V Japonsku pre dažde evakuovali vyše 1,1 milióna ľudí: Pomáhať má armáda

NETKY.SK • 3 Júl 2019, 17:11 • 2 min
V Japonsku pre dažde evakuovali vyše 1,1 milióna ľudí: Pomáhať má armáda

KAGOŠIMA - Viac než 1,1 milióna ľudí dostalo v stredu pokyn opustiť svoje príbytky na japonskom ostrove Kjúšu v súvislosti s prudkými dažďami, ktoré môžu vyvolať povodne a zosuvy. Uviedla to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Evakuáciu vyhlásili úrady v prefektúrach Mijazaki a Kagošima, zatiaľ čo meteorologická služba počas dňa hlásila z niektorých častí ostrova zrážky s intenzitou vyše 80 milimetrov za hodinu.

 

Kagošimský guvernér Satoši Mitazono zhodnotil situáciu ako "veľmi nebezpečnú". Požiadal pritom armádu, aby poskytla vojakov na odstraňovanie následkov katastrofy v jeho prefektúre.

 

Nepriaznivé počasie spôsobilo v stredu výpadky a meškania na miestnych železničných tratiach.

 

Meteorológ Rjota Kurora na tlačovej konferencii v Tokiu uviedol, že vo veľkej časti ostrova Kjúšu má naďalej pršať, a varoval pred zosuvmi bahna a povodňami. Obyvateľov vyzval na včasný odchod do bezpečia.

 

 

Meteorológovia upozornili, že na niektorých miestach ostrova môže úhrn zrážok dosiahnuť v stredu celomesačný priemer pre mesiac júl.

 

Pred rokom zasiahli západné Japonsko prívalové dažde, ktoré vtedy spôsobili smrť vyše 220 ľudí.

 

V krajine išlo o najvyšší počet obetí v súvislosti počasím za posledné tri desaťročia. Nasledovala takmer dvojtýždňová vlna horúčav, pričom počet úmrtí pripisovaných tomuto javu (1032) bol podľa údajov ministerstva zdravotníctva oproti predchádzajúcemu roku viac než trojnásobný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies