Začal sa proces v kauze vraždy exprimátora Basternáka

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 11:27 • 2 min
Začal sa proces v kauze vraždy exprimátora Basternáka

V Banskej Bystrici na pracovisku Špecializovaného trestného súdu dnes začalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Medzi tromi obžalovanými, ktorí dnes majú v tejto veci vypovedať, je aj Alena Zsuzsová., súdená tiež v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka. Ďalšími obžalovanými sú Roman Ostružlík a Vladimír Molnár.

slovakia

left justify in out

Kto si objednal vraždu primátora?
Podľa obžaloby bol objednávateľom vraždy Roman O., Alena Zs. sprostredkovateľkou a Vladimír M. objednávku prevzal a zadal ju vykonať. V pôvodnom konaní bol v tejto veci právoplatne odsúdený na 25 rokov odňatia slobody Štefan Kaluz, ktorý na obeť strieľal.

 

Ostružlík je momentálne stíhaný väzobne a Molnár je vo výkone trestu odňatia slobody pre inú trestnú činnosť. Zsuzsová je vo väzbe pre vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

 

img

Alena Zs. prichádza na pojednávanie

 

Basternáka zavraždili pred 10 rokmi
Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil. Alena Zs. v minulosti robila Romanovi O. politickú kampaň na post primátora Hurbanova proti zavraždenému Basternákovi. Vladimír M. je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú SBS.

 

Vzťah medzu Zsuzsovou a Basternákom

Alena Zs., Rovnako ako ďalší podozrivý z prípravy vraždy Jána Kuciaka Zoltán A., mala v tom čase veľmi blízko k Basternákovému protikandidátovi Romanovi Ostružlíkovi.

 

img

Po vražde primátora strážila polícia dom jeho rodiny

 

Často sa objavovala na jeho predvolebných mítingoch, keď kvôli Basternákovej vražde vypovedala na súde, povedala, že Ostružlíkovu kampaň finančne podporovala. Spočiatku vyšetrovania však figurovala aj ako podozrivá, na jej obvinenia ale chýbali dôkazy. Ako motív pre vraždu vtedajšieho primátora slovenské médiá najčastejšie uvádzajú mestskú kanalizáciu. Keď Laszlo Basternák viedol magistrát, Hurbanova musel vrátiť dotáciu 1,2 milióna eur, ktorú mu poskytla Európska únia na nový systém pre odvádzanie odpadových vôd.

 

V roku 2010 prebiehali voľby do zastupiteľstva, počas ktorých sa pripravovala ďalšia etapa výstavby novej kanalizácie, ktorá mala byť opäť dotovaná z eurofondov. A práve v tom čase sa o projekt začala zaujímať Alena Zs. a snažila sa získať dokumenty, ktoré sa ho priamo týkali. Viac o smrti primátora sa dozviete v článku "Objednávateľka vraždy Kuciaka bola na súde už v roku 2010: Vražda kvôli európskym dotáciám!"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona