Archív článkov za Apríl 2020, strana 2

Otvor článok

Slováci minuli v potravinách od začiatku marca už viac ako 100 miliónov eur

2.4 2020 13:45

BRATISLAVA - Počas trojtýždňovej karantény minuli už Slováci na potraviny v kamenných predajniach podľa Slovenskej sporiteľne približne 108 mil. eur. Ide o obdobie od 5. do 31. marca.

Otvor článok

Srbská novinárka informovala o chaose v zdravotníctve, zadržala ju polícia

2.4 2020 14:30

V srbskom Novom Sade v stredu polícia zatkla a vypočúvala novinárku po tom, ako informovala o nedostatku ochranných prostriedkov, ktoré majú k dispozícii srbskí zdravotníci, a popísala podľa nej chaotickú situáciu v jednej zo srbských nemocníc.

Otvor článok

Skutočný počet obetí môže byť dvakrát vyšší ako ten oficiálny

2.4 2020 15:23

RÍM - Skutočný počet obetí ochorenia COVID-19, spôsobovaného novým koronavírusom, môže byť aj viac ako dvakrát vyšší ako ten, ktorý udávajú talianske úrady.

Otvor článok

Vyľudnené ulice mesta obsadili kozy

2.4 2020 15:39

Rajom divokých kôz sa po vyhlásení karantény stalo mesto Llandudno, kde sa stáda týchto zvierat voľne potulujú po vyľudnených uliciach. Informoval o tom spravodajský server CNN.

Otvor článok

V New Yorku nakladajú mŕtvoly do chladiarenských vozov vysokozdvižné vozíky

2.4 2020 16:07

New York je vo vojne s novým typom koronavírusu Sars-CoV-2 a zatiaľ prehráva, píše server týždenníka Focus. V nemocniciach už nie je miesto pre tých, ktorí vírusu podľahli. Beznádejne preplnené márnice tak suplujú mraziarenské vozy, do ktorých mŕtve telá nakladajú vysokozdvižné vozíky.

Otvor článok

Holandskí lekári volajú seniorom, či nechajú lôžko mladším

2.4 2020 16:31

Holandskí praktickí lekári obvolávajú svojich starších pacientov s otázkou, či by boli ochotní podstúpiť riziko úmrtia na koronavírus doma a prenechali tak nemocničné lôžko pacientom, ktorí majú väčšie šance na prežitie. Napísal to holandský Volkskrant.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Darovali sme 20-tisíc jednorázových rukavíc pre nemocnicu

2.4 2020 16:35

Aj vedenie spravodajského portál Netky.sk si uvedomuje vážnosť situácie a chce podať pomocnú ruku. Rozhodli sme sa preto pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú a rozdať tisíce jednorázových rukavíc.

Otvor článok

Putin nariadil občanom, aby do konca apríla nechodili do práce

2.4 2020 17:08

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo štvrtok občanom, aby nechodili do práce až do konca apríla. Cieľom je spomaliť šírenie koronavírusu. Správu priniesli agentúry DPA a TASS.

Otvor článok

Premiér bude v piatok informovať o finálnej dohode s bankami

2.4 2020 19:20

BRATISLAVA – V piatok (3. 4.) bude premiér Igor Matovič (OĽaNO) informovať o finálnej dohode s predstaviteľmi bánk. Uviedol to vo štvrtok na tlačovom brífingu po rokovaní vlády.

Otvor článok

Parlament schválil možnosť platby dane z príjmu až po ukončení pandémie

2.4 2020 19:39

BRATISLAVA - Parlament definitívne schválil odloženie daňových priznaní a platenie daní z príjmov za minulý rok, kým neskončí pandémia nového koronavírusu.

Otvor článok

Nezamestnaní budú dostávať dávku v nezamestnanosti dlhšie, zmení sa aj Zákonník práce

2.4 2020 19:45

BRATISLAVA - Nezamestnaní, ktorí si v čase krízovej situácie spôsobenej hrozbou šírenia koronavírusu nedokázali nájsť prácu počas šiestich mesiacov, budú dostávať dávku v nezamestnanosti jeden mesiac navyše. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament a ktorou sa mení aj zákon o sociálnom poistení.

Otvor článok

Viac ako 40 hasičov zasahuje pri požiari lesa v katastri obce Domaniža

2.4 2020 19:59

BRATISLAVA - Viac ako 40 hasičov momentálne zasahuje pri požiari lesa v ťažko dostupnom teréne v katastri obce Domaniža v Šibeničnej doline v okrese Považská Bystrica. O tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Otvor článok

Radosť v Španielsku: 93-ročný muž prekonal koronavírus

2.4 2020 20:09

V záplave negatívnych správ, ktoré v poslednej dobe prichádzajú zo Španielska, sa objavila aj jedna pozitívna. Z nemocnice v La Seu d'Urgell prepustili v stredu 93-ročného muža, ktorý prekonal nákazu koronavírusu, informovala agentúra AP.

Otvor článok

Počet nakazených koronavírusom na svete prekročil milión

2.4 2020 21:51

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 presiahol vo štvrtok večer celosvetovo milión. Počet obetí choroby Covid-19 prekročil 51 000 ľudí.

Otvor článok

Objavil sa nový príznak nakazenia koronavírusom

3.4 2020 06:34

BRATISLAVA - Hoci najčastejšími a veľmi rozšírenými príznakmi nakazenia sa novým koronavírusom sú stále kašeľ, vysoká teplota a problémy s dýchaním, po celom svete sa objavuje stále viac prípadov, keď sú príznakmi nákazy aj neurologické problémy vrátane náhlych záchvatov či dokonca mŕtvice.

Otvor článok

Štyri najčastejšie chyby, ktoré pri modlitbe robíme

3.4 2020 06:56

"Bože, ak naozaj existuješ, tak mi, prosím, pomôž," začína sa väčšinou prvá modlitba človeka, ktorý po viacerých neúspešných pokusoch zlepšiť okolnosti, priznáva, že ak nezasiahne Boh, potom sa už nemá na koho spoľahnúť. Je to jednoduchá prosba, do ktorej je vyliate celé zúfalstvo. Nie je v nej nič sfalšované, nekoná sa nijaký sebaklam, v ktorom by si niekto nahováral, že na vládcu neba aj zeme môže zapôsobiť nejakou vopred pripravenou rečou.

Otvor článok

Severná Kórea hlási, že v krajine sa nenachádza ani jeden pozitívny prípad

3.4 2020 07:10

PCHJONGJANG - KĽDR (Kórejská ľudovo-demokratická republika) nemá žiadny prípad nákazy novým typom koronavírusu, vyhlásil severokórejský vysokopostavený predstaviteľ zdravotníctva, a to napriek hromadiacim sa pochybnostiam zahraničia v čase, keď počet infikovaných dosiahol celosvetovo číslo milión.

Otvor článok

Remišovej sa na pôde EÚ podarilo presadiť opatrenia na boj s koronavírusom

3.4 2020 08:03

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) dnes zverejnila ďalší balík návrhov opatrení, ktoré súvisia so súčasnou krízou spôsobenou ochorením COVID-19. Mimoriadne pozitívne je, že v ňom zohľadnila viacero slovenských návrhov.

Otvor článok

Futbalistom na starom kontinente znižujú platy, Juhoameričania však uvažujú inak

3.4 2020 09:50

SAO PAULO - Počas pauzy spôsobenej pandémiou koronavírusu futbalisti naprieč celou Európou postupne pristupujú na krátenie odmien od svojich klubov.

Otvor článok

Koronavírus si vyžiadal v USA 1169 mŕtvych, ide o najviac obetí za jeden deň na svete

3.4 2020 11:11

Nový koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín 1169 mŕtvych. Správu uverejnila Univerzita Johna Hopkinsa. Epicentrum nákazy je New York, kde nie je dostatok ochranných prostriedkov ani pľúcnych ventilátorov.

Otvor článok

Do štátnych karantén sa s domácimi zvieratami nedostanete

3.4 2020 11:12

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR vyzýva ľudí, ktorí majú v úmysle vrátiť sa na územie Slovenska zo zahraničia a sú majiteľmi domáceho zvieraťa, aby pred vycestovaním zabezpečili pre svojho domáceho miláčika miesto, kde počká, kým majiteľ absolvuje povinnú karanténu.

Otvor článok

Google zverejňuje informácie o zmene pohybu obyvateľstva

3.4 2020 11:49

Spoločnosť Google od piatka 03. apríla zverejňuje trendy vo vývoji pohybu komunít na základe agregovaných a anonymizovaných dát. Prehľady by mali pomôcť predstaviteľom zdravotníctva pri prijímaní kritických rozhodnutí v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Otvor článok

Ruskí odborníci a lekári sú pripravení vycestovať do Srbska

3.4 2020 11:50

MOSKVA - Osem lekárskych tímov so zdravotníckym vybavením, ako aj tím vyčlenených špecialistov z Ruského laboratória chemickej bezpečnosti sú pripravení na presun do Srbska. Ruské ministerstvo obrany o tejto skutočnosti informovalo počas dnešných hodín.

Otvor článok

Výroba piva Corona bola pozastavená

3.4 2020 12:24

Mexická spoločnosť Grupo Modelo vo štvrtok 02. apríla oznámila, že dočasne prestane variť pivo Corona a ostatné značky, ktoré vyváža do viac než 180 krajín sveta. Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po tom, ako mexická vláda v rámci opatrení proti novému koronavírusu označila jej výrobu za nie nevyhnutne potrebnú. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvor článok

Z aplikácie Zoom unikajú osobné dáta užívateľov, na čo si dávať pozor?

3.4 2020 13:15

Zoom je program, vďaka ktorému dokáže viac ľudí viesť spoločný rozhovor skrz internet. Počas pandémie koronavírusu sa na Slovensku využíva najmä online štúdium. Podľa najnovších informácií však z tohto softvéru unikajú súkromné dáta užívateľov.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Vláda sa dohodla s bankami na odklade splátok úverov

3.4 2020 15:29

BRATISLAVA - Klienti bánk (občania, SZČO a malé podniky) budú môcť v čase pandémie nového koronavírusu požiadať o odklad splátok úverov na maximálne deväť mesiacov.

Otvor článok

Tlačené a digitálne médiá žiadajú o pomoc ministerstvo kultúry

3.4 2020 15:48

BRATISLAVA – Tlačené a digitálne médiá zaznamenali 40 percentný pokles predaja a enormný prepad reklamy. Pre agentúru to uviedla Eva Pauliaková, výkonná riaditeľka Asociácie tlačených a digitálnych médií.

Otvor článok

Fanúšikovia Spartaku Trnava chcú virtuálne vypredať štadión

3.4 2020 16:28

Pandémia koronavírusu spôsobila finančné problémy mnohým firmám, ale aj nejednému športovému klubu na Slovensku. Najdramatickejšie sa situácia vyvinula v Žiline, kde dostalo výpoveď až pätnásť hráčov. Podobný scenár nechcú dopustiť priaznivci FC Spartak Trnava. Tí plánujú symbolicky zaplniť Štadión Antona Malatinského a vyzbieranými peniazmi pomôcť majstrovi Slovenska z ročníka 2017/2018.

Otvor článok

Svetové oceány by sa mohli do roku 2050 úspešne uzdraviť

3.4 2020 16:41

BRATISLAVA - Svetové oceány sú pozoruhodne odolné a hoci sú znečistené, s prijatím série opatrení by sa mohli úplne uzdraviť do roku 2050.

Otvor článok

Predaj respirátorov bude obmedzený

3.4 2020 16:52

Predaj respirátorov sa má obmedziť len pre špecificky určené osoby a orgány, kolektívne orgány rezortu zdravotníctva by mali získať možnosť prijímať svoje rozhodnutia aj formou per rollam. Vyplýva to zo zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva.

Otvor článok

Slovenskí vojenskí lekári testujú obyvateľov rómskych osád

3.4 2020 18:00

V piatok začalo testovanie obyvateľov rómskej osady v obci Jarovnice na východe Slovenska na nový koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci chorobu Covid-19. Vojenskí lekári budú postupne testovať obyvateľov 33 rómskych osád po celom Slovensku.

Otvor článok

Lekári skúmajú, či očkovanie proti TBC pomáha proti koronavírusu

3.4 2020 18:31

V krajinách, kde sa povinne očkuje proti tuberkulóze, je menší počet obetí na koronavírus aj menší počet nakazených, uvádza predbežná štúdia zverejnená na serveri pre zdravotnícke vedy MedRxiv, o ktorej informovala agentúra Bloomberg.

Otvor článok

Sovietske očkovanie bráni expanzii koronavírusu v Rusku

3.4 2020 19:44

MOSKVA – Riaditeľ Medzinárodného výcvikového strediska pre ľudskú virológiu v lekárskom ústave RUDN Alexej Mazus, odborník v oblasti diagnostiky a liečby HIV sa domnieva, že úmrtnosť na COVID-19 môže byť v Rusku výrazne nižšia, keďže každý občan v krajine bol povinne očkovaný proti tuberkulóze v detstve.

Otvor článok

Ruské pľúcne ventilátory pre USA vyrobila firma zo sankčného zoznamu

3.4 2020 21:00

MOSKVA - Pľúcne ventilátory, ktoré tento týždeň poslalo Rusko do Spojených štátov amerických (USA) na liečbu pacientov postihnutých ochorením COVID-19, vyrobila spoločnosť, ktorá figuruje na sankčnom zozname USA.

Otvor článok

Trump s Macronom vyzvali na posilnenie úlohy OSN v boji proti koronavírusu

3.4 2020 21:53

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron v piatok vyzvali na posilnenie úlohy Organizácie Spojených národov (OSN) v boji proti globálnej pandémii koronavírusu. Podľa agentúry AFP to oznámil Biely dom.

Otvor článok

Koniec pracovného týždňa hlási svet tieto čísla nakazených

3.4 2020 22:15

Čísla vôbec nevyzerajú dobre. Kedy sa situácia dostane pod kontrolu na celom svete nikto netuší.