Ako bude fungovať rozvoz jedla školskými jedálňami?

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 14:26 • 2 min
Ako bude fungovať rozvoz jedla školskými jedálňami?

Školské jedálne môžu variť a rozvážať jedlo, no pre žiakov a seniorov sa neotvoria tak, ako o tom informoval minister školstva Branislav Gröhling v utorok 31. marca. Igor Matovič podotkol, že takéto opatrenie sa v prvom rade malo prekonzultovať v rámci Ústredného krízového štábu.

slovakia

left justify in out

Okrem Matoviča sa k téme vyjadril aj hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Miklas podľa Matoviča rovnako avizoval, že by takéto nariadenie nevydal.

 

Stravovať sa v jedálňach bude naďalej zakázané
Premiér vyhlásil, že nebude súhlasiť s tým, aby sa seniori či žiaci chodili stravovať do školských jedálni. Nevidí však problém v tom, ak by jedálne, podobne ako iné reštaurácie, varili a rozvážali jedlo napríklad dôchodcom v obci. Poznamenal tiež, že v týchto zariadeniach často pracujú ženy vo vyššom veku, a preto verí, že sa jedálne otvoria iba v nevyhnutných prípadoch.

 

img

Hotelová akadémia v Košiciach 

 

Gröhling nemalna sebe rúško, za porušenie zákona sa ospravedlnil
Premiér v odpovedi na novinársku otázku reagoval aj na to, že minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling na svojej utorkovej tlačovke nemal nasadené rúško. Matovič verí, že za to dostane najvyššiu možnú pokutu, akú zákon určuje. Gröhling sa následne vo svojom statuse na sociálnej sieti za nepoužitie rúška ospravedlnil a uviedol, že chcel čo najrýchlejšie oznámiť opatrenie, ktoré môže pomôcť sociálne odkázaným a pokutu zaplatí. Doplnil, že do novovytvoreného Fondu vzájomnej pomoci pre problémy ľudí postihnutých šírením nákazy ochorenia Covid-19 prispeje celým svojím mesačným platom. Bude to podľa neho forma ospravedlnenia.

 


 

Aký bol Gröhlingov návrh?

Gröhling v utorok 31. marca uviedol, že školské jedálne by sa za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení mali v najbližších dňoch otvoriť. Stravu mali podľa jeho návrhu poskytovať nielen seniorom, ale aj žiakom. Dodal, že nariadenie by mal vydať hlavný hygienik Ján Mikas do piatku 3. apríla. Rozhodnutie malo obsahovať to, komu, za akých podmienok a akým spôsobom sa bude strava vydávať a roznášať. Konečné rozhodnutie o otvorení jedálni ponechá vláda na samotné samosprávy.

 

img

 

Niektoré jedálne zostávajú naďalej zatvorené

Jedálne škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zostanú zatvorené aj v prípade, že by štát umožnil za prísnych hygienických opatrení ich znovuotvorenie. Dohodli sa na tom členovia Krízového štábu mesta Martin na dnešnom zasadnutí, o záveroch  hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

Krízový štáb zasadol v širšom zložení, aby posúdil nové opatrenia a nariadenia vlády SR a diskutoval o súčasnej situácii. "Vzhľadom na aktuálne epidemiologické opatrenia a potenciál šírenia nákazy koronavírusom krízový štáb neodporúča otvorenie jednotlivých školských jedální za účelom vydávania stravy pre žiakov a seniorov. Jedálne škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta na tento účel otvorené nebudú, odporúčanie však platí aj pre súkromných zriaďovateľov," uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.
 

img

Mesto Martin

 

Mimoriadna situácia pokračuje
Školy a školské zariadenia sú momentálne zatvorené do odvolania. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia škôl do odvolania. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami. Každú nedeľu budú zatvorené aj potraviny, drogérie, lekárne, predajne tlače či krmív pre zvieratá. Dôchodcovia budú mať na nákupy vyčlenený čas od 9:00 do 12:00. Zavádza sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies