Ako sa v úvode jari starať o záhradu a úrodu?

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 12:29 • 2 min
Ako sa v úvode jari starať o záhradu a úrodu?

Úvod jari je rajom pre záhradkárov, ktorí v tejto záľube spájajú príjemné s užitočným. Starostlivosť o záhradu a úrodu je nielen príjemným relaxom, ale zároveň si môžeme sami vypestovať chutné ovocie, zeleninu či rôzne bylinky. Alebo sa môžeme len pokochať pohľadom na skvele upravený trávnik s okrasnými stromami. Každopádne, príchod jari je typický pre zvýšenú aktivitu na záhradách. Čo však urobiť teraz pre to, aby záhradkárska sezóna bola úspešná?

slovakia

left justify in out

Postreky proti škodcom

V tomto prípade máme na mysli najmä burinu či iné nežiaduce rastliny, ktoré vám na záhrade môžu znehodnotiť úrodu. Kvalitné postreky na burinu či voči škodcom by nemali chýbať vo výbave žiadneho záhradkára. Poznáme totálne alebo selektívne postreky, inak nazývané aj ako herbicídy. Totálne odstránia všetky rastliny, ktoré sú na danom zasiahnutom mieste (napr. kompletne zarastená strecha), selektívne zase zlikvidujú len určité nežiaduce rastliny. Vopred si však dobre preštudujte, na aké rastliny takýto selektívny herbicíd účinkuje, aby ste zlikvidovali skutočne to, čo si na záhrade neželáte.

Sú postreky, ktoré nemusíte vopred pripraviť, stačí len pretrepať nádobu a potom rovnomerne postriekať určenú plochu. Potom sú postreky, predávané zvlášť vo väčších (napríklad päťlitrových) baleniach, pri ktorých musíte postrek vopred dávkovať a pripraviť. Často používaný pomer je 12 ml postreku na 4-6 litrov vody na rozlohu 100 metrov štvorcových.

 

Hnojivá pre dobrú úrodu

Okrem postrekov a ničenia škodlivých rastlín treba samozrejme aj tvoriť, na čo slúžia hnojivá. Poznáme jesenné alebo jarné hnojivá, teraz sú zaujímavé tie druhé menované. Vo všeobecnosti platí, že hnojivo je základom pre výživu všetkých rastlín. Častejšie sa používajú organické hnojivá, záhradkári si však môžu vybrať aj minerálne či organominerálne hnojivá. Pred kúpou hnojiva si buď nechajte poradiť alebo si dobre preštudujte, či sa jedná o jarné alebo jesenné hnojivo a na aké rastliny je určené.

 

Relax a úžitok

Starostlivosť o vlastnú záhradu predstavuje perfektný relax v prírodnom prostredí, pri ktorom nachvíľu môžeme „vypnúť“ od ruchu okolitého sveta. Zároveň ponúka úžitok v podobe ovocia či zeleniny, ktoré ste si vypestovali sami. A nad ten pocit je naozaj len máločo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies