Archív článkov za Apríl 2020, strana 1

Otvor článok

Všetci panikárili, iba ona ostala absolútne pokojná

1.4 2020 05:28

Hoci sa ocitla v ustráchanom dave, ani len brvou nepohla. V takom malom veku už odhalila tajomstvo, ktoré ju uchránilo od starostenia sa.

Otvor článok

Slovenskí vojaci ostávajú v zahraničných misiách nasadení dlhšie

1.4 2020 06:24

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci nasadení na misiách v Lotyšsku, Afganistane a v Iraku zostanú na nich dlhšie, ako bolo plánované. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, kvôli ktorému Ozbrojené sily (OS) SR nemajú kapacity na cvičenie ich náhradníkov.

Otvor článok

BR OSN je v pozore! Severná Kórea testuje svoje strely aj počas šírenia koronavírusu

1.4 2020 07:05

NEW YORK - Európski členovia Bezpečnostnej rady OSN vo včerajších hodinach odsúdili najnovšie raketové testy Severnej Kórey a označili ich za "druh provokácie".

Otvor článok

Generálny tajomník OSN: Svet čelí najväčšej kríze od druhej svetovej vojny

1.4 2020 07:55

NEW YORK - Pandémia koronavírusu je najhoršou celosvetovou krízou od druhej svetovej vojny, vyhlásil vo včerajších hodinách generálny tajomník OSN António Guterres. Zároveň vyjadril obavy, že pandémia môže vyvolať konflikty po celej zemeguli.

Otvor článok

Coutinho preukázal veľký súcit, do rodnej Brazílie poslal tony potravín

1.4 2020 08:53

NEMECKO - Brazílsky futbalista Philippe Coutinho je ďalším športovcom, ktorý sa zapojil do boja s novým koronavírusom. Dvadsaťsedemročný ofenzívny stredopoliar Bayernu Mníchov v čase pandémie myslí na svojich krajanov v rodnom meste Rio de Janeiro, ktorým nechal poslať 20 ton potravín a hygienických potrieb.

Otvor článok

Aká bude cena zavedenia 5G siete na Slovensku?

1.4 2020 10:31

Štát spustil výberové konanie na frekvencie pre sieť piatej generácie. Operátori za ich pridelenie budú musieť ponúknuť minimálne 16 miliónov eur. Taká je totiž vyvolávacia cena, ktorú stanovil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb pre frekvenčné pásmo 700 MHz.

Otvor článok

Začal sa proces v kauze vraždy exprimátora Basternáka

1.4 2020 11:27

V Banskej Bystrici na pracovisku Špecializovaného trestného súdu dnes začalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Medzi tromi obžalovanými, ktorí dnes majú v tejto veci vypovedať, je aj Alena Zsuzsová., súdená tiež v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka. Ďalšími obžalovanými sú Roman Ostružlík a Vladimír Molnár.

Otvor článok

Počet nakazených koronavírusom narastá, ako reagujú jednotlivé krajiny?

1.4 2020 11:59

Viac ako 840.000 ľudí na svete je nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 a približne polovicu obyvateľov sveta zasiahli opatrenia vlád, ktoré majú za cieľ spomaliť šírenie tejto nákazy.

Otvor článok

Ako sa v úvode jari starať o záhradu a úrodu?

1.4 2020 12:29

Úvod jari je rajom pre záhradkárov, ktorí v tejto záľube spájajú príjemné s užitočným. Starostlivosť o záhradu a úrodu je nielen príjemným relaxom, ale zároveň si môžeme sami vypestovať chutné ovocie, zeleninu či rôzne bylinky. Alebo sa môžeme len pokochať pohľadom na skvele upravený trávnik s okrasnými stromami. Každopádne, príchod jari je typický pre zvýšenú aktivitu na záhradách. Čo však urobiť teraz pre to, aby záhradkárska sezóna bola úspešná?

Otvor článok

Roman Mikulec: Minister vnútra SR

1.4 2020 12:30

V novej vláde Igora Matoviča sa objavilo medzi ministrami viacero zaujímavých a hlavne prekvapivých mien, ktoré médiá v predvolebnej kampani takmer ani nespomenuli. Jedným z nich je aj Roman Mikulec.

Otvor článok

Na Slovensku pribudlo 37 prípadov, premiér uvažuje nad blackoutom

1.4 2020 13:08

V utorok pribudlo na Slovensku 37 prípadov ochorenia Covid-19. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády. Matovič tiež uvažuje nad možným blackoutom, ktorý by mohol znížiť mobilitu na Slovensku o 90%.

Otvor článok

Napečte si svoje obľúbené pečivo v pohodlí domova

1.4 2020 13:20

BRATISLAVA - Všetci zbožňujeme krehké, voňavé rožky s kúskom masla a štipkou soli. Alebo chrumkavú bagetu so šunkou a syrom, ktorá sa krásne mrví pri krájaní. Kaiserka sa tiež stala stálou položkou v našich chlebníkoch. Vybrali sme práve tieto tri recepty, ktoré sú prekvapivo jednoduché.

Otvor článok

Slovenská brankárska nádej mieri do NHL

1.4 2020 13:23

BRATISLAVA - Slovenský hokejový brankár Roman Durný je o krok bližšie k zámorskej NHL. Vo včerajších hodinách totiž podpísal nováčikovský kontrakt s tímom zo západného pobrežia USA Anaheimom Ducks.

Otvor článok

Róbert Mak: Nechceli ma pustiť domov, tak som predčasne ukončil zmluvu

1.4 2020 13:52

BRATISLAVA - Slovenský futbalový reprezentant Róbert Mak sa po vypovedaní zmluvy s tureckým Konyasporom vrátil do vlasti a momentálne sa už nachádza v povinnej 14-dňovej karanténe.

Otvor článok

Ako bude fungovať rozvoz jedla školskými jedálňami?

1.4 2020 14:26

Školské jedálne môžu variť a rozvážať jedlo, no pre žiakov a seniorov sa neotvoria tak, ako o tom informoval minister školstva Branislav Gröhling v utorok 31. marca. Igor Matovič podotkol, že takéto opatrenie sa v prvom rade malo prekonzultovať v rámci Ústredného krízového štábu.

Otvor článok

Rusko poslalo pomoc Spojeným štátom v boji proti koronavírusu

1.4 2020 14:47

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin počas telefonického rozhovoru so svojím americkým partnerom Donaldom Trumpom 30. marca diskutoval o vyslaní ruského lietadla so zdravotníckym vybavením na boj proti koronavírusu do Spojených štátov. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho strany diskutovali o dôležitosti medzinárodnej spolupráce.

Otvor článok

Koronakríza zasiahla aj médiá, ktoré prosia čitateľov o pomoc

1.4 2020 14:59

Koronavírus už teraz spôsobuje nemalé ekonomické problémy, ktoré majú dopad na životy väčšiny Slovákov. Do problémov sa dostali aj médiá, ktoré momentálne melú z posledného.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Prípadné ochorenie poslanca na Covid-19 nemusí znefunkčniť parlament, hovorí Cigániková

1.4 2020 15:58

BRATISLAVA - Prípadné ochorenie poslanca na Covid-19 nemusí znefunkčniť parlament.

Otvor článok

Vedci EÚ vyvinuli materiál, ktorý predíde zlyhaniam pri testoch na COVID-19

1.4 2020 16:13

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že vedci zo Spoločného výskumného centra (JRC), ktoré je pod správou exekutívy EÚ, navrhli nový kontrolný materiál, ktorý môžu laboratóriá použiť na kontrolu správneho fungovania koronavírusových testov a na zabránenie falošných negatívnych výsledkov.

Otvor článok

Archeológovia odhalili Hitlerov britský koncentračný tábor

1.4 2020 16:41

Koncentračný tábor Sylt on Alderney odhalili prvýkrát od druhej svetovej vojny. Nacisti upálili takmer všetky dokumenty spojené s táborom, archeológovia našli aj tajný tunel.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Premiér stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku

1.4 2020 17:21

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku. Ako uviedol v stredu na tlačovej konferencii, prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %.

Otvor článok

Počet mŕtvych v Británii rekordne narastá, za deň 563 obetí

1.4 2020 17:59

V Británii ďalej prudko narastá počet obetí choroby COVID-19, ktorých už miestna vláda eviduje 2 352. Po utorkovom náraste bilancie o 381 mŕtvych dnes prišiel nový rekord, keď pribudlo 563 úmrtí v nemocničnom prostredí.

Otvor článok

Dávku v nezamestnanosti budú môcť ľudia čerpať o mesiac dlhšie

1.4 2020 18:50

BRATISLAVA - V súvislosti s novým koronavírusom sa majú uskutočniť viaceré zmeny prostredníctvom novely Zákonníka práce, ktorú v stredu posunul parlament do druhého čítania. Týkajú sa napríklad toho, že zamestnávateľ bude oprávnený nariadiť výkon práce z domu.

Otvor článok

Žena vycvičila psa, aby susede v karanténe nosil potraviny

1.4 2020 19:10

Američanke Renee Hellman nosí v čase karantény potraviny zlatý retríver jej susedy.

Otvor článok

Lekárska fakulta Komenského bude vyrábať ochranné štíty na 3D tlačiarni

1.4 2020 20:03

BRATISLAVA - Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) bude vyrábať pre zdravotnícky personál ochranné štíty tlačené na 3D tlačiarni.

Otvor článok

Plénum do 2. čítania: Vláda schválila opatrenia v oblasti financií pre ľudí aj podnikateľov

1.4 2020 20:19

BRATISLAVA – Lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov by sa mali posúvať, malým a stredným podnikom má byť poskytnutá finančná pomoc. Finančné opatrenia z dielne Ministerstva financií (MF) SR v súvislosti so šírením choroby COVID-19 v stredu posunulo plénum do druhého čítania.

Otvor článok

Čínska provincia zakázala občanom opustiť krajinu pre šírenie koronavírusu

1.4 2020 20:32

PEKING - Provincia Jün-nan na juhozápade Číny zakázala čínskym občanom opustiť krajinu cez viac ako 30 hraničných priechodov a riečnych prístavov, aby zastavila šírenie nového koronavírusu návratom občanov späť do Číny.

Otvor článok

Obyvateľov rómskych osád budú testovať za pomoci vojenských lekárov

1.4 2020 21:38

BRATISLAVA - Obyvateľov rómskych osád bude štát testovať na prítomnosť koronavírusu za pomoci vojenských lekárov. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Igor Matovič, minister obrany Jaroslav Naď, europoslanec Peter Pollák (všetci OĽaNO) a nová splnomocnenkyňa pre rómske komunity Andrea Bučková (nom. OĽaNO).

Otvor článok

Bola to najznámejšia ľúbostná aféra v slovenskej literatúre

2.4 2020 06:30

Možno mi tvojich úst sa odrieknuť, možno mi ruky nedostať, možno mi v diaľky žiaľne utieknuť, možno mi nemilým ostať, možno mi ústam smädom umierať, možno mi žialiť v samote, možno mi život v púšťach zavierať, možno mi nežiť v živote, možno mi seba samého zhubiť:  nemožno mi ťa neľúbiť!

Otvor článok

Vláda môže v prípade pandémie vyhlásiť jedine núdzový stav, tvrdí právnik

2.4 2020 06:37

BRATISLAVA - V prípade ohrozenia života a zdravia z dôvodu pandémie umožňuje ústavný zákon vyhlásiť iba núdzový a nie výnimočný stav. Pre TASR to uviedol docent ústavného práva Marek Domin z Katedry ústavného práva na Univerzite Komenského v Bratislave.

Otvor článok

Summit OSN o klíme sa pre koronavírus odkladá na budúci rok

2.4 2020 07:12

LONDÝN - Klimatický summit OSN COP26, ktorý sa mal uskutočniť v novembri v škótskom Glasgowe, bude pre pandémiu koronavírusu presunutý na rok 2021. Vo včerajších hodinách o tom informovala britská vláda.

Otvor článok

Baráž ME 2020 sa odkladá, Slováci proti Írom v júni nenastúpia

2.4 2020 07:51

BRATISLAVA - Európska futbalová únia (UEFA) na ďalšie bližšie neurčené obdobie odložila konanie baráže o postup na majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v roku 2021. Euro sa malo pôvodne konať v júni a júli 2020, no pandémia koronavírusu spôsobila odklad podujatia o jeden rok.

Otvor článok

Marinčin bol pred prerušením NHL v Toronte spokojný, čo hovorí na prípadný reštart sezóny?

2.4 2020 08:40

BRATISLAVA - Minulý štvrtok sa vrátil na Slovensko aj hokejista NHL Martin Marinčin, ktorý má za sebou dosiaľ neukončenú sezónu v tíme Toronto Maple Leafs. je otázne, či sa táto sezóna vôbec ešte dohrá. Preto aj skúsený 28-ročný obranca využil možnosť návratu z Kanady na Slovensko.

Otvor článok

Podľa Cigánikovej by malo byť denne otestovaných aspoň 1000 ľudí

2.4 2020 10:11

BRATISLAVA - Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS) si myslí, že by sa na ochorenie COVID-19 na Slovensku malo testovať aspoň tisíc ľudí denne.

Otvor článok

Ruskí lekári sa zmienili o podivných úmrtiach na COVID-19 v Taliansku

2.4 2020 10:37

MOSKVA - V postihnutom regióne Talianska (Lombardsko), ktoré trpí šíriacou sa epidémiou koronavírusu najviac, pracujú aj ruskí odborníci, ktorí prišli so zaujímavým zistením. Údajne objavili nové príznaky choroby.

Otvor článok

Technici z STU vyrobili vďaka 3D tlači respirátor zo špeciálneho materiálu

2.4 2020 12:12

BRATISLAVA - Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity (SjF STU) v Bratislave vyrobila pomocou 3D tlače respirátor zo špeciálneho materiálu. Ako informovala Renáta Sovišová zo SjF STU, tím Juraja Beniaka priniesol inovatívne využitie špeciálneho nanokompozitného materiálu určeného pre 3D tlač.