Tokio bude mať najvyššiu drevenú stavbu na svete

NETKY.SK • 3 Júl 2019, 17:21 • 2 min
Tokio bude mať najvyššiu drevenú stavbu na svete

Najvyšší drevený mrakodrap má podľa plánov japonskej spoločnosti Sumitomo Forestry vyrásť v roku 2041 v japonskom Tokiu. Jeho výška 350 metrov bude oslavou 350-ročného výročia (v roku dokončenia) od založenia firmy v roku 1691.

slovakia

left justify in out

Autormi návrhu 70-poschodovej stavby sú architekti z ateliéru Nikken Sekkei.

 

Cieľom spoločnosti, ktorá je nielen výrobcom drevostavieb, ale predovšetkým predným spracovateľom dreva, je podpora zalesňovania krajiny a produkcia dreva. Zároveň je jej cieľom vniesť zeleň do veľkých miest v Japonsku a zvýšiť v nich podiel drevostavieb. V ideálnom prípade by sa tak japonské mestá mali stať v istom zmysle lesom.

 

 

Samotný mrakodrap nesie názov W350, ktorý možno vyzerá nezaujímavo, ale má symbolický význam. Veľké W je skratkou pre wood, anglicky drevo. Číslice 350 potom odkazujú k jeho výške a takisto k výročiu staviteľskej spoločnosti.

 

Grafici zo štúdia Next Animation vytvorili názorné video, ktoré vysvetľuje základné informácie o mrakodrape.

 

Pripomínajú v ňom, že dom nebude čistokrvnou drevostavbou. V skutočnosti bude kostra stavby vyrobená z dreva a ocele v pomere 9:1. Tvoriť ju má drevená stĺpová a nosníková konštrukcia vytvárajúca základnú štvorcovú mriežku.

 

Diagonálne budú potom umiestnené oceľové vzpery, ktoré dohromady vytvoria rám zabraňujúci šíreniu vibrácií, vďaka čomu by budova mala lepšie odolávať nielen vetrom, ale aj zemetraseniam.

 

 

Kostra bude prestupovať plášťom budovy do exteriéru, kde pribudnú balkóny, na ktorých porastie zeleň. Jej pás by mal stavbu obopínať.

 

Vlastné priestory v interiéri budú zariadené čisto z dreva, aby si návštevníci mrakodrapu mohli užívať teplo a jemnosti tohto materiálu.

 

Podľa predbežných odhadov by malo 185-tisíc kubických metrov dreva použitého na stavbu mrakodrapu zodpovedať zhruba množstvu, ktoré je potrebné na 8000 domov, ktoré japonská spoločnosť bežne stavia.

 

 

Použitím takého množstva dreva namiesto štandardných materiálov používaných na výstavbu mrakodrapov zabráni produkcii okolo 100-tisíc ton oxidu uhličitého.

 

Mrakodrap je naplánovaný ako multifunkčný objekt, budú tu preto nielen byty, ale aj kancelárie, hotel a veľké množstvo verejne prístupných priestranstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies