BR OSN nedokázala nájsť spoločnú cestu za odsúdenie náletov v Líbyi

NETKY.SK • 4 Júl 2019, 08:42 • 2 min
BR OSN nedokázala nájsť spoločnú cestu za odsúdenie náletov v Líbyi

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) nedokázala nájsť spoločné riešenie na odsúdenie útoku v Líbyi, pri ktorom si bombardovanie zadržiavacieho centra pre migrantov vyžiadalo životy vyše 40 osôb.

slovakia

left justify in out

Británia sa počas dve hodiny trvajúceho zasadnutia BR OSN pokúšala presadiť spoločné vyhlásenie, ktoré by odsúdilo útok, z ktorého líbyjská vláda obvinila Líbyjskú národnú armádu (LNA) pod vedením poľného maršala Chalífu Haftara. Súčasťou spoločného vyhlásenia mala byť aj výzva na ukončenie bojov a obnovenie mierového procesu v krajine.

 

img

 

Po tom, ako americkí diplomati vyhlásili, že na podpísanie takéhoto textu budú potrebovať povolenie z Washingtonu, sa rokovania skončili neúspešne. Včerajší nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis si podľa misie OSN v Líbyi vyžiadal najmenej 44 obetí a ďalších viac ako 130 zranených.

 

img

 

Líbyjská vláda z náletu obvinila práve LNA vedenú Haftarom, ktorý má pod kontrolou rozsiahle časti východu a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis. Haftar zodpovednosť za útok odmietol a obvinil z neho vládu v Tripolise. Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Chalífa Haftar bojuje proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty, ktorú vedie Fájiz Sarrádž.

 

img

 

Nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces v Líbyi, podporovaný OSN, by mohol úplne zlyhať. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) od vypuknutia bojov o Tripolis, ktoré sa odohrávajú v krajine od 4. apríla, prišlo o život viac ako 750 ľudí a ďalších asi 4400 ich bolo zranených.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies