Pred odchodom na dovolenku je dobré si preveriť podmienky vstupu cudzincov do cieľovej krajiny

NETKY.SK • 4 Júl 2019, 09:54 • 2 min
Pred odchodom na dovolenku je dobré si preveriť podmienky vstupu cudzincov do cieľovej krajiny

BRATISLAVA - Rezort diplomacie SR pripomína Slovákom, ktorý sa chystajú na dovolenku do zahraničia, že je dobré si v dostatočnom predstihu preveriť, aké sú podmienky na vstup zahraničných návštevníkov tej danej krajiny. Niektoré totiž nevyžadujú len víza, ale aj potvrdenie o vakcinácii v medzinárodnom zdravotnom preukaze.

slovakia

left justify in out

"Ak letisko disponuje tranzitnou zónou, ktorú cudzinec neopustí, vízum sa spravidla nevyžaduje. Ale vždy to závisí na konkrétnej krajine. V prípade, ak cudzinec priletí na jedno letisko v danom meste, a odlieta z druhého letiska v danom meste, vo väčšine prípadov musí o vízum požiadať," uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

 

img

 

Väčšina štátov vyžaduje vybavenie víz vopred, existujú však aj také, ktoré umožňujú získanie víza pri vstupe na hraničnom priechode, prípadne medzinárodnom letisku. Aj v tomto prípade je však potrebné pozrieť si podmienky vopred. Napríklad o vízum do Kataru je síce možné požiadať až pri vstupe do krajiny, v pase však nesmie byť izraelská pečiatka alebo vízum.

 

img

 

Okrem víz udelených formou vízovej nálepky alebo pečiatky do pasu existujú v niektorých krajinách aj elektronické víza, ktoré sa dajú vybaviť bez potreby návštevy veľvyslanectva. Aj v krajinách, v ktorých na dovolenku víza nie sú potrebné, je však niekedy nutná elektronická registrácia. Príkladom sú Spojené štáty americké, kam po registrácii môžu slovenskí občania s biometrickými pasmi bez víz absolvovať turistické, súkromné alebo obchodné cesty kratšie ako 90 dní.

 

img

 

Informácie o tom, kam občania potrebujú alebo nepotrebujú víza, rezort diplomacie zverejňuje na svojej na stránke. Odporúča však overiť si ich aj na veľvyslanectve krajiny, do ktorých turista cestuje.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies