REPORTÁŽ: Premiér stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 17:21 • 2 min
REPORTÁŽ: Premiér stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku. Ako uviedol v stredu na tlačovej konferencii, prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Blackoutom by sa mohla znížiť o 90 %. "Všetko, čo by nebolo nevyhnuté, by sme museli vypnúť," konštatoval. Ak by sa na tom podľa premiéra spoločnosť dohodla, bolo by dobré, aby o tom bola informovaná niekoľko týždňov dopredu. Matovič však nevie povedať, kedy by blackout mohol nastať.

 

Spoločnosť sa musí dohodnúť

"Každý deň koronavírus spôsobuje straty pre našu ekonomiku 70 mil. eur. Koľko to vydržíme?" pýta sa premiér. Ako dodal, tieto peniaze si môžeme iba požičať a niekto to bude musieť splácať.

 

"Čím skôr urobíme dobré rozhodnutie a budeme môcť znovu začať, síce ako ohraničený ostrovček v rámci Európy, ale zdravý, tým lepšie," konštatoval. V tomto prípade by musela podľa Matoviča fungovať absolútna vojenská disciplína s jasným cieľom.

"Mojím cieľom je, aby sme sa na tom ako spoločnosť dohodli. To nie je to, že som zúfalý, môžem ísť do toho silou a pretlačiť to na vláde, ale prirodzene chcem, aby sme s ľuďmi hrali fér hru. Dostal som podporu od ľudí na boj s korupciou a vyfasoval som k tomu koronu. Je to úplne iný boj, preto si myslím, že je plne legitímne sa ľudí opýtať, či v tomto boji mám podporu," konštatoval premiér.


Matovič tiež konštatoval, že v prípade blackoutu by sa vyhlásil výnimočný stav. Pendleri by dostali na výber, či budú žiť na Slovensku, alebo napríklad v Rakúsku. "Nemôžeme riskovať, že z krajiny, ktorá ma päťkrát viac prípadov koronavírusu, nám budú na Slovensko pendlovať ľudia," uzavrel.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OĽANO (@obycajniludia),


Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík na sociálnej sieti uviedol, že je zásadne proti akýmkoľvek experimentom, ktoré by mohli zlikvidovať celú našu ekonomiku. Takýmto experimentom označil blackout Slovenska. Sulík s ním nesúhlasí, pokiaľ nezačne rapídne stúpať počet obetí koronavírusu.

Premiér sa podľa podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Petra Pellegriniho opäť pokúša hrať svoje marketingové hry s prieskumami a hádzať zodpovednosť na občanov.

 

Vypnutie krajiny

Blackout sa podľa neho môže podpísať na nižšom šírení vírusu, no nezničí ho úplne a po uvoľnení opatrení sa nákaza začne šíriť nanovo. Riziko vidí aj v drastickom dopade na ekonomiku, ktorá je aj tak ťažko skúšaná dôsledkami pandémie na celom svete. Pellegrini nazýva nápad sociálnym experimentom.

 

Mohol by podľa neho priniesť nepredvítateľné dôsledky v podobe paniky medzi ľuďmi a úplnej straty dôvery v štát.

 

"Pričom medicínske účinky takýchto opatrení dnes nepotvrdzujú žiadni odborníci a rodia sa len v hlave Igora Matoviča," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies