázať turistom autobusy: Chce aby boli ekologickejší

PARÍŽ - Paríž má v pláne zakázať autobusom s turistami vjazd do centra mesta a prinútiť návštevníkov mesta k prechádzkam, jazde na bicykli alebo verejnej doprave.

slovakia

left justify in out

Zákaz má pomôcť pri riešení sťažností na ťažkosti spôsobené masovou turistikou, povedal v rozhovore s listom Le Parisien námestník primátorky mesta Emmanuel Grégoire.

 

Grégoire uviedol, že situácia v Paríži nie je tak zlá ako v Benátkach alebo Barcelone, ktoré sú doslova zaplavené turistami.

 

Parížania sa však obávajú prílivu turistických autobusov. Mesto križujú desiatky poschodových vyhliadkových autobusov hop on - hop off, ktoré prepravujú kyvadlovo turistov medzi hlavnými pamiatkami, ale aj množstvo zahraničných turistických autobusov, ktoré privážajú cestovateľov z celej Európy.

 

Grégoire uviedol, že mesto čaká na nové zákony, ktoré obmedzia autobusovú dopravu a zriadi parkovisko na okraji metropoly, aby autobusy už nejazdili do centra. Nový francúzsky zákon o mobilite poskytne miestnym samosprávam viac právomocí pri regulácii dopravy a nových možností prepravy, ako prenájom bicyklov a elektrických kolobežiek.

 

"Turisti môžu robiť to, čo robia všetci ostatní, a prejsť na ekologicky šetrné možnosti mobility alebo využiť verejnú dopravu. Potrebujeme zmenu," povedal Grégoire.

 

img

 

Dodal, že by sa tomu mali prispôsobiť sprievodcovia turistov a ponúkať im cyklistické výlety so sprievodcom alebo prechádzky so slúchadlami.

 

Najnavštevovanejšie na svete

 

Vlani Paríž a priľahlý región Île-de-France navštívilo rekordných 50 miliónov turistov. Ich počet stúpol oproti predchádzajúcemu roku o dva milióny napriek protestom tzv. žltých viest proti vláde, ktoré začali v novembri a občas ich sprevádzali násilnosti.

 

Francúzsko je najnavštevovanejšou krajinou na svete. Vlani počet turistov v krajine stúpol na rekordných 89,4 milióna z 86,9 milióna v roku 2017, napísala agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona