Podľa poslanca Fedora ešte nie je Bezpečnostná stratégia SR plne schválená

NETKY.SK • 3 Júl 2019, 11:34 • 2 min
Podľa poslanca Fedora ešte nie je Bezpečnostná stratégia SR plne schválená

BRATISLAVA - Podľa exministra obrany Martina Fedora (Most-Híd) parlament SR ešte do dnešného dňa neschválil Bezpečnostnú stratégiu SR, a na základe tejto skutočnosti obviňuje koalíciu, že si neplní svoje úlohy. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým však nesúhlasí. Tvrdí, že stratégie boli schválené vládou a sú pre ňu záväzné.

slovakia

left justify in out

Poslanec Eduard Heger (OĽaNO) doplnil, že sa ju pokúsia zaradiť do programu nasledujúcej schôdze Národnej rady (NR) SR. "Dokument je pre mňa mimoriadne dôležitý na to, aby som vedel vyhodnotiť, že si vládna koalícia plní programové vyhlásenie vlády," skonštatoval Fedor.

 

Podľa svojich slov si nie je istý tým, či má koalícia dostatok "energie" na to, aby pretlačila SNS, ktorá nesúhlasí s niektorými formuláciami v stratégii. Keďže vláda dokumenty schválila, nevidí dôvod na to, aby tak neurobila aj "fungujúca vládna koalícia" v parlamente.

 

img

 

Podľa Bugára bolo zvykom, aby dokumenty schválil aj parlament, zdôraznil však, že je to vládny materiál a platí. "Keby neplatil, už dávno by bol v národnej rade," povedal. S názorom Fedora nesúhlasí. Vláda má podľa jeho slov vlastný program a na jeho základe boli tieto materiály schválené. "Pre vládu je to záväzný materiál," dodal.

 

img

 

Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) sa na celú situáciu vyjadril, že niektoré navrhované formulácie by sa dali považovať za neprijateľné. "Niektoré krajiny, s ktorými sme mali tradične dobré vzťahy, sú označované ako potenciálne nebezpečenstvo pre Slovensko, čo nie je pravda," vysvetlil s tým, že zmeny by výrazne nezmenili bezpečnostnú a zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. Navrhovanú bezpečnostnú stratégiu predkladá v zmysle zákona parlamentu vláda, nikto iný. 

 

img

 

Heger však nevidí žiadny problém v tom, aby dokumenty schválil aj parlament. "Realitu všetci vidíme, nie je dôvod si pred tým zatvárať oči. Sme súčasťou Aliancie, vidíme, ako sa Ruská federácia správa," doplnil. Navyše je názoru, že stratégia je dobre zadefinovaná, odráža skutočný stav a kladie reálne východiská. 

 

img

 

Vláda SR schválila Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Bezpečnostná stratégia je verejným dokumentom v oblasti bezpečnostnej politiky štátu. Kľúčovým prvkom je kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie založenej na širokej politickej zhode.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona