V Južnej Amerike práve nastáva úplné zatmenie Slnka

NETKY.SK • 2 Júl 2019, 21:43 • 2 min
V Južnej Amerike práve nastáva úplné zatmenie Slnka

Ľudia najmä na južnej zemskej pologuli môžu v utorok sledovať úplné zatmenie Slnka. Týka sa to napríklad Čile či Argentíny, čiastočné zatmenie potom uvidí aj zvyšok Južnej Ameriky.

slovakia

left justify in out

Pozorovať zatmenie sprostredkováva priamy prenos, ktorý z Čile vedie americký vesmírny úrad NASA.

 

Úplné zatmenie sa týka pásu, ktorý sa tiahne cez Tichý oceán z miesta východne od Nového Zélandu až po Čile a Argentínu.

 

V našom čase zatmenia začína o 21:23 SELČ (čiastočné), úplné je potom len medzi 22:39 a 22:41. Všetko končí o 23:47.

 

Agentúra NASA ponúka záujemcom celkom takmer trojhodinový program so živým prenosom s pohľadmi na Slnko cez teleskopy na observatóriu pri čílskom meste Vicuña.

 

 

Putuje presne nad observatóriami


Aby k úkazu došlo, musí byť Zem, Mesiac a Slnko presne v jednej priamke. Zatmenie Slnka vždy nastáva počas mesačnej fázy novu, kedy Mesiac na oblohe nie je vidieť - nachádza sa totiž tesne vedľa Slnka a vychádza aj zapadá súbežne s ním. Len veľmi zriedka sa teda stane, že Mesiac našu hviezdu v tomto bode svojej obežnej dráhy úplne zatieni.

 

Zatmenie trvajúce 4 minúty a 33 sekúnd. Pevniny sa de facto "dotýka" až pri svojom závere nad čílskym pobrežím pod Andami, odkiaľ putuje mesačný tieň smerom do Argentíny k večernému Buenos Aires.

 

Pás úplného zatmenia prechádza cez hneď niekoľko veľkých observatórií, ako je Cerro Tololo, Cerro Pachon či La Silla patriace Európskej južnej observatóriu (ESO).

 

NASA zároveň informuje, že jej sonda Parker Solar Probe bude počas zatmenia skúmať slnečné koróny, teda jasne žiariace okolie a vrchnú časť solárnej atmosféry - a jedinú viditeľnú slnečnú oblasť pri totálnom zatmení.

 

Štúdium Slnka počas jeho úplného zatmenia pomáha vedcom pochopiť zdroj a správanie slnečného žiarenia, ktoré totiž ovplyvňuje kozmické počasie v blízkosti Zeme, čo môže mať vplyv aj na zdravie astronautov a trvanlivosť materiálov používaných pri stavbe vesmírnych lodí. Podobné dáta budú dôležité aj pri plánovaní návratu astronautov na Mesiac v roku 2024 a prípadných misií na Mars.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies