Prezidentka Čaputová ocenila prácu slovenských diplomatov v zahraničí

NETKY.SK • 4 Júl 2019, 07:12 • 2 min
Prezidentka Čaputová ocenila prácu slovenských diplomatov v zahraničí

BRATISLAVA - Počas včerajšieho dňa prijala prezidentka SR veľvyslancov v Prezidentskom paláci. Na stretnutí ocenila prácu, ktorou sa snažia Slovensko v zahraničí zviditeľniť. Zdôraznila, že chce, aby slovenská diplomacia bola aj naďalej kvalitná a rešpektovaná.

slovakia

left justify in out

"Chcem, aby Slovensko bolo vnímané ako sebavedomá a hodnotovo jednoznačne ukotvená krajina," povedala. Pripomenula aj členstvo v Európskej únii (EÚ) a v NATO.

 

"Nebudem mlčať, ak sa budú znevažovať naše hodnoty, ak budeme zo Slovenska vysielať zmätočné signály, alebo konať proti našim záujmom ako člen EÚ a NATO," uviedla prezidentka s tým, že to isté očakáva aj od diplomatov.

 

img

 

V príhovore podporila aj spoluprácu v rámci krajín V4. Je presvedčená, že pôvodná úloha spoločenstva prispieť k zjednotenej Európe, je v súčasnosti opodstatnená rovnako ako v minulosti. Táto spolupráca by však nikdy nemala ísť na úkor slobody, vrátane slobody médií či akademických slobôd, ale aj demokracie a právneho štátu.

 

img

 

Prezidentku tiež mrzia vzťahy s Ruskom. Uviedla, že nevidí záujem zo strany tejto krajiny viesť so Slovenskom otvorený dialóg. Čaputová zároveň vyzvala veľvyslancov, aby s jej tímom a zároveň medzi sebou komunikovali. Prijatie u prezidentky bolo podľa vyjadrenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR najdôležitejším bodom programu porady vedúcich zastupiteľských úradov. Pred stretnutím sa veľvyslancom prihovorili štátni tajomníci rezortu zahraničných vecí František Ružička a Lukáš Parízek.

 

img

 

Ružička prízvukoval, že Slovensko musí jednoznačne podporovať základné hodnoty euro-americkej západnej civilizácie, do ktorej patrí. Takisto sa vyjadril aj v súvislosti s tým, že krajina by mala obhajovať svoje záujmy, no aj záujmy širšieho spoločenstva EÚ a NATO. Parízek sa zasa osobitne venoval ekonomickej diplomacii a jej hmatateľným výsledkom.

 

img

 

V diskusii vedenej šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom sa vedúci zastupiteľských úradov zaujímali o možnosti spolupráce zahraničnej služby s ministerstvom financií. "Oceňujem, že minister Kamenický prijal pozvanie a našim veľvyslancom priblížil aktuálne dianie v našej ekonomike," uzavrel Lajčák.

 

Porada veľvyslancov bude pokračovať v dnešných hodinách.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies