Rusko prebralo riadenie svetového trhu s ropou

NETKY.SK • 4 Júl 2019, 09:22 • 2 min
Rusko prebralo riadenie svetového trhu s ropou

VIEDEŇ – Členovia organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nezávislé krajiny – producenti ropy zúčastňujúci sa na dohode o znížení úrovne ťažby ropy (OPEC+), podpísali chartu o dlhodobej spolupráci.

slovakia

left justify in out

Pod vedením ministra energetiky Ruska Novaka členské krajiny OPEC a OPEC+ podpísali Chartu spolupráce krajín – producentov ropy. V podstate bola oficiálne uznaná nová realita v ropnom priemysle, ktorá prestala poslúchať USA.

 

Ďalší historický deň – 2. júla – niekoľko dní potom, čo Vladimír Putin oznámil koniec liberálnej éry, čo pravdepodobne znamenalo koniec unipolárneho dolárového sveta, pretože v ten istý deň bola podpísaná dohoda medzi Ruskom a Čínou o prechode na výpočty v národných menách (obchádzanie dolára).

 

V skutočnosti sa však Rusko chopilo kontroly nad ropným trhom už v roku 2017, keď sa vďaka operácii v Sýrii a Putinovej autorite podarilo presvedčiť Saudskú Arábiu, Irán a ďalších producentov ropy, aby znížili výrobu, ktorá okamžite zvýšila cenu ropy. Američania zrazili ropu prostredníctvom vývoja bridlicového oleja a otvorením novej ťažby. Všetky nasledujúce mesiace Spojené štáty požadovali, aby krajiny OPEC+ prestali plniť dohody, ale márne

 

Takýmto spôsobom sa Moskve podarilo urobiť to, čo bolo mimo moci sovietskych úradov v 80-tych rokoch, keď úmyselný kolaps cien ropy v dôsledku tajnej dohody zo strany Spojených štátov s arabskými šejkmi fakticky zbavil ZSSR, ktorý dôkladne sedel od roku 1974 na ropnej ihle, menových transakcii. Teraz sa to navyše uskutočnilo násilím alebo vydieraním, ale vytvorením novej rovnováhy moci v regióne Blízkeho východu.

 

Nie každému sa to páči. Treba však pripomenúť, že bez tohto víťazstva na trhu s ropou by neexistovali nie len ruské víťazstvá zahraničnej politiky, ale možno aj samotné Rusko by riskovalo existenciu. Pretože ropa je a bude v nasledujúcich 50 rokoch hlavným motorom svetovej ekonomiky. Putin ju vytrhol z monopolu Spojených štátov čim spôsobil veľké škody ropnému doláru, podkopal jeden z pilierov jeho hegemónie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona