EÚ si počas dnešného dňa volí svoje nové vedenie

NETKY.SK • 3 Júl 2019, 08:40 • 2 min
EÚ si počas dnešného dňa volí svoje nové vedenie

BRUSEL - Politické frakcie v EP už dali najavo svoju nespokojnosť s dohodou, ktorá sa zrodila po trojdňovom mimoriadnom summite, kde sa hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ dohodli na obsadení štyroch kľúčových pozícií v orgánoch EÚ.

slovakia

left justify in out

Politické skupiny v EP, ako aj mnohí europoslanci už prostredníctvom svojich vyhlásení pred médiami, či na sociálnych sieťach dali očividne najavo, že sa im nepáči dohoda premiérov a prezidentov, ktorá ignorovala takzvaný systém špicenkandidátov, čiže nominantov celoeurópskych politických strán pre vysoké pozície v EÚ.

 

V prípade, že by poslanci EP neschválili balík nominácií na top pozície v EÚ, premiéri a prezidenti musia v priebehu mesiaca zvolať ďalší krízový summit a dohodnúť sa na nových menách zákonodarcov. "Dúfam, že politickí vodcovia, a to nielen premiéri, urobia všetko pre to, aby presvedčili našich kolegov v Európskom parlamente, že treba podporiť tento projekt," povedal Tusk o procese nominácií po skončení summitu v Bruseli. Zároveň však priznal, že je "veľmi otázne", či europarlament odobrí balík štyroch dohodnutých mien.

 

img

 

Kompromis z Bruselu znamená, že štyri dôležité pozície budú vyvážené z rodového hľadiska - dve ženy a dvaja muži -, avšak nedosiahla sa zemepisná rovnováha, po ktorej volalo Slovensko a ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4).

 

Šéfkou Európskej komisie by sa od 1. novembra mala stať nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová, vedenie Európskej centrálnej banky prevezme francúzska pravicová politička Christine Lagardová. Obe zastupujú Európsku ľudovú stranu (EPP). Š

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Am 26. Mai ist die Europawahl und da geht es um viel 🇪🇺! Unser #Europa ist die Hüterin der #Freiheit und der Menschenrechte. Ein Ort, an dem die Würde jedes Einzelnen garantiert wird. Das ist alles andere als selbstverständlich auf diesem Globus. Unser Europa ist ein Garant der #Sicherheit und des Friedens. Aber es gibt keine Garantie, das es in Europa weiter vorwärts geht. Wir spüren, dass diese Wahl zum @europeanparliament anders sein wird als vorherige. Unser friedlich vereintes Europa🇪🇺 wird wie nie zuvor von Populisten, Nationalisten und Demagogen herausgefordert. Sie meinen, mit einfachen Lösungen von gestern die komplizierten Probleme von morgen lösen zu können. Es geht in diesem Wahlkampf also nicht nur um die Frage, bist Du für oder gegen Europa🇪🇺, sondern wir müssen auch sagen, welches Europa wollen wir. Unsere Antwort als @cdu ist: wir wollen ein starkes #Europa! . #europawahl2019 #europawahl #26maicdu

Príspevok, ktorý zdieľa Ursula von der Leyen (@ursulavonderleyen),

 

Šéf španielskej diplomacie a zástupca tábora sociálnych demokratov Josep Borrell by mal byť novým šéfom diplomacie EÚ a belgický liberálny premiér Charles Michel bude predsedať Európskej rade. Tusk upozornil, že von der Leyenová si za podpredsedov exekutívy EÚ zvolí neúspešných špicenkandidátov Fransa Timmermansa z Holandska a Margrethe Vestagerovú z Dánska. Timmermansa, ktorého meno sa v hre o šéfa eurokomisie najčastejšie skloňovalo počas summitu v pondelok, odmietli predovšetkým krajiny V4 a Taliansko.

 

 

Podľa vyjadrení Tuska sa premiéri a prezidenti na summite vyslovili za to, aby sa o päťročné predsednícke obdobie v Európskom parlamente podelili po dvoch dvaapolročných mandátoch. S takouto "matematikou" však počas včerajšieho večera v Štrasburgu politické skupiny v europarlamente vyjadrili nesúhlas, keď do dnešných volieb o predsedu EP v prvom kole nenasadili mená, ktoré im odporučili hlavy vlád a štátov v Bruseli.

 

img

 

Voľby sa začali o 09.00 h SELČ. V prípade, že žiaden z kandidátov nebude zvolený v prvom kole, tí istí alebo aj iní kandidáti môžu byť nominovaní do druhého kola. V prípade potreby sa tento postup uplatní aj na tretie kolo hlasovania a ak šéf EP nebude zvolený ani v treťom kole, dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov postúpia do posledného, štvrtého kola, v ktorom zvíťazí kandidát s väčším počtom hlasov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies