SAV vytvorila strategické dokumenty smerovania vedy na Slovensku

NETKY.SK • 4 Júl 2019, 15:50 • 2 min
SAV vytvorila strategické dokumenty smerovania vedy na Slovensku

BRATISLAVA – Slovenská akadémia vied (SAV) vytvorila štyri strategické dokumenty smerovania vedy na Slovensku, na ktorých pracovali desiatky špičkových vedeckých pracovníkov a reprezentantov podnikateľského sektora.

slovakia

left justify in out

„Slovensku už roky chýbajú dokumenty, ktoré by boli podkladom pre smerovanie vedy a výskumu v krajine. Nevieme, čo sú priority, čo štát potrebuje a čo by vedci mali pre krajinu robiť. Slovenská akadémia vied sa spojila s univerzitami, priemyselným sektorom a s Učenou spoločnosťou Slovenska, ktorá združuje najväčšie vedecké kapacity krajiny, aby pripravili základnú analýzu súčasnej situácie v oblasti vedy a výskumu a potenciálnu víziu pre krajinu a SAV zvlášť,“ píše sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka dosiahla SAV aj v minulom roku vynikajúce výsledky v základnom, aplikovanom a spoločenskovednom výskume, a to aj napriek tomu, že spolupráca s podnikateľským sektorom bola ochromená nemožnosťou pracovať v modernom verejnoprávnom modeli.

 

„Dnes ponúkame Slovensku stratégiu na najbližších desať rokov, podrobnú analýzu porovnania so svetom a akčný plán, ako plniť stanovené ciele,“ priblížil predseda SAV.

Slovensko má v súčasnosti jediný dokument, ktorý sa zaoberá vedeckou prácou, a to Stratégiu výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR z roku 2013.

 

img

 

Táto stratégia však podľa Šajgalíka nenahrádza Štátnu vednú politiku, ktorú dnes nemáme a nutne potrebujeme. Chýba nám podľa neho aj koncepcia financovania vedy, k čomu sa kriticky v uplynulých dňoch vyjadril aj Najvyšší kontrolný úrad.

 

„Aj preto prichádzame s dokumentmi, ktoré ponúkame štátnym orgánom, politickým stranám, podnikateľom, verejným inštitúciám a vedeckým kapacitám či začínajúcim mladým vedcom. Súčasná podpora vedy a výskumu prepočítaná na výskumníka je na Slovensku asi polovičná oproti susednej Českej republike a podobne je na tom aj rozpočet SAV v porovnaní s Akadémiou vied ČR. Napriek tomu sú naše výkony merané v počte publikácií a citácií v databáze Web of Science, ktorá mapuje kvalitnú vedu, takmer rovnaké,“ objasnil podpredseda SAV pre vedu, výskum a inovácie Peter Samuely.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vo svojej správe skonštatoval, že vláda neplnila dostatočne svoj záväzok podporovať vedu, ktorý bol súčasťou jej programového vyhlásenia. NKÚ preto zaradil oblasť vzdelávania, výskumu a vývoja medzi kontrolné činnosti s najvyššou prioritou na ďalšie roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona