Cyprus nesúhlasí s USA, svoje prístavy necháva pre lode z Ruska aj naďalej otvorené

NETKY.SK • 4 Júl 2019, 11:04 • 2 min
Cyprus nesúhlasí s USA, svoje prístavy necháva pre lode z Ruska aj naďalej otvorené

NIKÓZIA – Cyprus odmietol uzavrieť svoje prístavy pre ruské lode, hoci Washington na tom trval, a vyzýva krajiny východného Stredozemia, aby Ruskej federácii odmietli poskytovať prístavné služby pre jej lode a plavidlá. Európske krajiny čoraz menej rešpektujú pozíciu Spojených štátov voči Rusku.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona, ktorého cieľom je zmeniť stratégiu Spojených štátov v regióne východného Stredozemia, bol vyvinutý senátormi, známymi svojimi russofóbnymi vyhláseniami, Bobom Menendezom (Demokratická strana) a Marcom Rubiom (Republikánska strana).

 

V súlade s návrhom zákona by krajiny regiónu mali zastaviť služby všetkých prístavov pre ruské lode. Okrem toho je povolená dodávka zbraní, ktorá bola pred časom zakázaná vzhľadom na konflikt medzi gréckymi a tureckými časťami na ostrove.

 

Takýto záujem na obranu Cypru spôsobila zmena rovnováhy síl vo východnom Stredozemí. Vzťahy medzi Spojenými štátmi a ich tradičným spojencom Tureckom sa výrazne zhoršili. Výsledkom toho je, že Pentagon "stavia" na Grécko a na Cyprus, ktorý sa považuje za tradičného spojenca Grécka.

 

Vedenie Cypru však na iniciatívu Spojených štátov reagovalo bez náležitej pozornosti. Cyperský minister obrany Savvas Angelidis okrem toho zdôraznil, že krajina bude naďalej poskytovať prístavné služby Rusku aj iným krajinám, a to bez ohľadu na pozíciu Washingtonu.

 

Minister Angelides poznamenal, že "Cyprus bude konať na základe svojej suverenity," a tiež zdôraznil, že jeho krajina nikdy nespolupracovala s kýmkoľvek na vojenských operáciách. Navyše prístavy sa poskytujú pre lode iných krajín na humanitárne účely.

 

Prezident Cypru Nikos Anastasiadis bol tiež nespokojný s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi Menendeza a Rubia."Musím odsúdiť pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré boli vykonané, a ktoré vo veľkej miere ovplyvňujú nezávislosť a zvrchovanosť Cyperskej republiky," zdôraznil prezident Anastasiadis.        

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona