Pre Mariánsku púť obnovia železničné spojenie so Spišskou Novou Vsou

NETKY.SK • 3 Júl 2019, 16:11 • 2 min
Pre Mariánsku púť obnovia železničné spojenie so Spišskou Novou Vsou

POPRAD – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aj tento rok počas konania Mariánskej púte v Levoči posilní dopravu. Cez víkend 6. a 7. júla vypraví celkovo 28 spojov, ktoré sú zapracované v platnom cestovnom poriadku.

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč, premávať budú na trase Spišská Nová Ves – Levoča a späť, pričom nebudú zastavovať na zastávkach Harichovce a Levočské Lúky.

 

Vlaky do a z Levoče budú podľa jeho slov vedené tak, aby boli vytvorené prípoje v Spišskej Novej Vsi od a na vlaky hlavného ťahu Košice – Žilina – Bratislava. Cestovné lístky sa dajú kúpiť v pokladniciach, na internete, ale aj vo vlaku bez prirážky. Na železničnej stanici v Levoči bude pokladnica otvorená v sobotu od 12:00 do 20:25 a v nedeľu od 6:00 do 16:15.

Práve počas víkendu sa v Levoči počíta s najväčším návalom pútnikov, mesto avizovalo niekoľko dopravných obmedzení. Osobitný dopravný režim bude v sobotu a nedeľu zavedený na Sadovej ulici, Ulici športovcov a na Námestí Majstra Pavla.

 

Vjazd a parkovanie osobných motorových vozidiel budú povolené na miestnych komunikáciách v meste Levoča s výnimkou Námestia Majstra Pavla, Košickej ulice, Sadovej ulice a Ulice športovcov. Vjazd na Mariánsku horu bude opäť povolený len na základe povolenia vydaného Rímskokatolíckym farským úradom v Levoči.

 

img

 

V sobotu a v nedeľu nebude v meste premávať mestská hromadná doprava. Prímestské spoje smerujúce k poliklinike na Námestí Štefana Kluberta budú zastavovať iba na autobusovej stanici. Pre parkovanie autobusov účastníkov púte bude vymedzený jeden jazdný pruh na štátnej ceste III/3225 – Kežmarskej ceste.

Osobné vlaky medzi Levočou a Spišskou Novou Vsou premávajú len počas Levočskej púte, okrem toho sú tadiaľ prevádzkované aj mimoriadne turistické vlaky. Vlakové spojenie bolo zrušené v roku 2003 najmä z dôvodu príliš nízkeho dopytu verejnosti po tomto druhu dopravy.

 

Viacerí Levočania aj obyvatelia Spišskej Novej Vsi by však obnovenie spojenia privítali. Téma jeho obnovy podľa kompetentných nateraz nie je uzavretá.

 

„Obnovenie akejkoľvek pravidelnej železničnej osobnej dopravy musí byť deklarované patričným potenciálom pre mobilitu na danej trati, a to počas celého dňa a celoročne, teda predovšetkým záujmom ľudí využívať vlakovú dopravu a potrebné finančné prostriedky musia byť efektívne vynaložené,“ uviedla pred časom hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies